Schuldhulpverlening

Voor de meeste mensen is het de reddende boei, voor anderen klinkt het als de hel: de schuldhulpverlening. Heb je schulden en kan je de rekeningen niet meer betalen, dan is het waarschijnlijk erg raadzaam om aan de bel te trekken. Je wilt namelijk niet - zonder het zelf te willen - op straat komen te staan met je hele hebben en houden.

Als u schulden hebt, is het verstandig dat u zich zo snel mogelijk meldt bij de afdeling Schulddienstverlening. Als u niet tijdig hulp hebt gezocht en u dreigt te worden ontruimd of afgesloten van energie dan is er sprake van een crisis.

Tijdelijk

De schuldhulpverlening is altijd tijdelijk. Het belangrijkste doel van de schuldhulpverlening is om mensen ‘financiële stabiliteit’ te bieden. De hulpverlening is er om je te helpen om je schulden weer uit te komen. Het traject duurt drie jaar, tot vijf jaar op zijn hoogst.

In eerste instantie wordt er via de gemeente altijd geprobeerd om de zaken vrijwillig te regelen. Er wordt contact opgenomen met de schuldeisers en de gemeente probeert om regelingen te treffen. In deze gevallen blijf jij nog altijd eigenaar van je schulden en je inkomen. Er wordt ook van je verwacht dat je zo veel mogelijk je best doet om de situatie - met hulp - op te lossen. Zo wordt onder meer verwacht:

  • U moet zich maximaal inspannen om zoveel mogelijk af te lossen.
  • U mag geen nieuwe schulden maken.
  • Aandacht voor de oorzaak van de problemen is een belangrijk onderdeel van het traject.
  • U en uw eventuele huisgenoten moeten het uiteindelijk zelf doen. U bent en blijft zelf verantwoordelijk.
  • U doet er alles aan om zoveel mogelijk af te lossen aan de schuldeisers.
Zie voor meer informatie ook deze brochure (pdf)

Via de rechter

Mocht dit allemaal niet lukken en is de schuld te hoog, dan worden er meer drastische maatregelen genomen. Dit gaat dan via de rechtbank en heet ook wel Wsnp. Het mooie van dit traject is dat alle schuldeisers verplicht zijn om mee te werken. Maar het nadeel is wel dat je een bewindvoerder aangewezen krijgt.

Deze bewindvoerder krijgt dan vrij veel macht over jouw situatie zoals uitgaven en inkomsten. Je zit daar dan voor de periode van drie tot vijf jaar aan vast. Voor veel mensen kan dit tot vrij veel frustratie lijden. Maar het positieve is dat als je het volhoudt je wel uiteindelijk uit de schulden bent gekomen. Bovendien is onderdeel van dit traject ook dat je beter leert om te gaan met geld.

Je krijgt in dit geval niet heel veel inkomen meer. Je krijgt leefgeld, alles wat daarboven komt wordt ingehouden. Dat kan een erg moeilijke situatie zijn omdat je dan echt goed met geld moet kunnen omgaan. Je krijgt dan ook een cursus aangeboden in de meeste gevallen.

Bovendien heb je ook een sollicitatieplicht en moet je proberen om minimaal 36 uur per week te werken. Je moet aan je bewindvoerder bewijzen geven dat je hiermee bezig bent. Daarnaast heb je ook deze plicht tot solliciteren en full time werken als je kleine kinderen hebt.

Meer informatie

Goedkoop Geld Lenen

Hier op Geldloos.nl is er vooral aandacht om rond te komen met weinig geld of zelfs hoe je kan leven helemaal zonder geld. In dit artikel gaat het vooral over goedkoop geld lenen, maar dan met name voor mensen die al weinig inkomen hebben, of al in de schulden zitten. Wat zijn voor hen de mogelijkheden om uit de schulden te komen of hoe kunnen zij goedkoop geld lenen met weinig risico?

Geld lenen zonder bkr

Alle opties voor geld lenen zonder bkr en geld lenen met bkr. Welke aanbieders zijn voordelig en waar loopt u het minste risico? Geld lenen zonder bkr toetsing is niet zonder risico, maar er zijn ook goedkope en veilige mogelijkheden.

Geldeconomie

Geldeconomie

Geldeconomie is een vorm van economie, waarin allerlei transacties worden afgerekend met geld. Alternatieven zijn mogelijk, zoals ruilhandel, maar geld is de dominante factor voor transacties tussen personen. De geldeconomie is een product van de menselijke samenleving.

Geld is onpersoonlijk

Sociale banken

sociale banken nederland
Speciaal voor mensen met een laag inkomen of met schulden zijn er in Nederland banken waar je goedkoop geld kan lenen. Deze banken heten ook wel sociale banken of gemeentelijke kredietbanken. Dit zijn banken die er speciaal zijn voor mensen met schulden, personen met een negatieve bkr registratie of mensen die geld nodig hebben maar nauwelijks of helemaal geen inkomsten hebben, bijvoorbeeld een uitkering.

Schulden aflossen

Schulden hebben kan een zware dobber zijn in je uitgavenpatroon. Dankzij schulden heb je vaak minder geld tot je beschikking. Schulden krijg je door het niet nagaan van betalingsverplichtingen, bijvoorbeeld door de huur niet te betalen of de rekeningen te laten liggen. Veel mensen hebben ook schulden doordat ze meer geld lenen dan ze kunnen aflossen.

Schuldhulpverlening

Voor de meeste mensen is het de reddende boei, voor anderen klinkt het als de hel: de schuldhulpverlening. Heb je schulden en kan je de rekeningen niet meer betalen, dan is het waarschijnlijk erg raadzaam om aan de bel te trekken. Je wilt namelijk niet - zonder het zelf te willen - op straat komen te staan met je hele hebben en houden.

Op krediet leven

Geld lenen lijkt soms nodig, maar dat is het vaak gewoonweg niet. Het is meestal ook een illusie om te denken dat je uit een crisis kan komen door geld te lenen. Toch doen veel mensen dat. Krediet is dan ook vrij makkelijk verkrijgbaar en is bovendien een wezenlijk onderdeel van onze geldeconomie.

Wat te doen bij schulden

Eerste hulp bij schulden. Heb je schulden en je weet niet wat te doen. Ontvang hulp bij schulden aflossen. Zelfs bij geen inkomen maar wel schulden, kan je help krijgen. Zit je in de schulden en wil je deze graag oplossen dan is hulp niet ver weg. Via de gemeente kan je bijvoorbeeld schuldhulpverlening aanvragen. Dat is gratis. Je krijgt dan hulp bij schulden. Er wordt naar je situatie gekeken en je krijgt vaak ook een pauze voordat je de schulden af gaat betalen.

Ad

Door Anoniem (niet gecontroleerd) op wo, 10/05/2017 - 16:00

Hulp bij schulden aflossen

Heb je schulden dan is het goed om hulp te vragen. Ben je nu particulier, zzp-er, jeugd, ondernemer of zelfstandige. Hulp bij schulden aflossen kan je krijgen van de gemeente, vrijwillige schuldbuddy's, kredietbanken en ook commerciële schuldhulpbureau's. Ook als je geen inkomen hebt zijn er mogelijkheden voor hulp bij schulden aflossen.

Hulp bij schulden aflossen bij de gemeente

Meer mogelijkheden

Door robino op ma, 15/11/2010 - 07:10