Welkom Bij Geldloos Leven - Rijk Leven Zonder Geld

Je hebt weinig geld of je bent op zoek naar manieren om minder afhankelijk te zijn van geld? Op Geldloos.nl vind je veel informatie over manieren om minder met geld te leven, met inspirerende voorbeelden. Zoals mensen die ervoor kiezen om zonder geld te leven, tips over hoe je een geldloos bestaan kan opbouwen en verhalen over leven zonder geld.

Zonder geld leven is niet makkelijk. Voor veel dingen in het leven hebben we nu eenmaal geld nodig. Maar toch zijn er manieren om langs het geldsysteem heen te leven. Denk aan gratis spullen bijvoorbeeld. Maar ook zijn er manieren om zonder geld aan eten te komen. Daarnaast kun je ook overgaan op ruilhandel. Je kunt bijvoorbeeld meedoen met een bestaande ruilkring of zelf je ruilprojecten opzetten. Want Geldloos.nl wilt graag manieren aanreiken om zelf vorm te geven aan het bestaan.

Leven zonder geld is niet eenvoudig. Je moet er veel voor over hebben en vaak ook veel voor inleveren. Je komt op een pad waarin je bijvoorbeeld het gemak opgeeft om te kopen wat je begeert. Hiervoor in de plaats komt echter een andere manier van leven: een waarbij je gelukkig bent met wat je hebt. En een die je verplicht om meer creatief te zijn om in je behoeften te voorzien.

Geldloos reizen

Robino, initiatiefnemer van Geldloos.nl, heeft verscheidene keren zonder geld geleefd. De eerste keer was drie maanden tijdens een reis in Portugal. Hij leefde van wat mensen gaven en sliep in een tent in het bos, of bij mensen thuis. Hij liftte en liep langs de Portugese kust.

Deze ervaring was simpelgezegd waanzinnig, een echte eye-opener in de mogelijkheden van het geldloze bestaan. Om aan zijn eten te komen klopte hij voor gratis eten aan bij restaurants, soms bij de keuken via de achterdeur, andere keren na lunchtijd, en vroeg of er iets te eten over was en of hij dat mee kon krijgen.

Zo'n reis zonder geld is namelijk niet alleen een leer-ervaring in zichzelf maar ook van het leven.

Regelmatig werd hij direct uitgenodigd om plaats te nemen en kreeg hij genoeg te eten om de dag weer vooruit te komen. Andere keren plukte hij het fruit zo van de bomen of haalde hij het uit een dumpster. Robino's dankbaarheid voor wat hij kreeg was enorm; het eten heeft nog nooit zo lekker gesmaakt.

In Nederland

zonder geld reizenDaarna ging hij nog eens drie weken in Nederland zonder geld reizen: een voettocht van Amsterdam naar de Duitse grens in Twente. Want zo'n ervaring wilde hij nog eens meemaken maar dan in zijn thuisland. Is dit ook in Nederland mogelijk? En hoe zullen de Nederlandse mensen reageren?

Getooid met een kleine rugtas en een hangmat ging hij op pad direct vanaf huis, en de eerste nacht sliep hij tussen de bomen net buiten de stad.

Net als de reis in Portugal bleek ook deze reis een unieke ervaring. De vrijgevigheid van mensen is enorm, ook in Nederland. Er zijn uiteraard verschillen in de regio's en soms moest hij ook doorbijten op een houtje, maar de lessen van het leven zijn enorm.

Tijdens deze reis leerde hij vooral van de paar keren dat hij niet kreeg wat hij graag wilde — dat hij altijd genoeg heeft, juist als hij het niet krijgt. Zo'n reis zonder geld is namelijk niet alleen een leer-ervaring in zichzelf maar ook van het leven, hoe je daar in staat, hoe je je tot andere mensen verhoudt en het leven an sich beschouwt.

Geldloos leven

Geldloos reizen is één, geldloos leven weer net iets anders (maar niet per se makkelijker of moeilijker). Beide vereisen dezelfde soort basis-principes zoals het hebben van vertrouwen in jezelf, in het leven en in je medemens. Net als andere deugden zoals creativiteit, geduld, inzet en doorzettingsvermogen.

