Geen geld om te studeren en gratis studeren

Je wilt graag een studie oppakken of opleiding volgen, maar je hebt geen genoeg geld. Wij hebben de mogelijkheden voor als je geen geld hebt om te studeren, zoals gratis studies en gratis studeren in Nederland en buitenland. Bijvoorbeeld gratis opleidingen waar je gratis kan studeren, gratis of goedkope thuisstudies en subsidies zoals werkend leren.

Helemaal zonder geld studeren is zeker niet onmogelijk. Hieronder alle opties voor gratis studies, goedkope opleidingen en studies die betaald worden door een (nieuwe) werkgever.

  • Als je een betaalde studie wilt doen, wat zijn de goedkope studies en hoe kan je dan goedkoop geld lenen voor een studie?
  • Lees verder voor de mogelijkheden om binnen Nederland en in het buitenland te studeren zonder collegegeld te betalen, bijvoorbeeld in Finland en Slovenië.
  • Studie zonder studiefinanciering, Werkend Leren, Subsidies voor studies voor volwassenen, studeren met subsidie, studiefinanciering om te gaan studeren na je 30ste, online studeren, studeren zonder studiefinanciering, goedkope thuisstudies komt ook allemaal in de tekst hieronder aan bod.

Gratis studeren in het buitenland

Studeren zonder geld uit te geven? Helemaal zonder geld studeren is zeker niet onmogelijk. Er zijn veel online gratis studies beschikbaar (zie verder hieronder), maar je kan er ook voor kiezen om in een ander land te studeren, bijvoorbeeld in de EU landen. Gratis studeren in het buitenland kan als EU-burger bijvoorbeeld in het Noordse Finland. Je betaalt daar bijvoorbeeld geen collegeld. Ook in Oostenrijk, Zweden en Slovenië is studeren gratis. Bovendien kan je zelfs in aanmerking komen voor een studielening via DUO.

Voor een goed overzicht waar je gratis kan studeren voor een Bachelor of Master op een universiteit en hoe je zelfs een lenig kan krijgen van DUO hiervoor kijk je op onze pagina over studeren in het Buitenland.

In Europa is Nederland een van de duurste landen om te studeren. Ga je in een ander land studeren dan zal je trouwens zien dat het leven ook een stuk goedkoper kan zijn. Vooral huisvesting is vaak in andere landen wat goedkoper dan in Nederland, maar gemiddeld heeft een student toch wel 800-900 euro per maand aan kosten. Deze kosten kunnen fors lager uitvallen als je met weinig geld kan rondkomen, of zelfs zonder geld weet te leven.

Gratis Studeren

Gratis Studeren in Nederland

Om een nieuwe studie op te maken hoeft u natuurlijk niet meteen naar de universiteit in een ander land. U kunt ook zelfstudies hier in Nederland te doen. Er is veel te leren en er zijn veel gratis methodes beschikbaar. U heeft alleen een goede dosis doorzettingsvermogen nodig en de wil om echt iets nieuws te leren. Zo zijn er veel manieren om gratis een nieuwe taal te leren.

Maar ook als je bijvoorbeeld interesse hebt in het leren van computertalen, dan zijn er voldoende mogelijkheden. Denk aan de Code Academy bijvoorbeeld. Zo zijn er redelijk wat opties voor veel studies. Zie ook dit artikel: Learn how to code for free.

Gratis opleiding volgen

Op Engelstalige gebied zijn er tegenwoordig ook veel online studies die je kan volgen. Inclusief hoorcolleges. Kijk voor gratis online studeren bijvoorbeeld op de volgende platforms:

In het Nederlands zijn er ook gratis cursussen voor zelfstudie, maar het aanbod is veel kleiner. Gratis studeren in Nederland is nog niet zo ver ontwikkeld als in andere landen, maar veel Nederlandse universiteiten bieden wel gratis online studies in het Engels. Een aantal gratis Nederlandstalige studies zijn ook beschikbaar bijvoorbeeld op de Open Universiteit.

Werken en Leren

U kunt in Nederland ook veel terecht bij organisaties en bedrijven waar u kunt werken en leren tegelijk. Ook zijn er speciale subsidies vanuit de overheid zoals de subsidieregeling praktijkleren. Zoek hiervoor naar vacatures voor Werken en Leren. Er zijn zelfs opleidingen waar je niets betaalt maar juist geld verdient. Dit is vooral in sectoren waar ze nieuwe werknemers zoeken. Bijvoorbeeld in de Elektra. Deze opleidingen zijn vaak op MBO of VMBO niveau. Dit kan erg lonend zijn voor een groot aantal mensen.

