Minilening aanvragen

minilening

Een minilening, minikrediet of flitskrediet is makkelijk geld lenen maar ook duur. Een mini lening wordt afgeraden voor mensen met schulden of weinig inkomen. Toch zijn minileningen populaire leningen voor wie snel geld nodig heeft, snel een kleine lening wilt aanvragen of wie kort en snel geld lenen wilt.

Wil je een minilening snel aanvragen, let dan goed op dat je de kosten hiervan kan dragen. Deze kosten komen boven op de rente en zijn vaak erg hoog, tot wel 30 procent voor een verplichte garantstelling. Er zijn alternatieven, bijvoorbeeld een minilening zonder garantsteller. Zie hieronder een overzicht en bekijk het artikel "Waarom je geen minilening moet afsluiten"

Veel mensen kunnen een minilening niet terugbetalen. De kosten van een minilening zijn best hoog, tot 30 procent extra kosten boven op de rente. Er zijn ook alternatieven voor de minilening zoals lenen met onderpand, rood staan of een doorlopend krediet.

Minilening online aanvragen

Minilening Aanbieder Lenen vanaf Lenen tot Extra Kosten + Rente
Saldodipje € 100 euro € 1500 euro
(1e keer 400 euro max)
rente + 20% tot 30%

voor garantstelling

Minilening Alternatief

Minilening Alternatief Lenen vanaf Lenen tot Extra Kosten + Rente
Persoonlijke lening € 1500 euro € 25000 euro alleen rente

Met maandelijkse aflossingen
Doorlopend krediet € 500 euro € 25000 euro alleen rente

Je mag vanaf 50 euro opnemen van het krediet
Lenen met onderpand € 50 euro € 25000 euro 1,25% per maand

en afschrijvingen
Rood staan € 250 euro € 2500 euro Max. 15% rente

Max. 3 maanden bij meeste banken
Sociale banken € 350 euro € 25000 euro alleen rente

Ook voor schuldhulp

Minilening aanvragen

 • Een minilening wordt ook wel minikrediet, flitskrediet of flitslening genoemd. Deze lening kan je in Nederland anno 2022 alleen nog aanvragen bij Saldodipje. Hier kan je snel geld lenen zonder bkr en zonder papierwerk, maar zij rekenen extra kosten boven op de rente van 30 procent voor een verplichte garantstelling. Als je zelf een garantsteller kan regelen, dan betaal je de extra kosten niet.
 • Andere aanbieders van minileningen zoals Cashper, Loandome, Easycredit, Betaaldag en Heeleen rekenden ook zulke hoge kosten, maar zijn in 2016 of zelfs al eerder in 2014 gestopt. Dit vanwege nieuwe wetten van de Nederlandse overheid en door druk van de AFM of door rechtszaken gestopt.
 • Er zijn trouwens ook andere soorten leningen als alternatief voor de minilening. Bijvoorbeeld een doorlopend krediet. Kies dan een kredietlimiet van bijvoorbeeld 2.500 of zelfs 1.500 euro en je kunt direct 500 euro opnemen van je krediet. Je krijgt na een aanvraag vrijwel direct antwoord. Deze instellingen doen uiteraard wel toetsing bij het BKR en dit is dus niet hetzelfde als een minilening zonder bkr toetsing.
 • Daarnaast zijn er ook andere goedkopere mogelijkheden zoals rood staan, lenen met onderpand. Of bijvoorbeeld als je geld nodig hebt voor het kopen van spullen dan kan je ook online kopen en achteraf betalen of op zoek gaan naar gratis spullen, of via ruilhandel.

Minilening zonder garantsteller

Minilening aanbieders vragen erg hoge eenmalige kosten van 20 tot 35%. Dit is in Nederland verboden, maar dit doen alle minilening aanbieders via de omweg van een garantsteller. Let dan ook op voordat u overgaat tot een minilening aanvragen. Want die hoge kosten gelden ook voor een flitskrediet via Saldodipje en ook alle andere aanbieders die minileningen aanboden. Zij laten die extra kosten in het begin van de aanvraag nog niet zien. Die kosten zie je pas aan het eind als je de minilening aanvraag doet.

