Gevangen door geld

Geld. We hebben het nodig. Denken we. We groeien ermee op en het lijkt alsof we niet zonder geld kunnen. Want geld is er altijd. Geld is nodig om te leven, om te wonen, om te eten, om te reizen. Het lijkt haast wel alsof we het zelfs nodig hebben om adem te halen. Maar is dat wel zo?

Gevangen

Bekeken van een ander niveau zitten we gevangen in een cirkel van het geld. We ontkomen er niet aan. Het is er altijd en overal. Heb je daar ook genoeg van of weet je het nog niet? Hierbij enkele tips om de afhankelijkheid van geld te verminderen.

Afhankelijkheid

Hoe meer geld je hebt, des te meer je wilt. Het is de gouden regel van het geld. Er is altijd wel iets dat je wilt hebben dat je niet hebt. Je zit vast in de draaimolen van dingen hebben, geld nodig hebben en meer spullen willen. En als je geen geld hebt, wil je geld lenen.

Altijd willen kopen

Je bent niet gelukkig als je niet iets koopt. Je zit in de put en je kan er alleen uitkomen door te shoppen. Met andere woorden: Je moet shoppen, je moet die nieuwe schoenen hebben, of die ene rok. Je kan niet verder leven zonder die nieuwste game of tablet. Je hebt het nodig.

Leven met minder geld

Minder geld gebruiken doe je niet 123. Maar toch is het goed mogelijk. Je moet flink doorzetten.

Ruilen en delen