Waarom je geen minilening moet afsluiten

Een minilening via bijvoorbeeld Saldodipje of Ferratum wordt sterk afgeraden, want veel mensen met een minilening kunnen deze niet op eigen kracht terugbetalen. Een groot deel van personen die deze lening afsluit heeft vaak niet genoeg geld om de lening en de kosten voor de verplichte garantstelling terug te betalen. Daarom sluiten zij vaak een nieuwe minilening af om de oude lening terug te kunnen betalen.

Bijna de helft van de mensen die een minilening afsluit doet dit omdat zij iets leuks met het geld willen doen. Het gaat vaak om iets relatief kleins. Aanbieders adverteren hier ook mee, zoals wat je allemaal met het geld kan doen. Slogans als "realiseer je dromen" spreken voor zichzelf. Wat we dan ook zien bij de meeste consumenten van minileningen is dat zij onvoldoende geld hebben en soms zelfs wanhopig zijn. Maar een minilening helpt dus niet om je dromen waar te maken. Integendeel. Een minilening leidt vaak juist tot méér schulden.

Minilening leidt tot meer schulden

Neem dit voorbeeld van Kevin, een thuiswonende ict-student. Hij is het zat op vrienden aangewezen te zijn als hij iets leuks wil doen. ‘Ik kon nooit games kopen of een keer een filmpje pakken in de bios.’

Hij leent tweehonderd euro op de site van Saldodipje. Maar als Kevin zijn lening moet terugbetalen, belandt hij in een vicieuze cirkel. Zijn schuld kan hij alleen maar afbetalen als hij een nieuwe hogere lening afsluit. Een jaar later is Kevin meer dan duizend euro kwijtgeraakt aan garantstellingen.

Zoals dit voorbeeld zijn er nog veel meer. Op online website zoals schuldenforum lees je over meer mensen die juist meer schulden hebben gekregen door een minilening af te sluiten. Voor de meeste mensen wordt deze lening dan ook afgeraden.

Minilening verboden in Nederland

Om mensen te beschermen is het aanbieden van een minilening, minikrediet of flitslening in Nederland niet meer toegestaan. Toch zijn er aanbieders te vinden die de minilening wel aanbieden vanuit het buitenland bijvoorbeeld. Zij kunnen dit doen omdat zij alleen via internet de lening aanbieden.

De lening zelf is trouwens niet verboden. Wat wel verboden is, zijn de hoge kosten. Officieel mogen de kosten niet meer dan de wettelijke rente bedragen. Dit wordt jaarlijks vastgesteld en is rond de 14% rente op jaarbasis. De extra kosten van een minilening met garantstelling, zoals de minilening aanbieders in Nederland de minilening aanbieden, zitten ver boven dit percentage. Daarom is de lening in Nederland niet toegestaan, simpelweg omdat de kosten hoger zijn dan wettelijk is toegestaan.

Europese regels bepalen dat dit in dit soort gevallen het aanbieden van de minilening toch mogelijk is. Er spelen nog wat rechtszaken hierover, maar het is in elk geval duidelijk dat het aanbieden van een minilening in Nederland zelf niet mag, maar wel als dit vanuit een ander Europees land wordt gedaan. De hoge kosten van de garantstelling zijn in elk geval niet via een Nederlandse rechter af te dwingen. Betaalt u deze niet, dan krijgt u vele brieven, e-mails, sms-jes en telefoontjes, maar er zal nooit een deurwaarder bij u thuis langskomen.

    Er zijn ook minilening alternatieven

    De minilening wordt dus afgeraden. Wil je toch geld lenen, dan zijn er gelukkig alternatieven. Voorbeelden van alternatieven zijn

    • Studielening. Studeer je op het MBO, HBO of universiteit dan kan je goedkoop geld lenen bij DUO. Leen je al, dan kan je vaak ook bijlenen.
    • Persoonlijke lening. Deze lening kan je vaak alleen afsluiten als je geen negatieve bkr registratie hebt.
    • Lenen via creditcard. Deze optie is meer tricky omdat de lening hier altijd doorloopt. Heb je een creditcard dan kan je gewoon geld opnemen met de kaart. Meestal moet je deze korte lening dan binnen een maand terugbetalen. Vraag je
    • Doorlopend krediet kent hetzelfde principe als een credit-card en rood-staan. Je kiest een kredietlimiet en totdat dit bedrag bereiekt is kan je altijd geld opnemen van je krediet.
    • Rood staan. Zorg ervoor dat je binnen 3 maanden weer uit het rood bent en je hebt geen problemen. Rente is vaak hoog.
    • Verpanden. Heb je iets waardevols, dan kan je dit altijd in onderpand geven. Erg handig als je snel geld nodig hebt en bijvoorbeeld alleen zonder bkr toetsing kan lenen.
    • Schulden aflossen. Heb je schulden, dan kan je ook hulp krijgen bij het afslossen van schulden.

Over de auteur

is de financiële expert en initiatiefnemer van Geldloos.nl. Hij weet alles over leningen en kent alle kredietaanbieders in Nederland. Robin weet precies hoe de kredietaanbieders hun leenproducten op de markt zetten en waar consumenten goed op moeten letten.

Contact | Twitter