Geen geld om te studeren

Je wilt graag een studie oppakken of opleiding volgen, maar je hebt niet genoeg geld hiervoor. Wat zijn de mogelijkheden voor als je geen geld hebt om te studeren? Zijn er ook gratis studies? Bijvoorbeeld gratis opleidingen waar je gratis kan studeren. Of hoe kan je goedkoop geld lenen voor een studie? Wij kijken naar de mogelijkheden om binnen en buiten Nederland te studeren zoals de subsidies voor studies voor volwassenen, studiefinanciering om te gaan studeren na je 30ste, online studeren, studeren zonder studiefinanciering, goedkope thuisstudies


Studeren zonder geld

Helemaal zonder geld studeren is zeker niet onmogelijk. Er zijn veel online gratis studies beschikbaar (zie hieronder), maar je kan er ook voor kiezen om in een ander land te studeren. Dit kan als EU-burger bijvoorbeeld in het Noordse Finland. Je betaalt daar bijvoorbeeld geen collegeld. Ook in Oostenrijk, Zweden en Slovenië is studeren gratis.

Voor een goed overzicht kijk je op Study in Europe. Je ziet daar ook direct dat Nederland een van de duurste landen is om te studeren. Ga je in een ander land studeren dan zal je trouwens zien dat het leven ook een stuk goedkoper kan zijn. Vooral huisvesting is vaak in andere landen wat goedkoper dan in Nederland, maar gemiddeld heeft een student toch wel 800-900 euro per maand aan kosten. Deze kosten kunnen fors lager uitvallen als je met weinig geld kan rondkomen, of zelfs zonder geld weet te leven.

Gratis Studeren

Om een nieuwe studie op te maken hoeft u natuurlijk niet meteen naar de universiteit in een ander land. U kunt ook zelfstudies hier in Nederland te doen. Er is genoeg te leren en er zijn veel gratis methodes beschikbaar. U heeft alleen een goede dosis doorzettingsvermogen nodig en de wil om echt iets nieuws te leren. Zo zijn er veel manieren om gratis een nieuwe taal te leren.

Maar ook als je bijvoorbeeld interesse hebt in het leren van computertalen zijn er voldoende mogelijkheden. Denk aan de Code Academy bijvoorbeeld. Zo zijn er redelijk wat opties voor veel studies. Zie ook dit artikel: Learn how to code for free.

Gratis opleidingen volgen

Op het Engelstalige gebied zijn er tegenwoordig ook veel online studies die je kan volgen. Inclusief hoorcolleges. Kijk bijvoorbeeld op de volgende platforms:

In het Nederlands zijn er ook gratis cursussen voor zelfstudie, maar het aanbod is veel kleiner. Gratis studeren in Nederland is nog niet zo ver ontwikkeld als in andere landen, maar veel Nederlandse universiteiten bieden wel gratis online studies in het Engels. Een aantal gratis Nederlandstalige studies zijn ook beschikbaar bijvoorbeeld op de Open Universiteit.


Goedkoper Studeren

Heeft u echt een officiële diploma nodig voor een studie, dan kunt u ook kiezen voor goedkope thuisstudie in combinatie met alleen een examen. Er zijn vast mogelijkheden voor uw studie, u kunt hiernaar vragen bij de organisatie waar u examen kunt doen. U kunt de studieboeken eventueel gratis vinden of goedkoop tweedehands kopen. Een organisatie waar u voor een redelijk bedrag examen kunt doen is Associatie.nl.

Recht op Laag Collegegeld

Studeren in bibliotheekBij een studie denken de meeste mensen aan een studie op het MBO, HBO of de Universiteit. Om hier te studeren moet je schoolgeld of collegegeld betalen.

De hoogte van dit collegegeld is wettelijk vastgesteld en geldt alleen als u hiervoor in aanmerking komt. Dit is het geval als u nog geen diploma heeft op dit niveau. Heeft u bijvoorbeeld al een Bachelor diploma dan heeft u alleen recht op het lage tarief als u nu een Masterdiploma wilt halen. U betaalt het hoge instellingstarief als u opnieuw een Bachelor opleiding wilt volgen. Het is daarom belangrijk om vooraf goed te kiezen van welke studie je écht een diploma wilt halen. En in het huidige systeem kan het slim zijn om één studie niet helemaal af te maken als je twee studies wilt doen.

Goedkope thuisstudie

U kunt ook kiezen voor een MBO of HBO opleiding bij een particulieren Opleidingsinstituut. Dat kan eventueel via een goedkope thuisstudie, bijvoorbeeld een zelfstudie hbo. Denk hierbij aan het LOI en de NTI. U betaalt bij deze onderwijsinstellingen niet zo veel als het hoge collegegeld. Bovendien hoeft u ook niet per se naar colleges als u kiest voor thuisstudie.