Er zijn daarnaast veel mogelijkheden in Nederland om gratis een opleiding te volgen om daarna direct aan de slag te gaan met werken. Een voorbeeld is ook de beveiliging. Daar zijn ook gratis opleidingen met baangarantie mogelijk, bijvoorbeeld als buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA). Andere voorbeelden en opleidingen vind je via betaaldeopleiding.nl en lerenenwerken.nl.

Ben je trouwens al student en wil je direct beginnen met werken kijk dan naar vacatures voor studenten.

Goedkoop Studeren

Heeft u echt een officiële diploma nodig voor een studie, dan kunt u ook kiezen voor goedkope thuisstudie in combinatie met alleen een examen. Er zijn vast mogelijkheden voor uw studie, u kunt hiernaar vragen bij de organisatie waar u examen kunt doen. U kunt de studieboeken eventueel gratis vinden of goedkoop tweedehands kopen. Een organisatie waar u voor een redelijk bedrag examen kunt doen is Associatie.nl.

Recht op Laag Collegegeld

Studeren in bibliotheekBij een studie denken de meeste mensen aan een studie op het MBO, HBO of de Universiteit. Om hier te studeren moet je schoolgeld of collegegeld betalen.

De hoogte van dit collegegeld is wettelijk vastgesteld en geldt alleen als u hiervoor in aanmerking komt. Dit is het geval als u nog geen diploma heeft op dit niveau. Heeft u bijvoorbeeld al een Bachelor diploma dan heeft u alleen recht op het lage tarief als u nu een Masterdiploma wilt halen. U betaalt het hoge instellingstarief als u opnieuw een Bachelor opleiding wilt volgen. Het is daarom belangrijk om vooraf goed te kiezen van welke studie je écht een diploma wilt halen. En in het huidige systeem kan het slim zijn om één studie niet helemaal af te maken als je twee studies wilt doen.

Goedkope thuisstudie

U kunt ook kiezen voor een MBO of HBO opleiding bij een particuliere Opleidingsinstituut. Dat kan eventueel via een goedkope thuisstudie, bijvoorbeeld een een hbo huisstudie of zelfstudie hbo. Denk hierbij aan het LOI en de NTI. U betaalt bij deze onderwijsinstellingen niet zo veel als het hoge collegegeld. Bovendien hoeft u ook niet per se naar colleges als u kiest voor thuisstudie. U kunt hier gewoon online studeren voor een HBO opleiding bijvoorbeeld.

Gratis opleidingen volgen

U kunt ook vaak een proefstudie aanvragen bij de NHA, LOI of NTI. Dan krijgt u online inzage in de studietekst bijvoorbeeld. Of u krijgt een les en opdrachten thuisgestuurd.

Vaak zijn er aanbiedingen inclusief het lesmateriaal. Bovendien kan je dan ook ervoor kiezen om per maand te betalen. Dat kan flink in de kosten schelen, want je hoeft niet in 1 keer alles vooraf te betalen. Je kan hier dus studeren zonder studiefinanciering en tegelijkertijd is het een heel stuk goedkoper dan de reguliere HBO of universiteit. Denk bijvoorbeeld aan hbo thuisstudie, thuisstudie mbo, thuisstudie rechten, thuisstudie bedrijfseconomie of een thuisstudie boekhouden.

Aanbieders waar je terecht kan voor deze studies zijn behalve de NHA, LOI of NTI, ook Laudius.nl, NHBO.nl en Sonnevelt Opleidingen.

Recht op Goedkope Lening

U kunt bij DUO een goedkope lening aanvragen voor uw studie op MBO- HBO- of Universiteitsniveau. Deze studiefinanciering geldt voor iedereen tot de leeftijd van 30 jaar. Bent u ouder dan 30 en wilt u een goedkope lening van de Overheid, dan kunt u tegenwoordig ook in aanmerking komen voor het collegegeldkrediet of levenlanglerenkrediet. Hiermee kan je ook goedkoop studeren voor volwassenen. Voor meer informatie verwijzen wij u naar het artikel Geld Lenen Voor Studie en de website van DUO.

