Netwerken om spullen te delen zijn fantastisch om aan je spullen zoals gereedschap te komen. Je hoeft dan niets te kopen, want je kan gewoon aan je buren vragen of je iets van ze kan lenen. Bijvoorbeeld een fietspomp of een schilderstrap. Heel veel mensen doen dit al op buurtniveau: "Even aan de buurman vragen of we zijn boor kunnen gebruiken".
Het nieuwe delen
Door de individualisering in de samenleving is het contact tussen mensen minder geworden en delen we minder. Aan de andere kant, dankzij het internet zijn er weer mensen die dit gat willen opvullen. En zijn er nu sociale netwerken om spullen te delen. Deze netwerken groeien hard.
Zo zijn er in veel landen wereldwijd en steden veel internet-applicaties gemaakt zoals websites waar mensen kunnen opgegeven welke voorwerpen ze willen delen. Andere mensen kunnen dan zien wat ze bij wie kunnen lenen. In Nederland is er ook zo'n website, Spullendelen.nl heet deze website. Eenzelfde platform in Nederland is Peerby. Dit nieuwe delen wordt ook wel p2p-delen genoemd
Grootschalig delen
Maar dit kan natuurlijk op een veel grootschaliger niveau gedaan worden en ook zonder internet, zoals met een bibliotheek. Stel je eens voor dat elke wijk een eigen locatie heeft waar gebruiksvoorwerpen geleend kunnen worden. Dit kan geldloos, als iedereen iets aan gereedschap doneert, maar je kan het ook financieel doen. Mensen zouden daar lid van kunnen worden op basis van wat ze kunnen dragen bijvoorbeeld, of op basis van een gelijk bedrag.
Vaste locatie voor spullen
Als zoiets op grootschaliger niveau gedaan kan worden, zouden meer mensen een stap dichterbij kunnen komen tot een geldloos leven en hebben we met zijn allen minder geld nodig. Ook kan je hierbij denken aan een plek die voor iedereen gratis is, en waarbij de spullen gedoneerd worden. Zoals de Weggeefwinkel bijvoorbeeld, maar dan als centrale opslagplaats voor spullen die de buurt deelt.
Wil je zoiets opzetten, begin dan op klein niveau. In je eigen buurt of wijk bijvoorbeeld. Zoek naar een geschikte plek, bijvoorbeeld een schuurtje en vraag aan iedereen die mee wil doen om de spullen te doneren die ze willen delen. In Amsterdam West is er sinds 2017 zoiets, de Kolenkit Spullen Bibliotheek.
Gratis spullen
Als je bepaalde spullen gratis nodig hebt omdat je geen geld of omdat je zonder geld of met minder geld wilt leven, dan kan je ook denken aan gratis spullen netwerken. Dan zijn websites waar mensen spullen gratis aanbieden. Je kan ze dan vaak gratis afhalen.
Ruilhandel
Spullen delen lijkt op een vorm van ruilhandel. Maar om deel te nemen hoef je zelf geen spullen te hebben. Je hoeft alleen maar toegang te hebben tot de pool van spullen. Hoewel er ook mensen zijn die geld willen verdienen aan het uitlenen van spullen, lijkt dit niet te gelden voor de meerderheid van personen die hun spullen delen. Het heeft dan ook meer weg van de Deeleconomie.