Geen geld voor eten

Lekker eten
Geen geld om te eten. Wat nu? Op Geldloos.nl zijn er veel tips om ook zonder geld aan je eten te komen. Want je hoeft echt niet te verhongeren of ongezond te eten als je geen geld hebt. Integendeel. Je kan om gratis eten vragen en je kan eten zoeken. Als je deze gratis eten tips goed opvolgt, kan je wellicht zelfs lekkerder eten dan mét geld.Om gratis eten vragen

Om te eten heb je niet altijd geld nodig. Je kan ook om eten vragen. Dit kan bij restaurants, bij marktkooplui, bij winkels of bij bekenden. Het is heel belangrijk dat je eerlijk uitlegt waarom je eten nodig hebt: bijvoorbeeld dat je geen geld hebt om te eten, of dat bezig bent met een project over afval. Dit is niet makkelijk om te doen maar zeker niet onmogelijk. In Portugal zijn er zelfs organisaties die het overgebleven eten ophalen uit restaurants en dit herverdelen onder mensen zonder geld. Het is daar van vroeger nog vrij gangbaar dat mensen om overgebleven eten vragen.

Vraag bij een restaurant

Het kost misschien ontzettend veel moeite om te vragen om eten, maar oefening baart kunst! Wees geduldig en het komt goed. Er zijn restaurants waar je zo kan aanschuiven als je geen geld hebt. Hoe gaat dit in zijn werk? Je loopt naar binnen en wacht af tot iemand naar je toe komt. Je legt dan uit dat je geen geld hebt. Je vraagt of ze in de keuken misschien iets over hebben aan eten. Je hebt eventueel een bakje bij je. Misschien dat ze daar iets in kunnen doen?

Eten vragen op de markt

Op de markt kan je ook om eten vragen. Je kan het beste dan rond sluitingstijd gaan. Vertel dat je geen geld hebt voor eten en vraag: "Misschien dat u iets heeft wat u toch niet kunt verkopen?" Tien tegen een dat de marktman of -vrouw je een krop sla meegeeft en wat appels. En indien niet, bedank de mevrouw of meneer en vraag het bij de volgende kraam.

Buurtsupers

Je kan hetzelfde doen bij winkels. Grote winkels zoals winkelketens werken hier niet goed. Want de mensen zullen je bijna altijd zeggen: "Dat mag ik niet van de baas." En die baas krijg je bijna nooit te spreken. Wat wel werkt zijn kleine winkels. Buurtsupers bijvoorbeeld. Vooral Marokkaanse of Turkse winkels in de grote steden kunnen redelijk vrijgevig zijn.

Vraag bij de boer

Bij de boer is er altijd wel eten te vinden. Niet alles wat de boer verbouwt gaat naar de winkel. Er blijft bijvoorbeeld ook veel op het land liggen. Je kan aan de boer vragen of je na de oogst mag kijken wat er over is. Zeker wel dat je dan veel kan vinden.

Vraag bij de moestuin

Elk dorp heeft wel een plek waar buurtbewoners een moestuintje hebben. Zij delen soms graag wat zij oogsten. Vraag het ze! En misschien dat ze je ook wel willen leren hoe je zelf eten kan verbouwen. Dan kan je wellicht op een dag zelfvoorzienend leven en heb je niet eens meer geld nodig om te eten. Dan heb je altijd gratis eten.

Werk ruilen voor eten

Het is ook altijd mogelijk om een klein beetje werk te doen in ruil voor eten. Dit kan je het beste regelen bij zelfstandige winkels, restaurants of boeren. Of je doet het met vrienden of buren. Je stelt voor dat je bepaald werk kan doen waar zij behoefte aan hebben. Dit kan bijvoorbeeld zijn om mee te helpen met het opruimen (op de markt bijvoorbeeld) of ander bepaald werk dat weinig kennis vereist. Je kan er ook voor kiezen dit groter op te zetten en aan gestructureerde ruilhandel te doen. Er is een groeiende groep mensen die op deze manier aan de kost komt.

