Geen geld

Geen geld hebben maakt het leven in onze maatschappij lastig. Maar het kan ook een uitkomst zijn. Het daagt je uit om nieuwe manieren te vinden om in je behoeften te voorzien. Hoewel we het hebben van geen geld vaak als negatief ervaren, kan het ook iets positiefs zijn.

Onze maatschappij is gebaseerd op de geldeconomie. Dat wil zeggen: alle transacties gaan met geld. Maar geldt dit voor alles? Nee, want nog altijd zijn de mooiste dingen in het leven gratis. En bovendien: er zijn ook alternatieve manieren om bijvoorbeeld aan eten te komen ook al heb je geen geld, zie hiervoor het artikel Geen geld voor eten. En zelfs heb je geen geld en ben je zwanger, dan kan je ook zonder geld op een goede en mooie manier je baby opvoeden.

Er zijn mensen die eroor kiezen om zonder geld te leven. Zij hebben dus bewust geen geld. Om toch aan hun behoeften te voorzien ruilen zij diensten, zijn zelfvoorzienend, of leven zij in de geefeconomie. Misschien dat dit ook een inspiratie kan zijn voor mensen die zonder dat zij het willen geen geld hebben. Met andere woorden: hoe je rijk kan zijn zonder geld.

Op Geldloos vind je heel veel tips hoe je bijvoorbeeld ook aan gratis spullen kan komen. En dus ook hoe je kan Geld besparen

Ga zeker ook langs bij de gemeente. Vaak zijn er speciale regelingen, bijvoorbeeld als je geen inkomen hebt en geen huis. Weet ook dat je een bijstandsuitkering kan krijgen als je geen inkomen hebt. Ook kan de gemeente helpen bij andere problemen die je eventueel hebt.

Gratis geld

Een boek met een frisse uitwerking van een vijf grote idee├źn die de wereld socialer en leuker kunnen maken. Gratis geld voor iedereen is een boek van Rutger Bregman met ondermeer een pleidooi voor een universeel basisinkomen. Gratis geld is niet alleen leuk, het maakt het leven een stuk socialer en gemakkelijker voor iedereen.

Basisinkomen

http://www.flickr.com/photos/80274695@N07/8722043772

Basisinkomen: iedereen elke maand een vast bedrag, zonder voorwaarden. Niemand meer geldloos. Een wereldwijd basisinkomen is goed te verdedigen, het zou armoede uitroeien en het zou zoveel voorspoed opleveren dat het de moeite waard is om na te streven. Lijkt je dit wat? Teken dan de petitie voor een studie naar basisinkomen binnen de EU.

Sociaal geld

Sociaal geld is een concept van geld dat onder direct democratische controle staat van mensen zelf. Een andere term is ook wel complementair geld. Het is een geldeenheid die kan bestaan op lokaal niveau. Het idee ervan is dat het geld onder de hoede van de mensen blijft en zorgt voor lokale economische ontwikkeling.