Reizen zonder geld

Zonder geld reizen is een van de eenvoudigste dingen om te doen. Het is namelijk iets wat we elke dag doen: lopen. Maar er zijn ook andere manieren om zonder geld op stap te gaan, zoals fietsen, zonder geld backpacken en liften. Je zal in de meeste gevallen geen geld nodig hebben om verder te komen. Bovendien is het avontuurlijk en superleerzaam.

Om te overnachten kan je in het wild, in een park of bij iemand in de tuin in een tent of in een hangmat slapen. Als je aan het liften bent dan kan je 's avonds vaak ook wel een goed plekje vinden achter een wegrestaurant of tankstation. Om te douchen kan je bij campings aankloppen en om een douche vragen. In het buitenland kan je vaak ook terecht bij de grotere tankstations langs de snelweg.

Je kan daarnaast ook gebruik maken van gastvrijheidsnetwerken. De meest bekende is wel Couchsurfing en Bewelcome, maar er is ook een speciaal netwerk voor fietsers dat Warmshowers heet. Dankzij deze netwerken kan je in contact komen met mensen die gratis slaapruimte aanbieden aan reizigers.

Aan je eten kan je komen door te gaan dumpster diving, of je kan om eten vragen. Maar je hoeft echter niet helemaal hardcore te gaan, en je kan er ook voor kiezen om gewoon te betalen voor onderdak en of voor je eten. Er valt genoeg te leren door er al voor te kiezen om geen geld te gebruiken voor transport. Het is een super doeltreffende manier om met weinig geld rond te komen, vooral als je ook nog eens geen huurhuis hebt en er helemaal voor kiest om nomadisch te gaan.

Er zijn ook mensen die ervoor kiezen om tijdens het reizen wat geld te verdienen, om zo aan eten te komen. Je kan bijvoorbeeld op straat muziek maken. Met een uurtje spelen heb je vaak wel tien euro verdiend en soms wel meer. Na een paar uur heb je dan wel weer genoeg geld voor een week. Er zijn ook andere manieren van entertainment die je op straat kan uitoefenen, zoals jongleren bijvoorbeeld. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om zelfgemaakte spullen te verkopen, zoals sierraden. Dat doen vooral veel reizigers uit Latijns-Amerika.

Je kan er ook voor kiezen om een goed doel vast te binden aan je reis zonder geld. Je zal zien dat de liefdadigheid van mensen dan groter is, en het makkelijker is om bijvoorbeeld eten of een slaapplek te krijgen. Een voorbeeld hiervan is Anywhere South Please van twee vrouwen uit Nederland.

Foto credit: Charlie

Reacties

Als je (eenmaal op bestemming) gratis wilt overnachten is huizenruil ook een optie. Je moet dan wel over een drempel die sommigen niet willen gaan, namelijk je eigen huis beschikbaar stellen aan vreemden. In praktijk is die angst vaak ongegrond, want die 'vreemden' laten jou en je gezin tenslotte ook toe in hún huis. Met een wederzijds getekend ruilcontract kun je dan zaken als schadeafhandeling etc vooraf regelen zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.
Een variant op huizenruil is er voor mensen die in de gelukkige omstandigheid zijn een vakantiehuis te bezitten. Als je je huis kunt ruilen kan dit natuurlijk ook met je vakantiehuis. Met zo'n vakantiehuisruil ben je verzekerd van een gratis accommodatie, in principe zo vaak als je zelf wilt. Je moet natuurlijk wel kosten maken om op bestemming te komen, tenzij je gaat liften (bijvoorbeeld met anywhere south please!)

Over de auteur

is initiatiefnemer van Geldloos.nl en heeft lange tijd zonder geld geleefd. Hij is expert op het gebied van rijk leven met weinig geld of zonder geld. Het idee van de website Geldloos.nl is om mensen ideeën te geven over hoe ze hun leven kunnen inrichten zonder geld. Voor meer informatie lees ook over de beweegredenen achter Geldloos.nl

Contact | Twitter