Geen geld om te studeren

Je wilt graag een studie oppakken of opleiding volgen, maar je hebt niet genoeg geld hiervoor. Wat zijn de mogelijkheden voor als je geen geld hebt om te studeren? Zijn er gratis studies, waar kan je gratis studeren of hoe kan je anders goedkoop geld lenen voor een studie?

Studeren zonder geld

Helemaal zonder geld studeren is zeker niet onmogelijk. Er zijn veel online gratis studies beschikbaar (zie hieronder), maar je kan er ook voor kiezen om in een ander land te studeren. Dit kan als EU-burger bijvoorbeeld in het Noordse Finland. Je betaalt daar bijvoorbeeld geen collegeld. Ook in Oostenrijk, Zweden en Slovenië is studeren gratis.

Voor een goed overzicht kijk je op Study in Europe. Je ziet daar ook direct dat Nederland een van de duurste landen is om te studeren. Ga je in een ander land studeren dan zal je trouwens zien dat het leven ook een stuk goedkoper kan zijn. Vooral huisvesting is vaak in andere landen wat goedkoper dan in Nederland, maar gemiddeld heeft een student toch wel 800-900 euro per maand aan kosten. Deze kosten kunnen fors lager uitvallen als je met weinig geld kan rondkomen, of zelfs zonder geld weet te leven.

Gratis Studeren

Om een nieuwe studie op te maken hoeft u natuurlijk niet meteen naar de universiteit in een ander land. U kunt ook zelfstudies hier in Nederland te doen. Er is genoeg te leren en er zijn veel gratis methodes beschikbaar. U heeft alleen een goede dosis doorzettingsvermogen nodig en de wil om echt iets nieuws te leren. Zo zijn er veel manieren om gratis een nieuwe taal te leren.

Maar ook als je bijvoorbeeld interesse hebt in het leren van computertalen zijn er voldoende mogelijkheden. Denk aan de Code Academy bijvoorbeeld. Zo zijn er redelijk wat opties voor veel studies. Zie ook dit artikel: Learn how to code for free.

Gratis Online Studeren

Op het Engelstalige gebied zijn er tegenwoordig ook veel online studies die je kan volgen. Inclusief hoorcolleges. Kijk bijvoorbeeld op de volgende platforms:

In het Nederlands zijn er ook gratis cursussen voor zelfstudie, maar het aanbod is veel kleiner. Gratis studeren in Nederland is nog niet zo ver ontwikkeld als in andere landen, maar veel Nederlandse universiteiten bieden wel gratis online studies in het Engels. Een aantal gratis Nederlandstalige studies zijn ook beschikbaar bijvoorbeeld op de Open Universiteit.

Goedkoper Studeren

Heeft u echt een officiële diploma nodig voor een studie, dan kunt u ook kiezen voor goedkope thuisstudie in combinatie met alleen een examen. Er zijn vast mogelijkheden voor uw studie, u kunt hiernaar vragen bij de organisatie waar u examen kunt doen. U kunt de studieboeken eventueel gratis vinden of goedkoop tweedehands kopen. Een organisatie waar u voor een redelijk bedrag examen kunt doen is Associatie.nl.

Recht op Laag Collegegeld

Studeren in bibliotheekBij een studie denken de meeste mensen aan een studie op het MBO, HBO of de Universiteit. Om hier te studeren moet je schoolgeld of collegegeld betalen. De hoogte van dit collegegeld is wettelijk vastgesteld en geldt alleen als u hiervoor in aanmerking komt. Dit is het geval als u nog geen diploma heeft op dit niveau. Heeft u bijvoorbeeld al een Bachelor diploma dan heeft u alleen recht op het lage tarief als u nu een Masterdiploma wilt halen. U betaalt het hoge instellingstarief als u opnieuw een Bachelor opleiding wilt volgen. Het is daarom belangrijk om vooraf goed te kiezen van welke studie je écht een diploma wilt halen. En in het huidige systeem kan het slim zijn om één studie niet helemaal af te maken als je twee studies wilt doen.