Vaak zijn er aanbiedingen inclusief het lesmateriaal. Bovendien kan je dan ook ervoor kiezen om per maand te betalen. Dat kan flink in de kosten schelen, want je hoeft niet in 1 keer alles vooraf te betalen. Je kan hier dus studeren zonder studiefinanciering en tegelijkertijd is het een heel stuk goedkoper dan de reguliere HBO of universiteit. Denk hier bijvoorbeeld aan een zelfstudie rechten, bedrijfseconomie of boekhouden.Recht op Goedkope Lening

U kunt bij DUO een goedkope lening aanvragen voor uw studie op MBO- HBO- of Universiteitsniveau. Deze studiefinanciering geldt voor iedereen tot de leeftijd van 30 jaar. Bent u ouder dan 30 en wilt u een goedkope lening van de Overheid, dan kunt u het beste even wachten tot 2017. Wil je studeren na je 30ste dan kunt u anno 2017 namelijk ook in aanmerking komen voor het collegegeldkrediet en dus kan je hiermee ook goedkoop studeren voor volwassenen. Voor meer informatie verwijzen wij u naar het artikel Geld Lenen Voor Studie.

Werken en Leren

U kunt in Nederland ook veel terecht bij organisaties en bedrijven waar u kunt werken en leren tegelijk. Zoek hiervoor naar vacatures voor Werken en Leren. Er zijn zelfs opleidingen waar je niets betaalt maar juist geld verdient. Dit is vooral in sectoren waar ze nieuwe werknemers zoeken. Bijvoorbeeld in de Elektra. Deze opleidingen zijn vaak op MBO of VMBO niveau. Dit kan erg lonend zijn voor een groot aantal mensen. Ben je al student en wil je direct beginnen met werken kijk dan naar vacatures voor studenten.

Subsidie studie volwassenen

Een groot voordeel van studeren is dat u de kosten hiervan eventueel kunt aftrekken van uw belastingaangifte. Je moet hiervoor wel goed duidelijk maken dat de studie belangrijk is voor uw werk en uw verdere carrière. Maakt u bijvoorbeeld 3000 euro kosten aan uw studie over een jaar, dan kunt u dit bedrag minus de drempel van 250 euro aftrekken van uw belasting.

Voor werkgevers zijn er ook vaak subsidies mogelijk voor. Als werknemer kunt u dit dan aankaarten met uw afdeling Persoonszaken. Zo kunt u ervoor zorgen dat uw werkgever betaalt voor uw studie. De belastingdienst schrijft hierover.

Heb je geen studiefinanciering? Tel dan bij elkaar op: de studiekosten en andere scholingsuitgaven van de studie. Vervolgens trek je hiervan af de vergoeding die je hiervoor hebt gekregen, bijvoorbeeld van je werkgever. Tot slot trek je hiervan de drempel af. Deze is € 250 vanaf 2013. Het bedrag dat overblijft, is jouw aftrek voor studiekosten.


Reactie toevoegen

Ruilhandel

Ruilhandel. Ruilen kan onder meer via LETS.

Ruilhandel is een eenvoudige en geweldige manier om in bepaalde behoeften te voorzien. Veel mensen doen aan ruilhandel, maar ook bedrijven doen het steeds meer. Ruilhandel is een aanrader als je zonder geld wil leven of geld wilt besparen. Ruilhandel is daarnaast een fantastische manier om aan nieuwe spullen te komen.

Weggeefwinkel

Ben je op zoek naar kleding, boeken, speelgoed, kookmateriaal of naar zomaar iets nieuws om te gebruiken? Dan kan je wellicht je geluk op in een weggeefwinkel. Dat is geen winkel in de traditionele betekenis, maar een plek waar gratis spullen te vinden zijn.

Zelf brood bakken

Zelf brood bakken is vrij eenvoudig, zeer voedzaam en superleuk om te doen. Bovendien heb je er geen of weinig geld voor nodig. Wat je wel nodig hebt is meel, water en zout. Met deze drie ingrediënten kan je zelf het lekkerste brood maken dat je ooit geproefd hebt. Dit is dus brood zonder gist.

Budget Tips Geld Besparen

Het is belangrijk om bij te houden waar je geld voor uitgeeft. Geef je het uit aan 'domme dingen' of alleen aan belangrijke dingen. Het is evenzeer belangrijk om af en toe iets kleins te kopen wat je eigenlijk niet nodig hebt, want anders word je weer gevangene van je eigen doelstellingen.

Tijdschrift: Genoeg

Twintig jaar Genoeg Magazine

Tijdschrift Genoeg is hét tijdschrift over geld besparen en leven met minder spullen. Of: leven met meer kwaliteit, minder gedoe en meer tijd. Het magazine verschijnt vier keer per jaar en zit boordevol met tips voor een creatiever leven met minder geld.

