Geen geld voor eten

Geen geld om te eten. Wat nu? Op Geldloos.nl zijn er veel tips om ook zonder geld aan je eten te komen. Want je hoeft echt niet te verhongeren of ongezond te eten als je geen geld hebt. Integendeel. Je kan bij de voedselbank terecht voor gratis eten, maar je kan ook elders om gratis eten vragen en je kan eten zoeken. Als je deze gratis eten tips goed opvolgt, kan je wellicht zelfs lekkerder eten dan mét geld.

Om gratis eten vragen

Om te eten heb je niet altijd geld nodig. Je kan ook om eten vragen. Dit kan bij restaurants, bij marktkooplui, bij winkels of bij bekenden. Het is heel belangrijk dat je eerlijk uitlegt waarom je eten nodig hebt: bijvoorbeeld dat je geen geld hebt om te eten, of dat bezig bent met een project over afval. Dit is niet makkelijk om te doen maar zeker niet onmogelijk. In Portugal zijn er zelfs organisaties die het overgebleven eten ophalen uit restaurants en dit herverdelen onder mensen zonder geld. Het is daar van vroeger nog vrij gangbaar dat mensen om overgebleven eten vragen.

Vraag bij een restaurant

Het kost misschien ontzettend veel moeite om te vragen om eten, maar oefening baart kunst! Wees geduldig en het komt goed. Er zijn restaurants waar je zo kan aanschuiven als je geen geld hebt. Hoe gaat dit in zijn werk? Je loopt naar binnen en wacht af tot iemand naar je toe komt. Je legt dan uit dat je geen geld hebt. Je vraagt of ze in de keuken misschien iets over hebben aan eten. Je hebt eventueel een bakje bij je. Misschien dat ze daar iets in kunnen doen?

Eten vragen op de markt

Op de markt kan je ook om eten vragen. Je kan het beste dan rond sluitingstijd gaan. Vertel dat je geen geld hebt voor eten en vraag: "Misschien dat u iets heeft wat u toch niet kunt verkopen?" Tien tegen een dat de marktman of -vrouw je een krop sla meegeeft en wat appels. En indien niet, bedank de mevrouw of meneer en vraag het bij de volgende kraam.

Buurtsupers

Je kan hetzelfde doen bij winkels. Grote winkels zoals winkelketens werken hier niet goed. Want de mensen zullen je bijna altijd zeggen: "Dat mag ik niet van de baas." En die baas krijg je bijna nooit te spreken. Wat wel werkt zijn kleine winkels. Buurtsupers bijvoorbeeld. Vooral Marokkaanse of Turkse winkels in de grote steden kunnen redelijk vrijgevig zijn.

Vraag bij de boer

Bij de boer is er altijd wel eten te vinden. Niet alles wat de boer verbouwt gaat naar de winkel. Er blijft bijvoorbeeld ook veel op het land liggen. Je kan aan de boer vragen of je na de oogst mag kijken wat er over is. Zeker wel dat je dan veel kan vinden.

Vraag bij de moestuin

Elk dorp heeft wel een plek waar buurtbewoners een moestuintje hebben. Zij delen soms graag wat zij oogsten. Vraag het ze! En misschien dat ze je ook wel willen leren hoe je zelf eten kan verbouwen. Dan kan je wellicht op een dag zelfvoorzienend leven en heb je niet eens meer geld nodig om te eten. Dan heb je altijd gratis eten.

Werk ruilen voor eten

Het is ook altijd mogelijk om een klein beetje werk te doen in ruil voor eten. Dit kan je het beste regelen bij zelfstandige winkels, restaurants of boeren. Of je doet het met vrienden of buren. Je stelt voor dat je bepaald werk kan doen waar zij behoefte aan hebben. Dit kan bijvoorbeeld zijn om mee te helpen met het opruimen (op de markt bijvoorbeeld) of ander bepaald werk dat weinig kennis vereist. Je kan er ook voor kiezen dit groter op te zetten en aan gestructureerde ruilhandel te doen. Er is een groeiende groep mensen die op deze manier aan de kost komt.

Online gratis eten vinden

Mensen bieden ook gratis eten online aan. Een nieuw initiatief om voedsel te delen, Foodsharing.nl is namelijk een plek waar mensen hun overgebleven eten dat gewoon prima is aanbieden. Daarnaast is er ook het platform ProviandRuil.nl. Je kan aan Proviandruil alleen meedoen als je zelf ook eten aan te bieden hebt, maar wellicht dat je ook iets anders kan aanbieden in plaats van eten.

Voedselbank

Zit je structureel zonder eten en zonder geld, en kan je bovendien bewijzen dat je onvoldoende inkomsten hebt, dan is de voedselbank zeker een uitstekende optie om aan eten te komen. Ben je echter op zoek naar eten op de korte termijn, dan is inschrijven bij de voedselbank wellicht niet waar je naar op zoek bent. Maar raar of niet, ook bij de Voedselbank is er een overschot aan bepaald voedsel. Je kan hier om vragen zonder ingeschreven te zijn, want anders wordt ook dit eten weggegooid. Je kan het beste tegen sluitingstijd langs gaan of bij de distributiecentra.

