Geen geld en zwanger

Dit artikel is speciaal geschreven voor mensen met weinig geld en die in verwachting zijn. Veel mensen denken dat baby's duur zijn en raken in de stress als ze denken aan geld en baby's. Maar als je keuzes durft te maken, dan kan je ook met weinig geld een baby goed laten opgroeien. Veel kleertjes en babyspullen kan je bijvoorbeeld ook gratis vinden en speciale babyvoeding is in veel gevallen volstrekt overbodig. Ook luiers hoeven niet duur te zijn.

Baby's en geld bespaar tips

Zwanger en geen geld. Wat nu? Zo zaten mijn vrouw en ik bij de verloskundige voor onze eerste afspraak. We hadden het over financiën en aan ons werd de vraag gesteld hoe we dachten ons kind op te voeden, zonder geld. Dit verwardde ons enigszins. En wellicht naïef stelden wij: "Geld? Hebben we dat echt nodig voor een baby?"

Behaalde resultaten

Nu zeven maanden na de geboorte denk ik dat we niet meer dan 200 euro aan eigen geld hebben uitgegeven, en dat is nog een vrij hoge schatting. Hoe hebben we dit voor elkaar gekregen?

 1. Borstvoeding

  Door exclusief alleen maar borstvoeding te geven hebben we honderden euro's niet hoeven uit te geven aan kunstvoeding. Nu nog altijd met zeven maanden (update: ook met 16 maanden) gaat de borstvoeding door (en we zijn van plan om dit minstens twee jaar te doen, ook volgens het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie).

 2. Vast voedsel

  Met zes maanden zijn we begonnen met het geven van vast voedsel. Niet het voedsel uit potjes. Maar eten zoals tomaat, komkommer, appels en banaan. We geven onze baby deze voeding zonder de lepel, we laten de baby zelf bepalen hoe en wat hij eet (volgens de Rapley-methode). Aan voeding zijn we dus geen extra geld kwijt en de baby eet fantastisch (dit is namelijk ook een erg goede methode om ervoor te zorgen dat je kind een goede eter wordt). Zie ook deze pagina voor meer informatie over de introductie van vast voedsel.

 3. Niets kopen

  We maken lijstjes van wat we nodig hebben en laten dit weten aan familie en vrienden. Zo hebben we bijvoorbeeld geld gekregen om een bedje te kopen en een wandelwagen. We gaan veel naar weggeefwinkels en tweedehands winkeltjes, en maken gebruik van netwerken van personen die hun spullen gratis weggeven.

 4. Gezondheidszorg

  Een van de dingen waar ik me van tevoren zorgen over maakte was de gezondheidszorg en eventuele bezoekjes aan dokters en specialisten. Maar er is geen enkele reden tot zorg hier. Alles, maar dan ook alle noodzakelijke zorg wordt voor kinderen tot 18 jaar volledig vergoed, zonder eigen risico, vanuit onze zorgverzekering. Dat was best een opluchting toen ik dit ontdekte, de eerste keer dat we voor hem naar een fysiotherapeute moesten.

Waar we nog kunnen winnen

Het is ons niet gelukt om alles volledig zonder geld te doen. Maar dat was ook niet onze doelstelling. Ons doel was om een beetje uit nood geboren: we hadden immers geen geld en dus moesten we wel creatief zijn. Waar we nog kunnen winnen zijn vooral luiers.

  Luiers

  Het is niet makkelijk weinig geld aan luiers uit te geven. Dit is voor ons de grootste uitdaging. We kopen goede luiers wanneer ze in de aanbieding zijn. Dat kan je op deze website goed zien. Maar ook krijgen we van familie wel eens luiers cadeau.

  De manier om dit op te lossen lijkt ons om goedkoop tweede hands wasbare luiers te kopen of te vragen, of wellicht dat we zelf wasbare luiers zullen maken, want dat is eigenlijk wel het beste en het kost nauwelijks geld. Er zijn trouwens veel varianten van wasbare luiers.

  Uiteraard is het natuurlijk ook een optie om helemaal geen luiers te gebruiken, maar dat is wellicht wat makkelijker te doen in een huis die makkelijk schoon te houden is dan de onze, of in een land waar het buiten warmer is.