Een minikrediet aanvragen lijkt een slimme oplossing om snel een openstaande rekening te betalen, maar veel mensen verslikken zich in de kosten en het terugbetalen van de minilening. Dit kan dus tot grotere problemen leiden. Als je de minilening niet binnen de afgesproken tijd terug kan betalen, inclusief de hoge kosten van vaak 20-35% dan zit je straks nog dieper in de schulden. Denk dan ook goed na voor je een minilening afsluit, leen minder geld, of kijk ook naar de alternatieven, zoals andere soorten leningen zoals een doorlopend krediet. Kies hierbij een kredietlimiet van bijvoorbeeld 1.500 euro kan je direct 500 euro opnemen van je krediet. Je krijgt na een aanvraag vrijwel direct antwoord. Deze instellingen doen uiteraard wel toetsing bij het BKR en dit is dus niet hetzelfde als een minilening zonder bkr toetsing.

Minilening Aanbieders

Er zijn niet heel veel aanbieders van een minilening in Nederland. Het aantal aanbieders is op een hand te tellen en wordt ook steeds minder. Dit komt door nieuwe wetgeving in Nederland. In feite zijn minileningen met hogere kosten dan 14% op jaarbasis verboden. De flitskredietaanbieders proberen daarom de wet te omzeilen.

De aanbieders zijn bijvoorbeeld niet meer officieel in Nederland geregistreerd, maar in landen zoals Malta en het Verenigd Koninkrijk. Zo zijn ze in feite nog steeds strafbaar, maar het is voor de Nederlandse toezichthouder een heel stuk moeilijker om de aanbieders te stoppen.

  Minilening Direct Aanvragen

  Direct een minilening online aanvragen, bijvoorbeeld bij Saldodipje gaat meestal snel en makkelijk. De minilening staat dan ook voor makkelijk geld lenen. Je kan snel geld lenen zonder bankafschrift en ook zonder loonstrook. Hiermee is de verleiding erg groot om voor een minilening te kiezen. Maar let op: de kosten zijn erg hoog en je moet de lening vaak binnen een maand weer helemaal terugbetalen. Veel mensen kunnen dat niet en komen daardoor in de problemen.

  Er zijn ook speciale aanbieders voor een minilening zonder papierwerk en voor het direct aanvragen van een minilening zonder loonstrook. Maar ook zijn er minikrediet aanbieders zoals Cashper waar je goedkoper uit bent als je niet meteen het geld nodig hebt. Sinds 2016 is Cashper gestopt, maar voorheen kon je hier zeker terecht voor de goedkoopste minilening. Daarnaast waren er ook particuliere aanbieders van minileningen zoals Loandome.com maar die zijn inmiddels ook gestopt. Bij Loandome.com was het helemaal oppassen want de kosten bleven gewoon oplopen als je te laat zou zijn met het terugbetalen van de minilening.

  Voor veel mensen is terugbetalen geen groot probleem, maar het gaat hier om een korte lening. Je moet de lening binnen 2, 4 of 6 weken terugbetalen. Dit betekent dat je direct alles moet terugbetalen, inclusief de kosten. Zo snel alles terugbetalen is niet eenvoudig. Als dit niet lukt, wees dan bewust van je rechten. Je hoeft namelijk niet meteen alles terug te betalen als je dat niet kan. Je kan bijvoorbeeld ook op één aanmaning wachten en dan betalen zonder extra incassokosten. Zo kan je de lening in elk geval met 2 weken verlengen zonder de extra kosten.

Minilening zonder bkr

De aanbieders doen trouwens geen toetsing bij het BKR-register. Dit zijn dus de zogenoemde minileningen zonder bkr of minilening met bkr. De minilening zonder bkr toetsing is niet zonder risico. Het BKR is er juist om ervoor te zorgen dat mensen niet in een problematische schuldsituatie komen.

Heeft u een negatieve BKR registratie en komt dat door het niet kunnen betalen van openstaande schulden, dan loopt u dus extra risico. Herkent u zichzelf in dit beeld wees dan slim en kies niet voor een minilening. Er zijn alternatieven en de kans is groot dat u zichzelf alleen maar meer in de schulden stort. U kunt beter om hulp vragen bij schulden aflossen.

Op internet vindt u partijen die u wél de aanbieding geld lenen zonder BKR doen. Wij adviseren om u om hier heel terughoudend mee om te gaan. Dergelijke aanbieders maken vaak gebruik van de mazen van de wet en berekenen u heel veel kosten. Bovendien betaalt u vaak een hoge rente.

