Consuminderen

Het is een hele simpele en zeer effectieve manier om minder afhankelijk te zijn van geld: consuminderen. Je gaat simpelweg minder consumeren, oftewel consu-minderen. Dankzij consuminderen ga je minder kopen, meer ontspullen en je gaat meer zelf doen, meer zelf dingen maken en op alternatieve manieren aan je spullen komen. Een voorbeeld: die nieuwe broek laat je voor de verandering in de winkel liggen en die nieuwe telefoon heb je eigenlijk ook niet nodig.

Probeer het maar eens: gewoon een tijdje minder kopen en meer bezig zijn met zelf maken en zelf doen.

Consuminderen Tips

Door te consuminderen heb je vaak minder geld nodig. Hierdoor kan je ook minder werken, en dus heb je ook meer tijd. Deze tijd kan je vrij gebruiken, maar omdat consuminderen vaak ook betekent meer zelf doen, gaat daar ook meer tijd inzetten. Dat is niet erg, want meer zelf doen geeft vaak ook veel meer voldoening en zingeving.

 • Nietskopen: Koop een tijdje niets, maar dan ook helemaal niets. Doe dit bijvoorbeeld een hele week lang, of als je het kan, zelfs een maand. Je kan bijvoorbeeld mee doen met de jaarlijkse koop niets maand.
 • Koop voor je begint een nootboekje en schrijf daar elke keer op wat je wil kopen en waarom. Als je dit een week later terugleest en het nog steeds wil, schrijf het dan weer op ;-)
 • Zodra je klaar bent met je week of maand, koop dan hetgeen wat je het meest opgeschreven hebt. Je hebt het verdient, en begin dan weer opnieuw

gratis spullen

Meer consuminderen

 • Ieder jaar op de laatste zaterdag van november is het Koop-Niets dag oftewel Niet-winkeldag. Dit is een leuke manier om jezelf bewust te maken van het niet-kopen.
 • Het consuminderen is een reactie op de consumptiemaatschappij die zich in de tweede helft van de jaren '90 van de 20e eeuw door een economische hausse sterk deed gelden.
 • Dankzij het consuminderen kan je veel geld besparen. Bovendien maak je veel ruimte vrij voor andere dingen. Je hebt bijvoorbeeld meer tijd voor jezelf omdat je minder hoeft te werken. Je hebt ook meer ruimte omdat je minder spullen hebt. Dat kan veel rust geven.

Minder kopen

 • Om minder te kopen kan je een kijkje nemen in een weggeefwinkel, je kan spullen delen of je kan gebruik maken van gratis spullen netwerken.
 • Voor de liefhebbers is het ook mogelijk om zonder geld te reizen, of wellicht kan je inspiratie op doen door gewoon minder geld uit te geven tijdens vakantie en te bedenken wat je zonder geld ook kan doen.
 • Spullen die kapot gaan kan je (laten) repareren. Je kan hiervoor ook terecht bij een Repair Café bij jou in de buurt. Oudere computers draaien erg goed op een alternatief besturingssysteem zoals Linux.

Meer zelf doen

 • Waarom brood kopen als het zo makkelijk en juist ontzettend leuk is om zelf brood te bakken?
 • Er zijn mensen die proberen zelfvoorzienend te leven, of juist zoveel mogelijk die kant op willen gaan. Kijk eens wat je daarvan leren kan.
 • Zelf groente verbouwen is voor veel mensen nog een stap te ver, maar je kan bijvoorbeeld wel zelf schoonmaakmiddelen maken, minder schoonheidsmiddelen gebruiken of deze zelf maken.

Consuminderen blogs

 • Er zijn veel blogs op het internet te vinden die gaan over consuminderen. In feite wordt het consuminderen steeds populairder en het is erg trending om over consuminderen te schrijven.
 • Zie voor meer informatie ook de Consuminderen Startpagina. Daar vind je allerlei links over besparen en bezuinigen, zowel voor mens als voor milieu.
 • De website van Green Evelien uit Belgie is een echte aanraden. Zij leeft met haar gezin nagenoeg zonder afval en heeft heel veel consuminder tips.

Kleding ruilen

De meest gebruikte weg voor nieuwe kleding is de winkel. Er zijn echter alternatieven! Je kan zelf kleding maken, met een naaimachine bijvoorbeeld, maar je kan ook kleding ruilen. Deze evenementen heten ook wel cloth-swaps.