Online gratis eten vinden

Mensen bieden ook gratis eten online aan. Een nieuw initiatief om voedsel te delen, Foodsharing.nl is namelijk een plek waar mensen hun overgebleven eten dat gewoon prima is aanbieden. Daarnaast is er ook het platform ProviandRuil.nl. Je kan aan Proviandruil alleen meedoen als je zelf ook eten aan te bieden hebt, maar wellicht dat je ook iets anders kan aanbieden in plaats van eten.

Voedselbank

Zit je structureel zonder eten en zonder geld, en kan je bovendien bewijzen dat je onvoldoende inkomsten hebt, dan is de voedselbank zeker een uitstekende optie om aan eten te komen. Ben je echter op zoek naar eten op de korte termijn, dan is inschrijven bij de voedselbank wellicht niet waar je naar op zoek bent. Maar raar of niet, ook bij de Voedselbank is er een overschot aan bepaald voedsel. Je kan hier om vragen zonder ingeschreven te zijn, want anders wordt ook dit eten weggegooid. Je kan het beste tegen sluitingstijd langs gaan of bij de distributiecentra.

Eten zoeken

Gratis eten groeit aan bomen, onder de grond en in struiken. Als je een beetje oefent weet je wat je wel en niet kan eten. Ook kan je best goed eten vinden in containers. Na afloop van de markt bijvoorbeeld of bij winkels. Dit heet dumpster diving en is iets wat veel mensen doen. Dumpster diving is uiteindelijk een van de makkelijkste manieren om aan gratis eten te komen.

Samenvatting

  • Schamen is normaal maar gooi die schroom van je af.
  • Mensen helpen graag. Vind die personen die je willen helpen
  • Wees inventief en voel je niet slecht als iemand je afwijst
  • Af en toe een klus doen voor wat eten is ook een optie

Lees meer op Geldloos.nl:

Lees meer op het web

Geen geld of bewust zonder geld

Misschien dat je je schaamt omdat je geen geld hebt. Maar je kan het ook accepteren en er profijt uit halen. Het allerbelangrijkste als je geen geld hebt is dat je je niet schaamt hiervoor. Dat iedereen om je heen wél geld heeft om te eten, betekent niet dat jij je minder dan hun hoeft te voelen, of dat je bang bent wat anderen over je denken. Dit zijn schijntegenstellingen die het sociale leven ons oplegt. Je hoeft daar niet aan toe te geven. Vooral niet als je geen geld hebt.

Wees niet kritisch wat je krijgt

Met geld kan je vaak kiezen wat je eet. Zonder geld heb je deze keuze niet zo snel. Je kan dan beter tevreden zijn met alles wat je vindt of krijgt. Eet je veel vlees bijvoorbeeld? Meestal is vlees wat lastiger om te krijgen of te vinden. Maar ben je bijvoorbeeld vegetariër en vraag je bij een restaurant om eten? Dan is het beter om je voorkeur te laten voor wat het is. Je eet wat de pot schaft. Je bent nu een Freegan, je eet wat gratis is.

Gratis geld

Een boek met een frisse uitwerking van een vijf grote ideeën die de wereld socialer en leuker kunnen maken. Gratis geld voor iedereen is een boek van Rutger Bregman met ondermeer een pleidooi voor een universeel basisinkomen. Gratis geld is niet alleen leuk, het maakt het leven een stuk socialer en gemakkelijker voor iedereen.

Basisinkomen

http://www.flickr.com/photos/80274695@N07/8722043772

Basisinkomen: iedereen elke maand een vast bedrag, zonder voorwaarden. Niemand meer geldloos. Een wereldwijd basisinkomen is goed te verdedigen, het zou armoede uitroeien en het zou zoveel voorspoed opleveren dat het de moeite waard is om na te streven. Lijkt je dit wat? Teken dan de petitie voor een studie naar basisinkomen binnen de EU.

Sociaal geld

Sociaal geld is een concept van geld dat onder direct democratische controle staat van mensen zelf. Een andere term is ook wel complementair geld. Het is een geldeenheid dat kan bestaan op lokaal niveau. Het idee ervan is dat het geld onder de hoede van de mensen blijft en zorgt voor lokale economische ontwikkeling.