Schuldhulpverlening

Voor de meeste mensen is het de reddende boei, voor anderen klinkt het als de hel: de schuldhulpverlening. Heb je schulden en kan je de rekeningen niet meer betalen, dan is het waarschijnlijk erg raadzaam om aan de bel te trekken. Je wilt namelijk niet - zonder het zelf te willen - op straat komen te staan met je hele hebben en houden.

Als u schulden hebt, is het verstandig dat u zich zo snel mogelijk meldt bij de afdeling Schulddienstverlening. Als u niet tijdig hulp hebt gezocht en u dreigt te worden ontruimd of afgesloten van energie dan is er sprake van een crisis.

Tijdelijk

De schuldhulpverlening is altijd tijdelijk. Het belangrijkste doel van de schuldhulpverlening is om mensen ‘financiële stabiliteit’ te bieden. De hulpverlening is er om je te helpen om je schulden weer uit te komen. Het traject duurt drie jaar, tot vijf jaar op zijn hoogst.

In eerste instantie wordt er via de gemeente altijd geprobeerd om de zaken vrijwillig te regelen. Er wordt contact opgenomen met de schuldeisers en de gemeente probeert om regelingen te treffen. In deze gevallen blijf jij nog altijd eigenaar van je schulden en je inkomen. Er wordt ook van je verwacht dat je zo veel mogelijk je best doet om de situatie - met hulp - op te lossen. Zo wordt onder meer verwacht:

  • U moet zich maximaal inspannen om zoveel mogelijk af te lossen.
  • U mag geen nieuwe schulden maken.
  • Aandacht voor de oorzaak van de problemen is een belangrijk onderdeel van het traject.
  • U en uw eventuele huisgenoten moeten het uiteindelijk zelf doen. U bent en blijft zelf verantwoordelijk.
  • U doet er alles aan om zoveel mogelijk af te lossen aan de schuldeisers.
Zie voor meer informatie ook deze brochure (pdf)

Via de rechter

Mocht dit allemaal niet lukken en is de schuld te hoog, dan worden er meer drastische maatregelen genomen. Dit gaat dan via de rechtbank en heet ook wel Wsnp. Het mooie van dit traject is dat alle schuldeisers verplicht zijn om mee te werken. Maar het nadeel is wel dat je een bewindvoerder aangewezen krijgt.

Deze bewindvoerder krijgt dan vrij veel macht over jouw situatie zoals uitgaven en inkomsten. Je zit daar dan voor de periode van drie tot vijf jaar aan vast. Voor veel mensen kan dit tot vrij veel frustratie lijden. Maar het positieve is dat als je het volhoudt je wel uiteindelijk uit de schulden bent gekomen. Bovendien is onderdeel van dit traject ook dat je beter leert om te gaan met geld.

Je krijgt in dit geval niet heel veel inkomen meer. Je krijgt leefgeld, alles wat daarboven komt wordt ingehouden. Dat kan een erg moeilijke situatie zijn omdat je dan echt goed met geld moet kunnen omgaan. Je krijgt dan ook een cursus aangeboden in de meeste gevallen.

Bovendien heb je ook een sollicitatieplicht en moet je proberen om minimaal 36 uur per week te werken. Je moet aan je bewindvoerder bewijzen geven dat je hiermee bezig bent. Daarnaast heb je ook deze plicht tot solliciteren en full time werken als je kleine kinderen hebt.

Meer informatie

Lees meer over:

Over de auteur

is de financiële expert en initiatiefnemer van Geldloos.nl. Hij weet alles over leningen en kent alle kredietaanbieders in Nederland. Robin weet precies hoe de kredietaanbieders hun leenproducten op de markt zetten en waar consumenten goed op moeten letten.

Contact | Twitter