Geldeconomie

Geldeconomie

Geldeconomie is een vorm van economie, waarin allerlei transacties worden afgerekend met geld. Alternatieven zijn mogelijk, zoals ruilhandel, maar geld is de dominante factor voor transacties tussen personen. De geldeconomie is een product van de menselijke samenleving.

Geld is onpersoonlijk en reduceert kwalitatieve waarden tot een kwantiteit (bron)

Andere economie

Andere economische vormen of concepten zijn onder meer:

Geld lenen en rente

De geldeconomie is gebaseerd op de creatie van geld door het proces van geld lenen en rente. Consumenten, maar ook bedrijven en overheden lenen geld omdat geld gezien wordt als de motor van welvaart. Zonder geld denken de meeste mensen dat niets kan. Tot op zekere hoogte zijn we als samenleving dan ook verslaafd aan geld. Zonder geld kunnen we niet leven.

Geld ontstijgen

De kunst is om manieren te bedenken om uit het geldsysteem te ontstijgen, om de invloed van het geld op het bestaan te verminderen. Over dit ontstijgen en hoe je dat kan doen op persoonlijk niveau en gezamenlijk gaat het verhaal Effectief weigeren. Daaruit komt ook het volgende citaat:

Maar waarom zouden we dan moeten stoppen met deelname aan dit systeem? Omdat het systeem waarin we met zovelen vastzitten ons ontkent. Het systeem weigert mij als mens te erkennen. Het maakt het niet mogelijk, voor iedereen, om gewoon mens te zijn.

Waarde van geld

Door de overheersing van het geld kennen we ook het proces van commodificering. Dat betekent dat de waarde van alles in geld wordt uitgedrukt. Zelfs van zaken die voorheen vrij gedeeld werden, zoals eten bijvoorbeeld. Daar zit nu een prijs aan vast.

Wij denken dat dit goed is, omdat het zorgt voor een bepaalde distributie. Maar het is een systeem gebaseerd op de creatie van schaarste en dat gebaat is bij armoede, productieoverschot en bijvoorbeeld voedselverspilling. Al met al weten echter niet eens meer wat de waarde van geld is.

De geldeconomie is een soort stoelendans: geld is schaars en daardoor is er concurrentie om geld, met alle gevolgen van dien. Geld kan daardoor onvoldoende zijn rol spelen als faciliterend hulpmiddel (bron).

You can find an English translation of this article at Moneyless.org.

Over de auteur

is initiatiefnemer van Geldloos.nl en heeft lange tijd zonder geld geleefd. Hij is expert op het gebied van rijk leven met weinig geld of zonder geld. Het idee van de website Geldloos.nl is om mensen idee├źn te geven over hoe ze hun leven kunnen inrichten zonder geld. Voor meer informatie lees ook over de beweegredenen achter Geldloos.nl

Contact | Twitter