Consuminderen

Het is een hele simpele en zeer effectieve manier om minder afhankelijk te zijn van geld: consuminderen. Je gaat simpelweg minder consumeren, oftewel consu-minderen. Dankzij consuminderen ga je minder kopen, meer ontspullen en je gaat meer zelf doen, meer zelf dingen maken en op alternatieve manieren aan je spullen komen. Een voorbeeld: die nieuwe broek laat je voor de verandering in de winkel liggen en die nieuwe telefoon heb je eigenlijk ook niet nodig.

Probeer het maar eens: gewoon een tijdje minder kopen en meer bezig zijn met zelf maken en zelf doen.

Consuminderen Tips

Door te consuminderen heb je vaak minder geld nodig. Hierdoor kan je ook minder werken, en dus heb je ook meer tijd. Deze tijd kan je vrij gebruiken, maar omdat consuminderen vaak ook betekent meer zelf doen, gaat daar ook meer tijd inzetten. Dat is niet erg, want meer zelf doen geeft vaak ook veel meer voldoening en zingeving.

 • Nietskopen: Koop een tijdje niets, maar dan ook helemaal niets. Doe dit bijvoorbeeld een hele week lang, of als je het kan, zelfs een maand. Je kan bijvoorbeeld mee doen met de jaarlijkse koop niets maand.
 • Koop voor je begint een nootboekje en schrijf daar elke keer op wat je wil kopen en waarom. Als je dit een week later terugleest en het nog steeds wil, schrijf het dan weer op ;-)
 • Zodra je klaar bent met je week of maand, koop dan hetgeen wat je het meest opgeschreven hebt. Je hebt het verdient, en begin dan weer opnieuw

gratis spullen

Meer consuminderen

 • Ieder jaar op de laatste zaterdag van november is het Koop-Niets dag oftewel Niet-winkeldag. Dit is een leuke manier om jezelf bewust te maken van het niet-kopen.
 • Het consuminderen is een reactie op de consumptiemaatschappij die zich in de tweede helft van de jaren '90 van de 20e eeuw door een economische hausse sterk deed gelden.
 • Dankzij het consuminderen kan je veel geld besparen. Bovendien maak je veel ruimte vrij voor andere dingen. Je hebt bijvoorbeeld meer tijd voor jezelf omdat je minder hoeft te werken. Je hebt ook meer ruimte omdat je minder spullen hebt. Dat kan veel rust geven.

Minder kopen

 • Om minder te kopen kan je een kijkje nemen in een weggeefwinkel, je kan spullen delen of je kan gebruik maken van gratis spullen netwerken.
 • Voor de liefhebbers is het ook mogelijk om zonder geld te reizen, of wellicht kan je inspiratie op doen door gewoon minder geld uit te geven tijdens vakantie en te bedenken wat je zonder geld ook kan doen.
 • Spullen die kapot gaan kan je (laten) repareren. Je kan hiervoor ook terecht bij een Repair Café bij jou in de buurt. Oudere computers draaien erg goed op een alternatief besturingssysteem zoals Linux.

Meer zelf doen

 • Waarom brood kopen als het zo makkelijk en juist ontzettend leuk is om zelf brood te bakken?
 • Er zijn mensen die proberen zelfvoorzienend te leven, of juist zoveel mogelijk die kant op willen gaan. Kijk eens wat je daarvan leren kan.
 • Zelf groente verbouwen is voor veel mensen nog een stap te ver, maar je kan bijvoorbeeld wel zelf schoonmaakmiddelen maken, minder schoonheidsmiddelen gebruiken of deze zelf maken.

Consuminderen blogs

 • Er zijn veel blogs op het internet te vinden die gaan over consuminderen. In feite wordt het consuminderen steeds populairder en het is erg trending om over consuminderen te schrijven.
 • Zie voor meer informatie ook de Consuminderen Startpagina. Daar vind je allerlei links over besparen en bezuinigen, zowel voor mens als voor milieu.
 • De website van Green Evelien uit Belgie is een echte aanraden. Zij leeft met haar gezin nagenoeg zonder afval en heeft heel veel consuminder tips.

Over de auteur

is initiatiefnemer van Geldloos.nl en heeft lange tijd zonder geld geleefd. Hij is expert op het gebied van rijk leven met weinig geld of zonder geld. Het idee van de website Geldloos.nl is om mensen ideeën te geven over hoe ze hun leven kunnen inrichten zonder geld. Voor meer informatie lees ook over de beweegredenen achter Geldloos.nl

Contact | Twitter