Geen geld en zwanger

Dit artikel is speciaal geschreven voor mensen met weinig geld en die in verwachting zijn. Veel mensen denken dat baby's duur zijn en raken in de stress als ze denken aan geld en baby's. Maar als je keuzes durft te maken, dan kan je ook met weinig geld een baby goed laten opgroeien. Veel kleertjes en babyspullen kan je bijvoorbeeld ook gratis vnden en speciale babyvoeding is in veel gevallen volstrekt overbodig. Ook luiers hoeven niet duur te zijn.

Baby's en geld bespaar tips

Zwanger en geen geld. Wat nu? Zo zaten mijn vrouw en ik bij de verloskundige voor onze eerste afspraak. We hadden het over financiën en aan ons werd de vraag gesteld hoe we dachten ons kind op te voeden, zonder geld. Dit verwardde ons enigszins. En wellicht naïef stelden wij: "Geld? Hebben we dat echt nodig voor een baby?"

Behaalde resultaten

Nu zeven maanden na de geboorte denk ik dat we niet meer dan 200 euro aan eigen geld hebben uitgegeven, en dat is nog een vrij hoge schatting. Hoe hebben we dit voor elkaar gekregen?

 • Borstvoeding

  Door exclusief alleen maar borstvoeding te geven hebben we honderden euro's niet hoeven uit te geven aan kunstvoeding. Nu nog altijd met zeven maanden (update: ook met 16 maanden) gaat de borstvoeding door (en we zijn van plan om dit minstens twee jaar te doen, ook volgens het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie).

 • Vast voedsel

  Met zes maanden zijn we begonnen met het geven van vast voedsel. Niet het voedsel uit potjes. Maar eten zoals tomaat, komkommer, appels en banaan. We geven onze baby deze voeding zonder de lepel, we laten de baby zelf bepalen hoe en wat hij eet (volgens de Rapley-methode). Aan voeding zijn we dus geen extra geld kwijt en de baby eet fantastisch (dit is namelijk ook een erg goede methode om ervoor te zorgen dat je kind een goede eter wordt). Zie ook deze pagina voor meer informatie over de introductie van vast voedsel.

 • Niets kopen

  We maken lijstjes van wat we nodig hebben en laten dit weten aan familie en vrienden. Zo hebben we bijvoorbeeld geld gekregen om een bedje te kopen en een wandelwagen. We gaan veel naar weggeefwinkels en tweedehands winkeltjes, en maken gebruik van netwerken van personen die hun spullen gratis weggeven.

 • Gezondheidszorg

  Een van de dingen waar ik me van tevoren zorgen over maakte was de gezondheidszorg en eventuele bezoekjes aan dokters en specialisten. Maar er is geen enkele reden tot zorg hier. Alles, maar dan ook alle noodzakelijke zorg wordt voor kinderen tot 18 jaar volledig vergoed, zonder eigen risico, vanuit onze zorgverzekering. Dat was best een opluchting toen ik dit ontdekte, de eerste keer dat we voor hem naar een fysiotherapeute moesten.

Waar we nog kunnen winnen

Het is ons niet gelukt om alles volledig zonder geld te doen. Maar dat was ook niet onze doelstelling. Ons doel was om een beetje uit nood geboren: we hadden immers geen geld en dus moesten we wel creatief zijn. Waar we nog kunnen winnen zijn vooral luiers.

 • Luiers

  Het is niet makkelijk weinig geld aan luiers uit te geven. Dit is voor ons de grootste uitdaging. We kopen goede luiers wanneer ze in de aanbieding zijn en we van familie krijgen we ook wel eens luiers cadeau

  De manier om dit op te lossen lijkt ons om goedkoop tweede hands wasbare luiers te kopen of te vragen, of wellicht dat we zelf wasbare luiers zullen maken, want dat is eigenlijk wel het beste en het kost nauwelijks geld. Uiteraard is het natuurlijk ook een optie om helemaal geen luiers te gebruiken, maar dat is wellicht wat makkelijker te doen in een huis die makkelijk schoon te houden is dan de onze, of in een land waar het buiten warmer is.

Informeer je verder

Dit is niet alles natuurlijk. Ik mis denk ik nog wel wat details en zal dit artikel in de toekomst verder aanvullen. Voor andere artikelen. Zie ook:

Ga zeker ook langs bij de gemeente. Vaak zijn er speciale regelingen, bijvoorbeeld als je geen inkomen hebt en een huis. Weet ook dat je een bijstandsuitkering zonder sollicitatieplicht kan krijgen als je geen inkomen hebt en alleenstaand bent. Vaak kan je die al direct krijgen als je zwanger bent. Ook kan de gemeente helpen bij andere problemen die je eventueel hebt.

Gratis babystartpakket

Daarnaast kan je ook een gratis babystartpakket bestellen met alles wat je nodig hebt voor een pasgeboren baby, zoals kleding, lakens en billendoekjes. Dit pakket is speciaal voor ouders met weinig geld. Aanvragen gaat via Stichting Babyspullen.

Gratis geld

Een boek met een frisse uitwerking van een vijf grote ideeën die de wereld socialer en leuker kunnen maken. Gratis geld voor iedereen is een boek van Rutger Bregman met ondermeer een pleidooi voor een universeel basisinkomen. Gratis geld is niet alleen leuk, het maakt het leven een stuk socialer en gemakkelijker voor iedereen.

Basisinkomen

http://www.flickr.com/photos/80274695@N07/8722043772

Basisinkomen: iedereen elke maand een vast bedrag, zonder voorwaarden. Niemand meer geldloos. Een wereldwijd basisinkomen is goed te verdedigen, het zou armoede uitroeien en het zou zoveel voorspoed opleveren dat het de moeite waard is om na te streven. Lijkt je dit wat? Teken dan de petitie voor een studie naar basisinkomen binnen de EU.

Sociaal geld

Sociaal geld is een concept van geld dat onder direct democratische controle staat van mensen zelf. Een andere term is ook wel complementair geld. Het is een geldeenheid die kan bestaan op lokaal niveau. Het idee ervan is dat het geld onder de hoede van de mensen blijft en zorgt voor lokale economische ontwikkeling.