Eten zoeken

Gratis eten groeit aan bomen, onder de grond en in struiken. Als je een beetje oefent weet je wat je wel en niet kan eten. Ook kan je best goed eten vinden in containers. Na afloop van de markt bijvoorbeeld of bij winkels. Dit heet dumpster diving en is iets wat veel mensen doen. Dumpster diving is uiteindelijk een van de makkelijkste manieren om aan gratis eten te komen.

Gratis eten plekken

Verplaatst over Nederland zijn er voldoende plekken waar je gratis kan eten in speciale restaurants of gaarkeukens. Dit soort plekken werken bijvoorbeeld met gedoneerde ingrediënten. Voorbeelden zijn

  • In Amsterdam, Utrecht en Eindhoven kan je terecht bij Buurtbuik.
  • In Amsterdam is er ook een gratis supermarkt.
  • In Rotterdam zijn er twee restaurants waar klanten gratis maaltijden en koffie doneren.
  • In Rotterdam is er ook een soort van gratis voedselcentrum waar mensen gratis eten kunnen halen.
  • Heeft u zelf ook tips, meld ze dan bij ons en plaats een reactie hieronder het artikel.

Samenvatting

  • Schamen is normaal maar gooi die schroom van je af.
  • Mensen helpen graag. Vind die personen die je willen helpen
  • Wees inventief en voel je niet slecht als iemand je afwijst
  • Af en toe een klus doen voor wat eten is ook een optie

Lees meer op Geldloos.nl:

Lees meer op het web

Geen geld of bewust zonder geld

Misschien dat je je schaamt omdat je geen geld hebt. Maar je kan het ook accepteren en er profijt uit halen. Het allerbelangrijkste als je geen geld hebt is dat je je niet schaamt hiervoor. Dat iedereen om je heen wél geld heeft om te eten, betekent niet dat jij je minder dan hun hoeft te voelen, of dat je bang bent wat anderen over je denken. Dit zijn schijntegenstellingen die het sociale leven ons oplegt. Je hoeft daar niet aan toe te geven. Vooral niet als je geen geld hebt.

Wees niet kritisch wat je krijgt

Met geld kan je vaak kiezen wat je eet. Zonder geld heb je deze keuze niet zo snel. Je kan dan beter tevreden zijn met alles wat je vindt of krijgt. Eet je veel vlees bijvoorbeeld? Meestal is vlees wat lastiger om te krijgen of te vinden. Maar ben je bijvoorbeeld vegetariër en vraag je bij een restaurant om eten? Dan is het beter om je voorkeur te laten voor wat het is. Je eet wat de pot schaft. Je bent nu een Freegan, je eet wat gratis is.

Ruilhandel

Ruilhandel. Ruilen kan onder meer via LETS.

Ruilhandel is een eenvoudige en geweldige manier om in bepaalde behoeften te voorzien. Veel mensen doen aan ruilhandel, maar ook bedrijven doen het steeds meer. Ruilhandel is een aanrader als je zonder geld wil leven of geld wilt besparen. Ruilhandel is daarnaast een fantastische manier om aan nieuwe spullen te komen.

Weggeefwinkel

Ben je op zoek naar kleding, boeken, speelgoed, kookmateriaal of naar zomaar iets nieuws om te gebruiken? Dan kan je wellicht je geluk op in een weggeefwinkel. Dat is geen winkel in de traditionele betekenis, maar een plek waar gratis spullen te vinden zijn.

Zelf brood bakken

Zelf brood bakken is vrij eenvoudig, zeer voedzaam en superleuk om te doen. Bovendien heb je er geen of weinig geld voor nodig. Wat je wel nodig hebt is meel, water en zout. Met deze drie ingrediënten kan je zelf het lekkerste brood maken dat je ooit geproefd hebt. Dit is dus brood zonder gist.

Budget Tips Geld Besparen

Het is belangrijk om bij te houden waar je geld voor uitgeeft. Geef je het uit aan 'domme dingen' of alleen aan belangrijke dingen. Het is evenzeer belangrijk om af en toe iets kleins te kopen wat je eigenlijk niet nodig hebt, want anders word je weer gevangene van je eigen doelstellingen.

Tijdschrift: Genoeg

Twintig jaar Genoeg Magazine

Tijdschrift Genoeg is hét tijdschrift over geld besparen en leven met minder spullen. Of: leven met meer kwaliteit, minder gedoe en meer tijd. Het magazine verschijnt vier keer per jaar en zit boordevol met tips voor een creatiever leven met minder geld.

