Zonder geld de wereld rond met een auto

Zonder geld een wereldreis maken. Wie wilt dat nu niet? Wiebe Wakker doet het. Met zijn elektrische auto reist hij van Nederland naar Australië. Sinds 15 maart 2016. Twee jaar later is hij nu bijna op zijn plek van bestemming aangekomen. Dat zijn meer dan 800 dagen dat hij zonder geld de wereld reist.

Een week na vertrek kwam Wiebe bij ons langs op visite. Ik kon hem helaas geen slaapplek aanbieden, maar ik kon wel zijn parkeerplaats betalen. Want als je zonder geld gaat reizen, dan kan dat niet altijd helemaal zonder geld uit te geven: daar zoek je dus sponsors voor.

Zo ook Wiebe. Hij had het idee al ruim een jaar, het was zijn afstudeerproject, maar behalve zijn plan had hij niets. En hij wilde graag met een elektrische auto de wereld rond om duurzaamheid te promoten. Dus hoe kom je aan een auto? Met zijn plan ging hij op zoek naar sponsors en na veel nee's, kreeg hij eindelijk ook een paar ja's en uiteindelijk kreeg hij zelfs de auto cadeau. Zolang hij maar reclame zou maken voor de sponsors en duurzaamheid zou promoten.

Ik bedacht het project in 2014 als onderdeel van mijn afstuderen aan de HKU in Utrecht. Maar het bleek erg lastig om een auto gesponsord te krijgen. Een paar maanden geleden kwam het opeens in een stroomversnelling, een nieuwe sponsor was zo enthousiast over het project dat hij me zijn eigen elektrische auto een jaar wil uitlenen.

Het idee van Wiebe was namelijk ook om duurzame initiatieven te documenteren. Met zijn website, sociale media en een Youtube kanaal laat hij zien welke initiatieven dat zijn. Na ruim een jaar voorbereiding begon zijn reis. Slaapplekken en eten regelt hij onder andere via zijn website plugmeinproject.com. Daar kan je zijn reis volgen en aangeven of hij jou eten kan krijgen of een slaapplek, of bijvoorbeeld elektriciteit om zijn auto op te laden.

In de tussentijd heeft Wiebe veel avonturen meegemaakt, tegenslagen gekend en veel, heel veel met zijn auto rondgereden. Bijna 100.000 kilometer inmiddels. Maar hij heeft gelukkig niet elke dag hoeven te rijden. Zo kreeg hij werk aangeboden in Dubai om mee te helpen met het organiseren van een evenement over elektrische auto's. Maar autopech heeft hij ook vaak genoeg gehad, bijvoorbeeld in Noorwegen en Indonesië. In dat laatste land stond hij zelfs meer dan 6 weken stil. Om de problemen op te lossen heeft hij toen succesvol een crowdfunding campagne gedraaid.

Over de auteur

is initiatiefnemer van Geldloos.nl en heeft lange tijd zonder geld geleefd. Hij is expert op het gebied van rijk leven met weinig geld of zonder geld. Het idee van de website Geldloos.nl is om mensen ideeën te geven over hoe ze hun leven kunnen inrichten zonder geld. Voor meer informatie lees ook over de beweegredenen achter Geldloos.nl

Contact | Twitter