Kosten Minilening

Weet dan ook dat de minilening aanbieders hoge kosten vragen voor het afsluiten van een minilening. Voor het afsluiten van de minilening zijn deze kosten in feite optioneel. Maar de voorwaarden van de lening zijn zo opgesteld dat veruit de meerderheid van de consumenten juist wel voor die extra hoge kosten kiest. Je wordt passief gedwongen of de kosten te accepteren, of de lening niet af te sluiten.

De minilening-aanbieders doen dit expres. Ze zeggen dat ze hiermee naar de wet luisteren. Officieel mogen kredietverstrekkers namelijk niet meer dan 14 procent kosten berekenen (dat is inclusief rente) op jaarbasis, maar voor een minilening betaal je 15 tot maar liefst 35 % op maandbasis. Dit zijn overigens niet de rente-kosten maar de zogenaamde 'optionele' extra kosten.

Je kan er ook voor kiezen om de minilening af te sluiten zonder extra opties en dus voor de gewone wettelijke prijs van een lening. Maar dan moet je bijvoorbeeld vaak een week wachten tot je het geld hebt, en veel extra papieren rompslomp doen. Overigens zijn er ook minilening aanbieders in andere landen, zoals in Duitsland, België en Spanje. Maar helaas kan je daar geen lening aanvragen, omdat ze dat niet toestaan.

Alternatieven minilening

Je kunt natuurlijk ook een kleine lening aanvragen zonder zulke enorme hoge kosten. Denk hierbij aan een lening zoals een doorlopend krediet bij een gewone kredietverstrekker via Kredietwijzer NLBij deze leningen kies je voor een kredietlimiet van bijvoorbeeld 2500 euro.

Je kunt dus gewoon 500 euro lenen via een doorlopend krediet via Kredietwijzer NLmet een limiet van 2500 euro. Je betaalt dan altijd alleen rente over het bedrag dat je van je krediet opneemt. Neem je 500 euro op van je krediet, dan betaal je die gewoon in termijnen terug en zonder extra kosten. Deze instellingen doen trouwens wel gewoon toetsing bij het BKR en het is een andere soort lening dan de minilening.

Je kunt een doorlopend krediet goed vergelijken met rood staan op je bankrekening, maar zonder de maximale periode van drie maanden die je rood mag staan. Je kunt soms al leningen afsluiten vanaf 2500 euro via Kredietwijzer NL, tot veel hogere bedragen. Wel is het zo dat bij deze aanbieders getoetst wordt of je voldoende inkomen hebt en dat je op dit moment geen betalingsachterstand hebt die ook nog bij het BKR bekend is. Heb je op dit geen betalingsachterstanden en heb je voldoende inkomsten dan is de kans groot dat je een lening krijgt.

BKR lening bij de gemeente

Overige Minilening Alternatieven

 • Het is goedkoper om een maand of drie maanden rood te staan dan een minilening afsluiten. Meestal kan dit wel snel geregeld zijn. Sta je al 3 maanden rood of langer, kijk dan of je de lening kan oversluiten.
 • Of had je al gedacht om je spullen te verpanden? Ook dat is vaak goedkoper dan een minilening afsluiten.
 • Bedenk ook: wil je een lening om achterstallige rekeningen of schulden te betalen, dan kan je ook proberen om een regeling te treffen.
 • Daarnaast kan je ook aankloppen bij een sociale bank voor een sociale lening, of hulp bij het aflossen van je schulden. Hier kan je in een aantal gevallen ook terecht voor een kleine sociale lening.
 • Als je iets snel nodig hebt en niet meteen kan betalen, kan je er ook voor kiezen dit niet te kopen (check Gratis spullen en Ruilhandel), of het op afbetaling te kopen. Op afbetaling iets kopen is in de meeste gevallen goedkoper dan een minilening. Er zijn daarnaast ook steeds meer winkels waar je zonder extra kosten iets achteraf kan betalen.

Over de auteur

is de financiële expert en initiatiefnemer van Geldloos.nl. Hij weet alles over leningen en kent alle kredietaanbieders in Nederland. Robin weet precies hoe de kredietaanbieders hun leenproducten op de markt zetten en waar consumenten goed op moeten letten.

Contact | Twitter