Subsidie studie volwassenen

Een groot voordeel van studeren is dat u de kosten hiervan eventueel kunt aftrekken van uw belastingaangifte. Je moet hiervoor wel goed duidelijk maken dat de studie belangrijk is voor uw werk en uw verdere carrière. Maakt u bijvoorbeeld 3000 euro kosten aan uw studie over een jaar, dan kunt u dit bedrag minus de drempel van 250 euro aftrekken van uw belasting.

Voor werkgevers zijn er ook vaak subsidies mogelijk voor. Als werknemer kunt u dit dan aankaarten met uw afdeling Persoonszaken. Zo kunt u ervoor zorgen dat uw werkgever betaalt voor uw studie. De belastingdienst schrijft hierover.

Heb je geen studiefinanciering? Tel dan bij elkaar op: de studiekosten en andere scholingsuitgaven van de studie. Vervolgens trek je hiervan af de vergoeding die je hiervoor hebt gekregen, bijvoorbeeld van je werkgever. Tot slot trek je hiervan de drempel af. Deze is € 250 vanaf 2013. Het bedrag dat overblijft, is jouw aftrek voor studiekosten.

Ruilhandel

Ruilhandel. Ruilen kan onder meer via LETS.

Ruilhandel is een eenvoudige en geweldige manier om in bepaalde behoeften te voorzien. Veel mensen doen aan ruilhandel, maar ook bedrijven doen het steeds meer. Ruilhandel is een aanrader als je zonder geld wil leven of geld wilt besparen. Ruilhandel is daarnaast een fantastische manier om aan nieuwe spullen te komen.

Weggeefwinkel

Ben je op zoek naar kleding, boeken, speelgoed, kookmateriaal of naar zomaar iets nieuws om te gebruiken? Dan kan je wellicht je geluk op in een weggeefwinkel. Dat is geen winkel in de traditionele betekenis, maar een plek waar gratis spullen te vinden zijn.

Zelf brood bakken

Zelf brood bakken is vrij eenvoudig, zeer voedzaam en superleuk om te doen. Bovendien heb je er geen of weinig geld voor nodig. Wat je wel nodig hebt is meel, water en zout. Met deze drie ingrediënten kan je zelf het lekkerste brood maken dat je ooit geproefd hebt. Dit is dus brood zonder gist.

Budget Tips Geld Besparen

Het is belangrijk om bij te houden waar je geld voor uitgeeft. Geef je het uit aan 'domme dingen' of alleen aan belangrijke dingen. Het is evenzeer belangrijk om af en toe iets kleins te kopen wat je eigenlijk niet nodig hebt, want anders word je weer gevangene van je eigen doelstellingen.

Tijdschrift: Genoeg

Twintig jaar Genoeg Magazine

Tijdschrift Genoeg is hét tijdschrift over geld besparen en leven met minder spullen. Of: leven met meer kwaliteit, minder gedoe en meer tijd. Het magazine verschijnt vier keer per jaar en zit boordevol met tips voor een creatiever leven met minder geld.

Gratis Spullen

gratis spullen, gratis meubels

Er zijn veel mensen die graag hun overbodige spullen gratis weggeven. Ze doen dit omdat ze het zonde vinden om de spullen weg te gooien, of omdat ze de spullen liever gratis weggeven dan er geld voor te vragen. Vaak geven mensen ook spullen weg die verder (te) weinig geld waard zijn in hun ogen, terwijl ze graag andere mensen er blij mee willen maken.

Geen geld en zwanger

Zwanger en geen geld. Wat nu? Zo zaten mijn vrouw en ik bij de verloskundige voor onze eerste afspraak. We hadden het over financiën en aan ons werd de vraag gesteld hoe we dachten ons kind op te voeden, zonder geld. Dit verwarde ons enigszins. En wellicht naïef stelden wij: "Geld? Hebben we dat echt nodig voor een baby?"

Voedsel delen

Er zijn regelmatig nieuwe initiatieven om voedsel te delen. Dit zijn online initiatieven zoals kliekjesgroepen op Facebook, of andere zoals StreetSmart in Amsterdam waar je gratis of voor een kleine vergoeding een restaunantmaaltijd kan krijgen. Ook zijn er her en der in het land speciale deelboxen zoals koelkastjes en weggeefboxen met eten.

Tijdschrift: Mug

Mug Magazine is een gratis tijdschrift voor mensen met een klein budget dat verkrijgbaar is in Amsterdam en omstreken. Mug bevat veel informatie over de rechten die mensen met een minimum inkomen hebben. Ook zitten er altijd veel bespaartips in. Je kan de magazine ook online lezen.