Ruilhandel

Ruilhandel. Ruilen kan onder meer via LETS.

Ruilhandel is een eenvoudige en geweldige manier om in bepaalde behoeften te voorzien. Veel mensen doen aan ruilhandel, maar ook bedrijven doen het steeds meer. Ruilhandel is een aanrader als je zonder geld wil leven of geld wilt besparen. Ruilhandel is daarnaast een fantastische manier om aan nieuwe spullen te komen.

Weggeefwinkel

Ben je op zoek naar kleding, boeken, speelgoed, kookmateriaal of naar zomaar iets nieuws om te gebruiken? Dan kan je wellicht je geluk op in een weggeefwinkel. Dat is geen winkel in de traditionele betekenis, maar een plek waar gratis spullen te vinden zijn.

Zelf brood bakken

Zelf brood bakken is vrij eenvoudig, zeer voedzaam en superleuk om te doen. Bovendien heb je er geen of weinig geld voor nodig. Wat je wel nodig hebt is meel, water en zout. Met deze drie ingrediënten kan je zelf het lekkerste brood maken dat je ooit geproefd hebt. Dit is dus brood zonder gist.

Tijdschrift: Genoeg

Twintig jaar Genoeg Magazine

Tijdschrift Genoeg is hét tijdschrift over geld besparen en leven met minder spullen. Of: leven met meer kwaliteit, minder gedoe en meer tijd. Het magazine verschijnt vier keer per jaar en zit boordevol met tips voor een creatiever leven met minder geld.

Tijdschrift: Mug

Mug Magazine is een gratis tijdschrift voor mensen met een klein budget dat verkrijgbaar is in Amsterdam en omstreken. Mug bevat veel informatie over de rechten die mensen met een minimum inkomen hebben. Ook zitten er altijd veel bespaartips in. Je kan de magazine ook online lezen.

Niets kopen maand

Een maand lang niets nieuws kopen, dat is de uitdaging van de Buy Nothing New-maand. Het is een jaarlijks fenomeen dat in Nederland begon in oktober 2012. Niets nieuws kopen is een geweldige manier om op zoek te gaan naar de manier van leven voorbij het geld. Het zet je aan tot het opzoeken naar manieren om zonder geld te leven.

Gratis speelgoed

Kinderen hoeven geen geld te kosten en speelgoed hoeft niet duur te zijn. Er zijn dan ook vele manieren om aan gratis speelgoed te komen. Een van de meest beproefde manieren om aan speelgoed te komen is om regelmatig naar een speelotheek te gaan.

Gratis boeken

gratis boeken

Boeken zijn in overvloed gratis beschikbaar, als je maar weet waar je ze kan vinden. Er staan miljoenen boeken te verstoffen in de boekenplanken alleen al in Nederland. Wat dacht je van hoeveel boeken wereldwijd op dit moment niet gelezen worden? Dat zijn boeken die gedeeld kunnen worden. En in toenemende mate zijn boeken dan ook gratis te vinden.

Reizen zonder geld

Zonder geld reizen is een van de eenvoudigste dingen om te doen. Het is namelijk iets wat we elke dag doen: lopen. Maar er zijn ook andere manieren om zonder geld op stap te gaan, zoals fietsen en liften. Op deze manier zal je in de meeste gevallen geen geld nodig hebben om vooruit te komen. Bovendien is het avontuurlijk en superleerzaam.

In 10 Stappen Zonder Geld

Ga jij de uitdaging aan: kan jij zonder geld leven? Leer het leven op een nieuwe manier kennen. Daag jezelf uit om oplossingen te bedenken voor alledaagse dingen: waar haal ik eten vandaan, hoe zal ik slapen en wat is datgaan wat ik kan bieden aan anderen? Wat kan ik ruilen bijvoorbeeld? Maar ook: hoe werkt het echte geven?

Consuminderen

Het is een hele simpele en zeer effectieve manier om minder afhankelijk te zijn van geld: consuminderen. Je gaat simpelweg minder consumeren, oftewel consu-minderen. Dankzij consuminderen ga je minder kopen, meer ontspullen en je gaat meer zelf doen, meer zelf dingen maken en op alternatieve manieren aan je spullen komen.

Autodelen

Geen geld om een auto te kopen? Wees blij, want zonder auto heb je ook een probleem minder. Je kan dan ook aan autodelen doen. Autodelen is in Nederland een nieuwe trend en is een hele goede optie naast liften bijvoorbeeld.