Leven zonder geld, hoe werkt dat in de praktijk? Mark Boyle uit Ierland doet het al sinds november 2008 en heeft daar veel plezier van. Hij woont in Engeland in een oude caravan die hem gegeven is. Hij begon symbolisch op koop-niets-dag, een jaarlijkse dag speciaal om gezamenlijk eens niets te kopen.
Want voor Mark Boyle is het vooral een reactie op de consumptiemaatschappij waarin wij leven, en de kennis dat als we zelf verantwoordelijk zouden zijn voor de dingen die we doen, de aarde een fijnere plek wordt om op te wonen.
Zo schrijft hij: "Als we onze eigen voedsel zouden groeien, zouden we niet langer een derde ervan weggooien zoals we vandaag doen. Als we onze eigen tafels en stoelen maken, zouden we ze niet langer weggooien op het moment dat we het interieur willen veranderen. Als we zelf ons drinkwater schoon maken, zouden we het niet zo makkelijk verspillen."
Zo lang wij geld blijven gebruiken, schrijft hij,
zullen deze symptonen zeer zeker blijven bestaan. Daarom besloot ik om het geld op te geven, oorspronkelijk voor een jaar als experiment, en direct voelde ik mij meer verbonden met de dingen die ik gebruik en consumeer.
Maar hoe komen we aan ons materiaal en hoe kunnen we in ons levensbehoefte voorzien als we allemaal zonder geld zouden leven? Die vraag stelt Mark zichzelf ook en heeft daarom, al voor zijn geldloze bestaan het netwerk Just For The Love Of It begonnen. Dit Freeconomy netwerk stelt mensen in staat aan anderen te laten zien wat zij willen of kunnen geven. Zodat de mensen die dat nodig hebben, daar weer gebruik van kunnen maken.
Mark Boyle schrijft ook artikelen voor de Guardian, een Britse krant. Daar geeft hij veel tips en beschrijft hij ook waarom hij voor dit bestaan heeft gekozen, en wat het met hem doet.
Over zijn ervaringen heeft hij in 2010 ook een boek gepubliceerd: The Moneyless Man: A Year of Freeconomic Living".
Boek: The Moneyless Man
Sinds november 2008 leeft Mark Boyle zonder geld. Zijn ervaringen heeft hij in een boek verzameld. Hij komt met tips, schrijft zijn geschiedenis over zijn eerste jaar geldloos leven op en komt met overpeinzingen over waarom hij dit doet, en wat de sociale implicaties zijn.
De opbrengsten van het boek "The Moneyless Man: A Year of Freeconomic Living" gaan naar de Freeconomy trust, om land te kopen voor een "Freeconomy Community".
Zie ook: Een Geldloos Bestaan
Mark Boyle: "Mijn Jaar Zonder Geld"
"Voordat ik begon aan mijn jaar zonder geld, maakte ik me zorgen over wat er zou gebeuren als ik niet genoeg te eten had, als mijn fiets werd gestolen, als ik ziek werd, als niet gebeurde wat ik dacht dat zou gebeuren... Aangezien ons vanaf onze geboorte wordt bijgebracht dat niet de mensen om ons heen, maar geld de voornaamste bron van zekerheid is, lijken dergelijke zorgen niet vreemd. Maar een van de eerste en belangrijkste lessen die me werden aangereikt tijdens mijn jaar zonder geld, was de terugkeer van mijn vertrouwen in mensen. Ik ben er nu van overtuigd dat als je elke dag leeft in de geest van ‘hoeveel kan ik geven?’ in plaats van ‘hoeveel kan ik bezitten?’, er altijd aan je behoeften zal worden voldaan."