Bouw je eigen huis

Het is niet iets dat 1,2,3 is gedaan, maar het kan wel: zonder geld een huis bouwen. Dat bewijst onder meer het voormalige Huis van Overvloed dat in Nijmegen door vrijwilligers werd gebouwd van gratis materiaal.

Je hoeft overigens niet heel moeilijk te doen om een huis te bouwen, zo kan je ook een huis bouwen van pallets. Hier vind je een voorbeeld van een huis dat je in een dag kan bouwen (maar de bouwplannen kosten helaas wel geld...).

Als je op zoek bent naar gratis designs van huizen gemaakt door architecten, dan kan je bijvoorbeeld een kijkje nemen op www.paperhouses.co. Er staan daar een aantal designs op van huizen die wellicht in meer of minder mate bruikbaar zijn. Maar het idee is in elk geval duidelijk: gratis ter beschikking stellen van een design voor een huis.

Een ander voorbeeld van huizen die je zonder geld kan bouwen zijn zogenaamde Earthships. Deze zijn zo ontworpen dat je ze kan maken van materiaal dat je in de natuur kan vinden, of via de afvalhoop. Zie ook het artikel van Mark Boyle over dit onderwerp: How to build sustainable homes without spending a penny

Je kan ook overwegen om een hut bouwen. Er is een boek in het Engels dat heet "Radical Simplicity". Dat gaat over Dan Price uit de Verenigde Staten die een plek aangeboden kreeg in een bos vlak bij een middelgrote stad, in ruil voor werkzaamheden om het land te onderhouden. Daar bouwde hij vele hutten voor hemzelf en zijn familie.

Verdere inspiratatie

Over de auteur

is initiatiefnemer van Geldloos.nl en heeft lange tijd zonder geld geleefd. Hij is expert op het gebied van rijk leven met weinig geld of zonder geld. Het idee van de website Geldloos.nl is om mensen idee├źn te geven over hoe ze hun leven kunnen inrichten zonder geld. Voor meer informatie lees ook over de beweegredenen achter Geldloos.nl

Contact | Twitter