Zwanger alleenstaand en geen inkomen

Ga zeker ook langs bij de gemeente. Vaak zijn er speciale regelingen voor wie zwanger is en geen huis heeft, of als je geen inkomen hebt. Ben je zwanger, alleenstaand en heb je geen inkomen of een huis dat zijn er goede mogelijkheden om een woning en een uitkering te krijgen. Weet ook dat je een bijstandsuitkering zonder sollicitatieplicht kan krijgen als je geen inkomen hebt en alleenstaand bent. Vaak kan je die al direct krijgen als je zwanger bent. Ook kan de gemeente helpen bij andere problemen die je eventueel hebt.

Zo zijn er ook gemeenten zoals Rotterdam waar je geld kan krijgen als je zwanger bent voor de inrichting van een babykamer bijvoorbeeld. Ze hebben een speciale voorziening voor het kopen van een babyuitzet. U krijgt dus geld voor het doen van aankopen. Dit is wellicht ook zo in andere gemeenten in Nederland. U kunt dit navragen bij uw gemeenteloket. Ga dus vooral ook even langs bij de gemeente of maak een afspraak met een maatschappelijk werker.

  Gratis babyspullen krijgen

  Tot slot kan je ook een gratis spullen zoals een gratis babystartpakket bestellen met alles wat je nodig hebt voor een pasgeboren baby, zoals kleding, lakens en billendoekjes. Dit pakket is speciaal voor ouders met weinig geld. Aanvragen gaat via Stichting Babyspullen.

  Gratis babyspullen, proefmonsters en babyproducten kan je trouwens ook vinden via Gratis voor baby's. Via die site heb je een goed overzicht van gratis babydozen, gratis babyproefmonsters, geld-terug-acties, prijsvragen of babyspaarprogramma's voor babyspullen.

Ruilhandel

Ruilhandel. Ruilen kan onder meer via LETS.

Ruilhandel is een eenvoudige en geweldige manier om in bepaalde behoeften te voorzien. Veel mensen doen aan ruilhandel, maar ook bedrijven doen het steeds meer. Ruilhandel is een aanrader als je zonder geld wil leven of geld wilt besparen. Ruilhandel is daarnaast een fantastische manier om aan nieuwe spullen te komen.

Weggeefwinkel

Ben je op zoek naar kleding, boeken, speelgoed, kookmateriaal of naar zomaar iets nieuws om te gebruiken? Dan kan je wellicht je geluk op in een weggeefwinkel. Dat is geen winkel in de traditionele betekenis, maar een plek waar gratis spullen te vinden zijn.

Zelf brood bakken

Zelf brood bakken is vrij eenvoudig, zeer voedzaam en superleuk om te doen. Bovendien heb je er geen of weinig geld voor nodig. Wat je wel nodig hebt is meel, water en zout. Met deze drie ingrediënten kan je zelf het lekkerste brood maken dat je ooit geproefd hebt. Dit is dus brood zonder gist.

Budget Tips Geld Besparen

Het is belangrijk om bij te houden waar je geld voor uitgeeft. Geef je het uit aan 'domme dingen' of alleen aan belangrijke dingen. Het is evenzeer belangrijk om af en toe iets kleins te kopen wat je eigenlijk niet nodig hebt, want anders word je weer gevangene van je eigen doelstellingen.

Tijdschrift: Genoeg

Twintig jaar Genoeg Magazine

Tijdschrift Genoeg is hét tijdschrift over geld besparen en leven met minder spullen. Of: leven met meer kwaliteit, minder gedoe en meer tijd. Het magazine verschijnt vier keer per jaar en zit boordevol met tips voor een creatiever leven met minder geld.

Gratis Spullen

gratis spullen, gratis meubels

Er zijn veel mensen die graag hun overbodige spullen gratis weggeven. Ze doen dit omdat ze het zonde vinden om de spullen weg te gooien, of omdat ze de spullen liever gratis weggeven dan er geld voor te vragen. Vaak geven mensen ook spullen weg die verder (te) weinig geld waard zijn in hun ogen, terwijl ze graag andere mensen er blij mee willen maken.

Geen geld en zwanger

Zwanger en geen geld. Wat nu? Zo zaten mijn vrouw en ik bij de verloskundige voor onze eerste afspraak. We hadden het over financiën en aan ons werd de vraag gesteld hoe we dachten ons kind op te voeden, zonder geld. Dit verwarde ons enigszins. En wellicht naïef stelden wij: "Geld? Hebben we dat echt nodig voor een baby?"

