In 10 Stappen Zonder Geld

Ga jij de uitdaging aan: kan jij zonder geld leven? Leer het leven op een nieuwe manier kennen. Daag jezelf uit om oplossingen te bedenken voor alledaagse dingen: waar haal ik eten vandaan, hoe zal ik slapen en wat is datgaan wat ik kan bieden aan anderen? Wat kan ik ruilen bijvoorbeeld? Maar ook: hoe werkt het echte geven?

Het begin van deze periode zal wellicht erg gericht zijn op de basis, maar je moet gewoon met iets beginnen. Wil je je niet meteen in het diepe gooien, bouw het dan langzaam op en begin gewoon daar waar je de meeste uitdaging in vindt. Of kies voor de opties waar jij goed in bent en succes kan boeken.

Hier volgen 10 tips om zelf effectief van je geldverslaving af te komen. Leef het leven zonder de druk van het geld. Kies je eigen weg.

1. Verminder Je Behoeften

Je hebt niet alles nodig. Veel dingen die je normaal koopt zijn impulsaankopen en niet *echt* nodig. Ga maar eens na. Houd een lijst bij voor een week of een maand: wat koop je en wat had je nou echt nodig?

Wees kritisch ten opzichte van je consumptiepatroon. Waar geef je geld aan uit en waarom? Is het vooral eten, drinken, kleding, nieuwe electronica, uitgaan? Bekijk vooral het waarom je aan bepaalde dingen geld uitgeeft. Wat zit erachter? Is het puur overleven (eten bijvoorbeeld) of is het vooral uitgaan?

Bedenk daarna wat je echt nodig gaat hebben. En of je dit ook kan vervangen door andere manieren die geen geld kosten. Is dansen je ding, of uitgaan, of yogales? Of koop je om de zoveel tijd nieuwe kleding. Ga eens na wat je behoeften zijn en hoe je hier eventueel op een andere manier in kan voorzien.

2. Hoe kan je wonen zonder geld?

Het eerste waar we vaak aan denken is hoe ga ik wonen en waar kan ik slapen? Ja, je kan in een tentje slapen ergens in een park of in het bos of gewoon in een slaapzak, maar als wildkamperen niet echt je ding is dan zijn er voldoende andere mogelijkheden.

Wat dacht je bijvoorbeeld van inwoning in ruil voor klussen of schoonmaken in een huis? Er zijn daarnaast ook mensen die op zoek zijn naar een oppas voor hun huisdieren als ze op vakantie zijn. Vaak is dit gewoon gratis. En er zijn websites hiervoor.

Ook is het een optie om gewoon een huurhuis te hebben maar iemand anders te vinden die de huur voor je betaalt. Of zelfs een koophuis en dat de eventuele hypotheek op een andere manier betaald wordt, via een stichting bijvoorbeeld.

De daklozenopvang is overigens niet echt een mogelijkheid. Je moet hier meestal gewoon voor betalen. Wel zijn er nog andere opties, kraken bijvoorbeeld, of wonen op een boot. Of je zorgt voor een groot aantal adressen waar je kan crashen.

Tot slot kan je ook een huis op wielen bouwen, of een huis bouwen van natuurlijk materiaal, of materiaal dat weggegooid is. Je bent dan wel weer afhankelijk van het krijgen van een lap grond. Wie weet wat voor oplossing je daar weer voor kan bedenken.

3. Gratis eten vinden of zelf eten verbouwen

Je moet bovendien eten, en zonder bewijs van geen inkomsten kan je waarschijnlijk ook niet bij de voedselbank terecht. Wat zijn de mogelijkheden?

  • Zelf eten verbouwen. Met een grote moestuin kan je een heel eind komen. Je kan veel eten verbouwen die je voor de winter kan bewaren. Je kan daarnaast ook eten ruilen.
  • Dumpsterdiving. Je kan eten vinden in afvalbakken op de markt, supermarkten en kleine winkels.
  • Gratis eten. Er zijn websites en netwerken in Nederland waarbij je gratis eten kan scoren. Handig is het voor als je veel blikvoer wilt scoren.
  • Om eten vragen. Je kan best goed overleven door om eten te vragen. Je moet dan wel een goed verhaal hebben. Je kan denken om in winkels te vragen om eten dat over is en weggegooid moet worden. Dat kan zelfs in restaurants. Je kan daarnaast ook een tegenprestatie aanbieden, en een netwerk opbouwen.

4. Kleding ruilen en zelf maken

Zelf je kleren maken is niet eenvoudig, maar je kan wel ruilen. Er zijn best wel veel ruilfeestjes. Meestal moet je wel betalen om toegang te krijgen. Dus waarom organiseer je niet zelf een ruilfeest?

Je kan vaak makkelijk terecht bij een buurthuis of je kan het bij jezelf of iemand anders thuis organiseren. Een voordeel als je het zelf organiseert is bovendien dat je de overgebleven kleding kan houden.
Ben je handig met een naaimachine, dan kan je bovendien kleding dat te groot is innemen. Of je maakt weer nieuwe kleren van de onderdelen van oude kledingstukken. Dit kan dan zelfs iets worden dat je kan gebruiken om te ruilen voor andere dingen.