Niets kopen maand

Een maand lang niets nieuws kopen, dat is de uitdaging van de Buy Nothing New-maand. Het is een jaarlijks fenomeen dat in Nederland begon in oktober 2012. Niets nieuws kopen is een geweldige manier om op zoek te gaan naar de manier van leven voorbij het geld. Het zet je aan tot het opzoeken naar manieren om zonder geld te leven.

Sociale banken

sociale banken nederland
Speciaal voor mensen met een laag inkomen of met schulden zijn er in Nederland banken waar je goedkoop geld kan lenen. Deze banken heten ook wel sociale banken of gemeentelijke kredietbanken. Dit zijn banken die er speciaal zijn voor mensen met schulden, personen met een negatieve bkr registratie of mensen die geld nodig hebben maar nauwelijks of helemaal geen inkomsten hebben, bijvoorbeeld een uitkering.

Gratis speelgoed

Kinderen hoeven geen geld te kosten en speelgoed hoeft niet duur te zijn. Er zijn dan ook vele manieren om aan gratis speelgoed te komen. Een van de meest beproefde manieren om aan speelgoed te komen is om regelmatig naar een speelotheek te gaan.

Gratis boeken

gratis boeken

Boeken zijn in overvloed gratis beschikbaar, als je maar weet waar je ze kan vinden. Er staan miljoenen boeken te verstoffen in de boekenplanken alleen al in Nederland. Wat dacht je van hoeveel boeken wereldwijd op dit moment niet gelezen worden? Dat zijn boeken die gedeeld kunnen worden. En in toenemende mate zijn boeken dan ook gratis te vinden.

Reizen zonder geld

Zonder geld reizen is een van de eenvoudigste dingen om te doen. Het is namelijk iets wat we elke dag doen: lopen. Maar er zijn ook andere manieren om zonder geld op stap te gaan, zoals fietsen en liften. Op deze manier zal je in de meeste gevallen geen geld nodig hebben om vooruit te komen. Bovendien is het avontuurlijk en superleerzaam.

In 10 Stappen Zonder Geld

Ga jij de uitdaging aan: kan jij zonder geld leven? Leer het leven op een nieuwe manier kennen. Daag jezelf uit om oplossingen te bedenken voor alledaagse dingen: waar haal ik eten vandaan, hoe zal ik slapen en wat is datgaan wat ik kan bieden aan anderen? Wat kan ik ruilen bijvoorbeeld? Maar ook: hoe werkt het echte geven?

Consuminderen

Het is een hele simpele en zeer effectieve manier om minder afhankelijk te zijn van geld: consuminderen. Je gaat simpelweg minder consumeren, oftewel consu-minderen. Dankzij consuminderen ga je minder kopen, meer ontspullen en je gaat meer zelf doen, meer zelf dingen maken en op alternatieve manieren aan je spullen komen.

Autodelen

Geen geld om een auto te kopen? Wees blij, want zonder auto heb je ook een probleem minder. Je kan dan ook aan autodelen doen. Autodelen is in Nederland een nieuwe trend en is een hele goede optie naast liften bijvoorbeeld.

Snel geld sparen

Snel geld sparen is een makkelijke manier om meer geld te hebben. Je hebt elke dag, elke week en elke maand kosten. Meestal gaan je vaste kosten omhoog, bijvoorbeeld door een stijging van je huur of door boodschappen die duurder worden. Als je bijhoudt hoeveel je uitgeeft aan alle deze zaken is geld sparen een goede mogelijkheid.

Snel kosten besparen

Snel geld verdienen kan door direct op kosten te besparen. Kies daarom alleen voor noodzakelijke verzekeringen en kies de goedkoopste. Sluit je aan bij een vergelijkingssite waarbij ze voor jouw de goedkoopste verzekering, energieleverancier of internetprovider uitzoeken.

.

Door Anoniem (niet gecontroleerd) op zo, 10/05/2015 - 16:00

Lening voor studie volwassenen

Geld lenen voor een studie hoeft niet duur te zijn. Ook niet als u een particuliere opleiding wilt volgen. Kijk goed naar de mogelijkheden en wees je bewust van goedkope leningen, studiefinanciering voor volwassenen, subsidies en belastingaftrek. Een studielening aanvragen, geld lenen voor je studie of helemaal geen geld om te studeren?