Particuliere Opleidingen

U kunt ook kiezen voor een MBO of HBO opleiding bij een particulieren Opleidingsinstituut. Denk aan het LOI en NTI. U betaalt hier niet zo veel als het hoge collegegeld. Bovendien hoeft u ook niet per se naar college's als u kiest voor thuisstudie. Vaak zijn er aanbiedingen inclusief het lesmateriaal. Bovendien kan je dan ook ervoor kiezen om per maand te betalen. Dat kan flink in de kosten schelen, want je hoeft niet in 1 keer alles vooraf te betalen. Je kan hier dus studeren zonder studiefinanciering en tegelijkertijd is het een heel stuk goedkoper dan de reguliere HBO of universiteit. Denk hier bijvoorbeeld aan een zelfstudie rechten, bedrijfseconomie of boekhouden.Recht op Goedkope Lening

U kunt bij DUO een goedkope lening aanvragen voor uw studie op MBO- HBO- of Universiteitsniveau. Deze studiefinanciering geldt voor iedereen tot de leeftijd van 30 jaar. Bent u ouder dan 30 en wilt u een goedkope lening van de Overheid, dan kunt u het beste even wachten tot 2017. Wil je studeren na je 30e dan kunt u anno 2017 namelijk ook in aanmerking komen voor het collegegeldkrediet en dus kan je goedkoop studeren na je 30e. Voor meer informatie verwijzen wij u naar het artikel Geld Lenen Voor Studie.

Werken en Leren

U kunt in Nederland ook veel terecht bij organisaties en bedrijven waar u kunt werken en leren tegelijk. Zoek hiervoor naar vacatures voor Werken en Leren. Er zijn zelfs opleidingen waar je niets betaalt maar juist geld verdient. Dit is vooral in sectoren waar ze nieuwe werknemers zoeken. Bijvoorbeeld in de Elektra. Deze opleidingen zijn vaak op MBO of VMBO niveau. Dit kan erg lonend zijn voor een groot aantal mensen. Ben je al student en wil je direct beginnen met werken kijk dan naar vacatures voor studenten.

Subsidie studie volwassenen

Een groot voordeel van studeren is dat u de kosten hiervan eventueel kunt aftrekken van uw belastingaangifte. Je moet hiervoor wel goed duidelijk maken dat de studie belangrijk is voor uw werk en uw verdere carrière. Maakt u bijvoorbeeld 3000 euro kosten aan uw studie over een jaar, dan kunt u dit bedrag minus de drempel van 250 euro aftrekken van uw belasting.

Voor werkgevers zijn er ook vaak subsidies mogelijk voor. Als werknemer kunt u dit dan aankaarten met uw afdeling Persoonszaken. Zo kunt u ervoor zorgen dat uw werkgever betaalt voor uw studie. De belastingdienst schrijft hierover.

Heb je geen studiefinanciering? Tel dan bij elkaar op: de studiekosten en andere scholingsuitgaven van de studie. Vervolgens trek je hiervan af de vergoeding die je hiervoor hebt gekregen, bijvoorbeeld van je werkgever. Tot slot trek je hiervan de drempel af. Deze is € 250 vanaf 2013. Het bedrag dat overblijft, is jouw aftrek voor studiekosten.

Gratis geld

Een boek met een frisse uitwerking van een vijf grote ideeën die de wereld socialer en leuker kunnen maken. Gratis geld voor iedereen is een boek van Rutger Bregman met ondermeer een pleidooi voor een universeel basisinkomen. Gratis geld is niet alleen leuk, het maakt het leven een stuk socialer en gemakkelijker voor iedereen.

Basisinkomen

http://www.flickr.com/photos/80274695@N07/8722043772

Basisinkomen: iedereen elke maand een vast bedrag, zonder voorwaarden. Niemand meer geldloos. Een wereldwijd basisinkomen is goed te verdedigen, het zou armoede uitroeien en het zou zoveel voorspoed opleveren dat het de moeite waard is om na te streven. Lijkt je dit wat? Teken dan de petitie voor een studie naar basisinkomen binnen de EU.

Sociaal geld

Sociaal geld is een concept van geld dat onder direct democratische controle staat van mensen zelf. Een andere term is ook wel complementair geld. Het is een geldeenheid die kan bestaan op lokaal niveau. Het idee ervan is dat het geld onder de hoede van de mensen blijft en zorgt voor lokale economische ontwikkeling.