5. Ga werken zonder loon

Bied werk aan zonder dat je vraagt om een betaling. Vraag in plaats daarvan om een tegenprestatie. Bijvoorbeeld: bied gratis werk aan bij een groentenwinkel in ruil voor een tas met boodschappen. Je kan dit ook op de weekmarkt proberen.

Je kan ook specialistisch werk aanbieden. Bijvoorbeeld als consultant, designer of wat ook je beroep zou kunnen zijn. Als tegenprestatie vraag je aan de werknemer of ze je huur van je huis of kantoor willen betalen. Dit heet ook wel gewoon betaling in natura.

Let wel op: hierover moet officieel waarschijnlijk loonbelasting betaald worden - (wat je later dan weer terug kan vragen, maar helaas betaalt de belastingdienst niet uit in natura). Maar dit geldt weer niet als je de hulpmiddelen nodig hebt voor je werk, zoals computers of de waarde van huisvesting.

6. Je kan ook gaan reizen

Reizen kan een leuke en verrassende manier zijn om in het leven te staan. Zonder geld reizen is erg enerverend. Je bent echt heel duidelijk afhankelijk van andere mensen en niet van geld.

Je kan lopen, liften of ook fietsen. Of je gaat met een paard op pad. Dat kan ook en dit alles hoeft niet per se geld te kosten. Eten kan je onderweg om vragen, dit is in sommige landen zelfs 'gewoon'. Je kan een pelgrimstocht doen bijvoorbeeld of je doet een reis voor een goed doel.

Gratis eten krijg je dan vaak wel voor elkaar bij restaurants of andere winkels, als je hierom vraagt en een goed verhaal hebt. Het belangrijkste is dat je niet verwacht altijd eten te krijgen (je kan tegen een afwijzing) en dan je ook in staat bent te wachten omdat je af en toe nu eenmaal niets of weinig te eten hebt.

Daarnaast zijn er ook gastvrijheidsnetwerken van medereizigers waar je gratis kan overnachten. Maar ook kan je goed slapen met een tentje of hangmat. Ga ergens heen waar het warmer is en je kan ook buiten slapen zonder tentje.

7. Ga netwerken of zoek gemeenschap

Zonder netwerk of gemeenschap is het moeilijk leven. Heb je geld dan kan je vaak wel gewoon kopen wat je wilt hebben, maar als je bewust geldloos wilt leven, ben je in veel gevallen gedwongen om sociaal te zijn. Je kan simpelweg niet om de ander heen!

Het is essentieel om een netwerk op te bouwen van mensen die je kunnen helpen. Bied mensen dingen aan, werk dat je kan doen bijvoorbeeld of spullen die je over hebt of gemaakt hebt. En voor je het weet heb je een netwerk van mensen en bedrijven waarmee je kan ruilen of die je anderszins ondersteunen.

8. Zoek sponsors

Wil je een project opzetten waarbij je niet alles gratis of via het ruilen kan krijgen, zoek dan naar sponsors. Sponsors kunnen bijvoorbeeld de huur van een ruimte betalen, of helpen om aan materiaal te komen.

Je kan ook een sponsor vinden voor andere zaken, denk bijvoorbeeld aan een sponsor die een stuk land ter beschikking stelt. Of een sponsor waar je in huis mag wonen. Een sponsor kan een andere persoon zijn, maar ook een instelling, boer of bedrijf.

9. Heb iets te bieden

Om te netwerken en te ruilen is het belangrijk dat je zelf iets te bieden hebt. Waar ben jij goed in, of wat heb jij te bieden? Ben je hier niet zeker van, wees gerust, dit zal groeien. Zo kan je goed worden in bepaalde dingen die je juist leert doordat je zonder geld leert te leven.

Deze kennis is best schaars en daar kan je iets mee doen. Je kan het bijvoorbeeld ruilen voor iets anders. Maar er zijn vast ook wel andere dingen die je leert. Een van de dingen die je ongetwijfeld zal leren is het repareren van spullen. Want je hebt vaak niet de keuze om gewoon maar iets nieuws te kopen.

10. Geef niet op

Je hoeft niet alles in een keer voor elkaar te krijgen. Kleine stappen zetten is genoeg om op de weg te blijven. Doe het met geduld maar vooral: doe het creatief. Voor alles waar mensen normaal geld gebruiken moet jij je nu bedenken hoe je het voor elkaar krijgt zonder geld.

Hoe meer je dit doet, des te creatiever je zal worden. Dat is op zich al genoeg reden om dit experiment te doen. Ga je hier in verder, en ben je in staat om het geld helemaal los te laten ... dan is het bevrijdend om nooit meer geld op de toonbank te hoeven leggen, geen kassa meer te hoeven zien en geen pinpas nodig te hebben. Geld is voor jou iets uit het verleden.

Over de auteur

is initiatiefnemer van Geldloos.nl en heeft lange tijd zonder geld geleefd. Hij is expert op het gebied van rijk leven met weinig geld of zonder geld. Het idee van de website Geldloos.nl is om mensen ideeën te geven over hoe ze hun leven kunnen inrichten zonder geld. Voor meer informatie lees ook over de beweegredenen achter Geldloos.nl

Contact | Twitter