Gratis Spullen

gratis spullen, gratis meubels

Er zijn veel mensen die graag hun overbodige spullen gratis weggeven. Ze doen dit omdat ze het zonde vinden om de spullen weg te gooien, of omdat ze de spullen liever gratis weggeven dan er geld voor te vragen. Vaak geven mensen ook spullen weg die verder (te) weinig geld waard zijn in hun ogen, terwijl ze graag andere mensen er blij mee willen maken.

Geen geld en zwanger

Zwanger en geen geld. Wat nu? Zo zaten mijn vrouw en ik bij de verloskundige voor onze eerste afspraak. We hadden het over financiën en aan ons werd de vraag gesteld hoe we dachten ons kind op te voeden, zonder geld. Dit verwarde ons enigszins. En wellicht naïef stelden wij: "Geld? Hebben we dat echt nodig voor een baby?"

Tijdschrift: Mug

Mug Magazine is een gratis tijdschrift voor mensen met een klein budget dat verkrijgbaar is in Amsterdam en omstreken. Mug bevat veel informatie over de rechten die mensen met een minimum inkomen hebben. Ook zitten er altijd veel bespaartips in. Je kan de magazine ook online lezen.

Niets kopen maand

Een maand lang niets nieuws kopen, dat is de uitdaging van de Buy Nothing New-maand. Het is een jaarlijks fenomeen dat in Nederland begon in oktober 2012. Niets nieuws kopen is een geweldige manier om op zoek te gaan naar de manier van leven voorbij het geld. Het zet je aan tot het opzoeken naar manieren om zonder geld te leven.

Sociale banken

sociale banken nederland
Speciaal voor mensen met een laag inkomen of met schulden zijn er in Nederland banken waar je goedkoop geld kan lenen. Deze banken heten ook wel sociale banken of gemeentelijke kredietbanken. Dit zijn banken die er speciaal zijn voor mensen met schulden, personen met een negatieve bkr registratie of mensen die geld nodig hebben maar nauwelijks of helemaal geen inkomsten hebben, bijvoorbeeld een uitkering.

Gratis speelgoed

Kinderen hoeven geen geld te kosten en speelgoed hoeft niet duur te zijn. Er zijn dan ook vele manieren om aan gratis speelgoed te komen. Een van de meest beproefde manieren om aan speelgoed te komen is om regelmatig naar een speelotheek te gaan.

Gratis boeken

gratis boeken

Boeken zijn in overvloed gratis beschikbaar, als je maar weet waar je ze kan vinden. Er staan miljoenen boeken te verstoffen in de boekenplanken alleen al in Nederland. Wat dacht je van hoeveel boeken wereldwijd op dit moment niet gelezen worden? Dat zijn boeken die gedeeld kunnen worden. En in toenemende mate zijn boeken dan ook gratis te vinden.

Reizen zonder geld

Zonder geld reizen is een van de eenvoudigste dingen om te doen. Het is namelijk iets wat we elke dag doen: lopen. Maar er zijn ook andere manieren om zonder geld op stap te gaan, zoals fietsen en liften. Op deze manier zal je in de meeste gevallen geen geld nodig hebben om vooruit te komen. Bovendien is het avontuurlijk en superleerzaam.

In 10 Stappen Zonder Geld

Ga jij de uitdaging aan: kan jij zonder geld leven? Leer het leven op een nieuwe manier kennen. Daag jezelf uit om oplossingen te bedenken voor alledaagse dingen: waar haal ik eten vandaan, hoe zal ik slapen en wat is datgaan wat ik kan bieden aan anderen? Wat kan ik ruilen bijvoorbeeld? Maar ook: hoe werkt het echte geven?

Consuminderen

Het is een simpel en zeer effectief manier om minder afhankelijk te zijn van geld: consuminderen. Je gaat simpelweg uit en thuis minder consumeren, oftewel je gaat consuminderen. Maar: je gaat vooral minder kopen en je gaat vooral meer zelf doen en zelf maken. Je laat die broek liggen en die nieuwe tablet heb je eigenlijk ook niet nodig.

Autodelen

Geen geld om een auto te kopen? Wees blij, want zonder auto heb je ook een probleem minder. Je kan dan ook aan autodelen doen. Autodelen is in Nederland een nieuwe trend en is een hele goede optie naast liften bijvoorbeeld.

Snel geld sparen

Snel geld sparen is een makkelijke manier om meer geld te hebben. Je hebt elke dag, elke week en elke maand kosten. Meestal gaan je vaste kosten omhoog, bijvoorbeeld door een stijging van je huur of door boodschappen die duurder worden. Als je bijhoudt hoeveel je uitgeeft aan alle deze zaken is geld sparen een goede mogelijkheid.

Snel kosten besparen


Snel geld verdienen kan door direct op kosten te besparen. Kies daarom alleen voor noodzakelijke verzekeringen en kies de goedkoopste. Sluit je aan bij een vergelijkingssite waarbij ze voor jouw de goedkoopste verzekering, energieleverancier of internetprovider uitzoeken.