Maar toch is geldloos reizen anders dan geldloos leven; met reizen verandert de omgeving altijd alsook de mensen met wie je omgaat. Terwijl geldloos leven juist andere uitdagingen kan kennen, omdat je veel meer bezig bent met het blijven op één locatie. Als zodanig vereisen ze een andere aanpak en creativiteit.

Op Geldloos.nl vind je voorbeelden van mensen die zonder geld leven. Van Mark Boyle in Engeland die het sinds 2008 zonder geld doet en in een oude caravan ging wonen tot Heidemarie Schwermer die in Duitsland sinds 1996 bewust geldloos is. Ook is er aandacht voor de Peace Pilgrim die dertig jaar zonder geld in de VS reisde, veelal lopend. In Nederland zijn er ook voorbeelden van personen die geldloos geleefd hebben of leven.

Er zijn ook personen die er een volledig geldloos bestaan op nahouden, die nergens vast wonen, geen verzekering hebben, en dus geen vaste lasten hebben. Maar vaste lasten hoeven niet een probleem te zijn om zonder geld te leven. Je hoeft je huis of gezin bijvoorbeeld niet op te geven.

Casa Robino

casa robinoZo heeft Robin naast het reizen, ook ervaring met geldloos leven - zonder zijn huis op te geven. Zijn huis Casa Robino had hij ingericht als een gastvrij huis voor reizigers die er een min of meer nomadisch bestaan op na hielden. Het geld om de huur te betalen kreeg hij uit donaties van mensen die in dit project geloofden, of kwam uit zijn eigen spaarpot. Ruim een jaar heeft hij zo zelf nooit geld uitgegeven en had hij dan ook nooit geld of een betaalpas op zak.

Het eten kwam veelal binnen via de dumpsters of via de reizigers in het huis of andere gasten. Andere zaken zoals kleding, computers, telefoons en meubels werden geruild, gedoneerd of gevonden in de weggeefwinkel.

Met andere woorden, als je zonder geld wil leven zijn er altijd meerdere wegen te vinden en het is evengoed belangrijk niet te strict met jezelf te zijn. Iemand die geldloos leeft (en dat worden er steeds meer) vindt daarin zijn eigen weg. Die weg vinden neemt tijd. Geldloos.nl wil daarbij laten zien hoe het mogelijk kan zijn om zonder geld te leven. En of je dit nu voor altijd doet, of zelfs maar voor een week, het zal je een onvergetelijke ervaring opleveren.

Geldloos samenleven

Zonder geld leven of reizen en je leven daarop aanpassen is een enorme persoonlijke uitdaging. Je gaat echt op ontdekkingsreis door je leven zo in te stellen. Maar hoe zou het zijn als een hele samenleving of een gemeenschap volledig gericht is op een geldloos bestaan? Met andere woorden: een wereld zonder geld, hoe zou dat zijn? Hoe zou dat mogelijk kunnen zijn?

Dit is niet zomaar een vraag die hier voor het eerst gesteld wordt. Vele filosofen, antropologen, sociologen en economen hebben zich deze vraag al eerder gesteld. Vaak wordt er dan gerefereerd aan prehistorische tijden van gemeenschappelijk leven, zoals in nomadische stamverbanden. Maar ook wordt er dan verhaald over ruilhandel, en hoe geld als vervanging daarvan kwam en hoe het geld ons leven zoveel makkelijker heeft gemaakt.

Geldloos.nl wilt graag verder gaan dan die discussie en aandragen hoe we zonder geld kunnen samenleven, en met praktijkvoorbeelden en ideeën komen die verder gaan dan geldverbanden. Het gaat daarbij in op concepten als de ruilhandel, geldeconomie, de rol van sociaal geld, geefeconomie, overvloed, sociale economie en peerconomy. Of hoe kunnen we nieuwe sociaal-economische verbanden ontwikkelen die geld overbodig maken?