Gratis Spullen

gratis spullen, gratis meubels

Er zijn veel mensen die graag hun overbodige spullen gratis weggeven. Ze doen dit omdat ze het zonde vinden om de spullen weg te gooien, of omdat ze de spullen liever gratis weggeven dan er geld voor te vragen. Vaak geven mensen ook spullen weg die verder (te) weinig geld waard zijn in hun ogen, terwijl ze graag andere mensen er blij mee willen maken.

Geen geld en zwanger

Zwanger en geen geld. Wat nu? Zo zaten mijn vrouw en ik bij de verloskundige voor onze eerste afspraak. We hadden het over financiën en aan ons werd de vraag gesteld hoe we dachten ons kind op te voeden, zonder geld. Dit verwarde ons enigszins. En wellicht naïef stelden wij: "Geld? Hebben we dat echt nodig voor een baby?"

Tijdschrift: Mug

Mug Magazine is een gratis tijdschrift voor mensen met een klein budget dat verkrijgbaar is in Amsterdam en omstreken. Mug bevat veel informatie over de rechten die mensen met een minimum inkomen hebben. Ook zitten er altijd veel bespaartips in. Je kan de magazine ook online lezen.

Niets kopen maand

Een maand lang niets nieuws kopen, dat is de uitdaging van de Buy Nothing New-maand. Het is een jaarlijks fenomeen dat in Nederland begon in oktober 2012. Niets nieuws kopen is een geweldige manier om op zoek te gaan naar de manier van leven voorbij het geld. Het zet je aan tot het opzoeken naar manieren om zonder geld te leven.

Sociale banken

sociale banken nederland
Speciaal voor mensen met een laag inkomen of met schulden zijn er in Nederland banken waar je goedkoop geld kan lenen. Deze banken heten ook wel sociale banken of gemeentelijke kredietbanken. Dit zijn banken die er speciaal zijn voor mensen met schulden, personen met een negatieve bkr registratie of mensen die geld nodig hebben maar nauwelijks of helemaal geen inkomsten hebben, bijvoorbeeld een uitkering.

Gratis speelgoed

Kinderen hoeven geen geld te kosten en speelgoed hoeft niet duur te zijn. Er zijn dan ook vele manieren om aan gratis speelgoed te komen. Een van de meest beproefde manieren om aan speelgoed te komen is om regelmatig naar een speelotheek te gaan.

Gratis boeken

gratis boeken

Boeken zijn in overvloed gratis beschikbaar, als je maar weet waar je ze kan vinden. Er staan miljoenen boeken te verstoffen in de boekenplanken alleen al in Nederland. Wat dacht je van hoeveel boeken wereldwijd op dit moment niet gelezen worden? Dat zijn boeken die gedeeld kunnen worden. En in toenemende mate zijn boeken dan ook gratis te vinden.

Reizen zonder geld

Zonder geld reizen is een van de eenvoudigste dingen om te doen. Het is namelijk iets wat we elke dag doen: lopen. Maar er zijn ook andere manieren om zonder geld op stap te gaan, zoals fietsen en liften. Op deze manier zal je in de meeste gevallen geen geld nodig hebben om vooruit te komen. Bovendien is het avontuurlijk en superleerzaam.

In 10 Stappen Zonder Geld

Ga jij de uitdaging aan: kan jij zonder geld leven? Leer het leven op een nieuwe manier kennen. Daag jezelf uit om oplossingen te bedenken voor alledaagse dingen: waar haal ik eten vandaan, hoe zal ik slapen en wat is datgaan wat ik kan bieden aan anderen? Wat kan ik ruilen bijvoorbeeld? Maar ook: hoe werkt het echte geven?

Consuminderen

Het is een hele simpele en zeer effectieve manier om minder afhankelijk te zijn van geld: consuminderen. Je gaat simpelweg minder consumeren, oftewel consu-minderen. Dankzij consuminderen ga je minder kopen, meer ontspullen en je gaat meer zelf doen, meer zelf dingen maken en op alternatieve manieren aan je spullen komen.

Autodelen

Geen geld om een auto te kopen? Wees blij, want zonder auto heb je ook een probleem minder. Je kan dan ook aan autodelen doen. Autodelen is in Nederland een nieuwe trend en is een hele goede optie naast liften bijvoorbeeld.

Snel geld sparen

Snel geld sparen is een makkelijke manier om meer geld te hebben. Je hebt elke dag, elke week en elke maand kosten. Meestal gaan je vaste kosten omhoog, bijvoorbeeld door een stijging van je huur of door boodschappen die duurder worden. Als je bijhoudt hoeveel je uitgeeft aan alle deze zaken is geld sparen een goede mogelijkheid.

Snel kosten besparen

Snel geld verdienen kan door direct op kosten te besparen. Kies daarom alleen voor noodzakelijke verzekeringen en kies de goedkoopste. Sluit je aan bij een vergelijkingssite waarbij ze voor jouw de goedkoopste verzekering, energieleverancier of internetprovider uitzoeken.

.

Door Anoniem (niet gecontroleerd) op wo, 10/05/2017 - 16:00