Sociale banken

sociale banken nederland

Speciaal voor mensen met een laag inkomen of met schulden zijn er in Nederland banken waar je terecht kan voor het aanvragen van een sociale lening. Deze banken heten ook wel sociale banken of gemeentelijke kredietbanken.

De gemeentelijke kredietbanken en de sociale banken zijn banken die er speciaal zijn voor mensen met schulden, personen met een negatieve bkr registratie of mensen die geld nodig hebben maar nauwelijks of helemaal geen inkomsten hebben, bijvoorbeeld een uitkering. Bij de sociale bank kan je een sociale lening aanvragen, ook wel een sbn lening genoemd.

BKR lening bij de gemeente

Sociale Banken Nederland

Deze banken heten ook wel sociale banken of sbn banken. Dit zijn geen instellingen van de centrale overheid, maar van de lokale gemeenten. Lang niet elke gemeente heeft een eigen sociale banken, maar meestal is er dan wel een overkoepelende sociale bank waar je wel terecht kan. Meer informatie over deze banken kan je krijgen via je gemeente. Je kan hiernaar vragen bij de balie. Of je kijkt via de website www.socialebanken.nl waar jij online ook terecht kan.

Als u geld wilt lenen en u kunt niet terecht bij een commerciële bank, dan zijn er wellicht wel mogelijkheden bij een sociale kredietbank bij u in de buurt.

Sociale Bank geld lenen

Lang niet iedereen komt in aanmerking voor een lening bij een sociale bank. Er zijn over het algemeen vier eisen. Je moet daarom aan één van deze criteria voldoen.

  • Je verdient minder dan 130% van het minimuminkomen.
  • Je hebt een negatieve registratie bij het bkr.
  • Je hebt een problematische schuldsituatie
  • Je lening bij een gewone bank wordt geweigerd vanwege uw leeftijd (65+)

De sociale bank is er dus over het algemeen juist voor mensen met ofwel een laag inkomen danwel een negatieve bkr registratie. Bij de sociale bank kan je vervolgens terecht om je leningen bijvoorbeeld goedkoop af te lossen, of je kan een lening krijgen om nieuwe meubels of een wasmachine te kopen

Personen die door hun financiële situatie of leeftijd niet bij commerciële banken terecht kunnen voor een lening kunnen aankloppen bij een sociale bank. Sociale banken streven niet naar winst maar handelen naar het doel om burgers in staat te stellen hun maatschappelijke positie te verbeteren (bron).

Kleine lening

Bij de meeste sociale banken kan je ook terecht voor een kleine lening. Bij een aantal kan je al terecht voor een lening vanaf €250- euro. Bij andere banken vanaf € 750. De enige vereiste is dat je niet te veel geld verdient en niet te veel schulden. Er zijn wel veel kleine verschillen tussen de sociale banken. Zo kunt u in Amsterdam direct terecht bij de Kredietbank van de gemeente Amsterdam voor een kleine lening, maar in Rotterdam moet u eerst een verwijzing krijgen via het sociale loket VraagWijzer.
De Kredietbank van de gemeente Amsterdam leent u geld. U betaalt minder rente dan bij een gewone bank. U leent minimaal € 300,- en maximaal € 4.000,-. U moet de lening in drie jaar kunnen terugbetalen.

Lening aanvragen

De meeste gemeenten zijn trouwens aangesloten bij de Kredietbank Nederland. Daar kunt u gewoon online de aanvraag doen. Bij de gemeente Amsterdam bijvoorbeeld kan dat weer niet online en moet u het formulier lekker ouderwets uitprinten, invullen en opsturen. Wilt u weten bij welke sociale kredietbank uw gemeente is aangesloten, kijk dan op www.SBN.nl.

Historie sociale banken

Door de geschiedenis heen zijn er wel vaker sociale banken geweest. Het idee ontstond bijvoorbeeld in Frankrijk de 18e eeuw om de opkomende klasse van arbeiders goedkope leningen te verschaffen, want de arme mensen zaten vaak gevangen als het aankwam op geld. Zij konden geen kant op als ze geen geld hadden en waren vaak gedwongen om dure leningen af te sluiten. Daardoor kwamen de arme mensen nog dieper in schulden. Het idee was dan ook om een coöperatieve bank te maken van de arbeiders en voor de arbeiders.

Opkomst overheidsbanken

In Nederland kwamen gemeentelijke kredietbanken massaal op in de jaren dertig van de 20e eeuw. In Amsterdam werd bijvoorbeeld in 1932 de Nederlandsche Vereniging voor Volkskredietwezen en Woekerbestrijding opgericht. Dat was in die tijd erg hard nodig want er waren diepe schulden in de samenleving en nauwelijks regelgeving. Er werden aldus erg hoge renten gevraagd, zogenaamde woekerrenten.

De nieuwe vereniging had als doel woeker in al zijn vormen te bestrijden en het sociaal volkskrediet in Nederland te bevorderen. Dat was hard nodig, want de gewone burger kon alleen terecht bij commerciële kredietverstrekkers, vaak particulieren. Dat ging gepaard met woeker, overkreditering en andere misstanden (bron).


Ander concept sociale bank

Overigens kan een sociale bank ook iets anders betekenen. Een sociale bank hoeft namelijk niet per se een gemeentelijke bank te zijn. Het kan ook een coöperatieve bank zijn die zich bijvoorbeeld bezig houdt met complementaire geldsystemen en renteloze leningen. Ideeën zoals deze zijn sinds het einde van de 20e eeuw volop in ontwikkeling. Zie voor meer informatie ook het artikel Arm door geld. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook commerciële bemiddelaars die zichzelf een krediet bank noemen.

Meer informatie

Over de auteur

is initiatiefnemer van Geldloos.nl en heeft lange tijd zonder geld geleefd. Hij is expert op het gebied van rijk leven met weinig geld of zonder geld. Het idee van de website Geldloos.nl is om mensen ideeën te geven over hoe ze hun leven kunnen inrichten zonder geld. Voor meer informatie lees ook over de beweegredenen achter Geldloos.nl

Contact | Twitter