Voedsel delen

Er zijn regelmatig nieuwe initiatieven om voedsel te delen. Dit zijn online initiatieven zoals kliekjesgroepen op Facebook, of andere zoals StreetSmart in Amsterdam waar je gratis of voor een kleine vergoeding een restaunantmaaltijd kan krijgen. Ook zijn er her en der in het land speciale deelboxen zoals koelkastjes en weggeefboxen met eten.

Tijdschrift: Mug

Mug Magazine is een gratis tijdschrift voor mensen met een klein budget dat verkrijgbaar is in Amsterdam en omstreken. Mug bevat veel informatie over de rechten die mensen met een minimum inkomen hebben. Ook zitten er altijd veel bespaartips in. Je kan de magazine ook online lezen.

Niets kopen maand

Een maand lang niets nieuws kopen, dat is de uitdaging van de Buy Nothing New-maand. Het is een jaarlijks fenomeen dat in Nederland begon in oktober 2012. Niets nieuws kopen is een geweldige manier om op zoek te gaan naar de manier van leven voorbij het geld. Het zet je aan tot het opzoeken naar manieren om zonder geld te leven.

Sociale banken

sociale banken nederland
Speciaal voor mensen met een laag inkomen of met schulden zijn er in Nederland banken waar je goedkoop geld kan lenen. Deze banken heten ook wel sociale banken of gemeentelijke kredietbanken. Dit zijn banken die er speciaal zijn voor mensen met schulden, personen met een negatieve bkr registratie of mensen die geld nodig hebben maar nauwelijks of helemaal geen inkomsten hebben, bijvoorbeeld een uitkering.

Gratis speelgoed

Kinderen hoeven geen geld te kosten en speelgoed hoeft niet duur te zijn. Er zijn dan ook vele manieren om aan gratis speelgoed te komen. Een van de meest beproefde manieren om aan speelgoed te komen is om regelmatig naar een speelotheek te gaan.

Gratis boeken

gratis boeken

Boeken zijn in overvloed gratis beschikbaar, als je maar weet waar je ze kan vinden. Er staan miljoenen boeken te verstoffen in de boekenplanken alleen al in Nederland. Wat dacht je van hoeveel boeken wereldwijd op dit moment niet gelezen worden? Dat zijn boeken die gedeeld kunnen worden. En in toenemende mate zijn boeken dan ook gratis te vinden.

Reizen zonder geld

Zonder geld reizen is een van de eenvoudigste dingen om te doen. Het is namelijk iets wat we elke dag doen: lopen. Maar er zijn ook andere manieren om zonder geld op stap te gaan, zoals fietsen en liften. Op deze manier zal je in de meeste gevallen geen geld nodig hebben om vooruit te komen. Bovendien is het avontuurlijk en superleerzaam.

In 10 Stappen Zonder Geld

Ga jij de uitdaging aan: kan jij zonder geld leven? Leer het leven op een nieuwe manier kennen. Daag jezelf uit om oplossingen te bedenken voor alledaagse dingen: waar haal ik eten vandaan, hoe zal ik slapen en wat is datgaan wat ik kan bieden aan anderen? Wat kan ik ruilen bijvoorbeeld? Maar ook: hoe werkt het echte geven?

Consuminderen

Het is een hele simpele en zeer effectieve manier om minder afhankelijk te zijn van geld: consuminderen. Je gaat simpelweg minder consumeren, oftewel consu-minderen. Dankzij consuminderen ga je minder kopen, meer ontspullen en je gaat meer zelf doen, meer zelf dingen maken en op alternatieve manieren aan je spullen komen.

Autodelen

Geen geld om een auto te kopen? Wees blij, want zonder auto heb je ook een probleem minder. Je kan dan ook aan autodelen doen. Autodelen is in Nederland een nieuwe trend en is een hele goede optie naast liften bijvoorbeeld.

Snel geld sparen

Snel geld sparen is een makkelijke manier om meer geld te hebben. Je hebt elke dag, elke week en elke maand kosten. Meestal gaan je vaste kosten omhoog, bijvoorbeeld door een stijging van je huur of door boodschappen die duurder worden. Als je bijhoudt hoeveel je uitgeeft aan alle deze zaken is geld sparen een goede mogelijkheid.

Snel kosten besparen

Snel geld verdienen kan door direct op kosten te besparen. Kies daarom alleen voor noodzakelijke verzekeringen en kies de goedkoopste. Sluit je aan bij een vergelijkingssite waarbij ze voor jouw de goedkoopste verzekering, energieleverancier of internetprovider uitzoeken.

.

Door Anoniem (niet gecontroleerd) op zo, 10/05/2015 - 16:00