Over Geldloos

Geldloos.nl is een maatschappelijk project van Robin, Kasper, Leo en Jorge over het leven en over geld. Het doel van Geldloos is om creatieve manieren aan te rijken om de invloed van geld op het dagelijks leven te verminderen. Daarnaast is Geldloos vooral ook een project waarbij wij onze creativiteit kunnen uiten; het is iets wat voor ons gewoon leuk is om te doen.

Leven voorbij geld

Geldloos.nl gaat vooral over manieren om met minder of zelfs zonder geld te leven. Met Geldloos willen wij ook aandacht geven aan alternatieve manieren om van onderop de economie en de maatschappij te organiseren. Manieren die vooral gebaseerd zijn op delen en geven, en niet per se op geld en winst. Daarnaast krijgen ruilhandel en de ruileconomie ook aandacht.

Uiteraard komt Geldloos niet zomaar uit de lucht vallen. Vanuit zijn studies politicologie en journalistiek heeft Robin veel geleerd over onderwerpen zoals de rol van geld en machtsverhoudingen in een samenleving. Daarnaast heeft hij zich altijd bezig gehouden met sociale transformatie, politiek en economie. Naar zijn idee is een wereld zonder geld mogelijk, zodra we onszelf organiseren op een wijze die geld overbodig maakt.

    Geld corrumpeert

    Toch zijn wij niet tegen het gebruik van geld. Integendeel, wij begrijpen heel goed waarom geld in de wereld bestaat en waarom wij daar zo afhankelijk van zijn. Dat wij niet dogmatisch tegen geld zijn, blijkt ook wel uit het feit dat wij enigszins reclame toelaten op de website en hiermee geld verdienen.
    Ons doel is hiermee ook om mensen te helpen zelfstandig in het leven te staan en van eventuele schulden los te komen. Opdat we beseffen dat we zelfredzaam kunnen zijn.
    Daarnaast trekken wij via zoekmachine-optimalisatie doelbewust ook mensen naar Geldloos die geen geld hebben, mensen die denken geld nodig te hebben of mensen die op zoek zijn naar manieren om geld te lenen.

    Met Geldloos.nl en onze zusterwebsites in andere talen, willen wij graag aan hen laten zien dat er ook andere manieren zijn om geldproblemen op te lossen dan lukraak geld lenen. Bijvoorbeeld door te consuminderen en geld besparen. Als mensen dan uiteindelijk toch nog geld willen lenen en verleid worden door de reclame, dan krijgen wij daar ook een beetje geld voor.

Vrij zijn

Tot slot is Geldloos ook een handreiking voor mensen die graag doen en zelfbewuster in het leven willen staan. Maar wat zijn dan de dingen die jij als persoon kan doen om wat vrijer te zijn? Geld is in elk geval iets wat je daarvoor niet nodig hebt. Vrijheid is iets wat in je zit; het komt van binnen. En ook al denken wij vaak dat geld ons vrijheid geeft, meestal zijn wij gewoon gevangen door geld.

Hoe dingen in de samenleving ook geconditioneerd zijn inclusief ons eigen bestaan, uiteindelijk maken wij wel zelf onze eigen keuzes. En elke keer als je een keuze maakt, kies je voor iets. Wil je graag kiezen voor meer vrijheid in je leven, dan biedt Geldloos je met plezier vele tips om je in je keuzes bij te staan.