Een jaar lang niets kopen

"Weer een maand voorbij. De koopkriebels worden echt minder. Soms zie ik aanbiedingen voorbijkomen en dan ben ik een fractie van een seconde verleid. Het gaat dan vooral om kleren." Zo schreef Jannie Spruit op haar blog Eenvoudigwit in februari 2012 over haar initiatief om een jaar lang niets te kopen.

Zij ging samen met haar gezin ertoe over om behalve de dagelijkse boodschappen niets te kopen. Geen spullen, geen kleding. Al snel ging de magnetron kapot, en later ook de waterkoker. En een nieuwe kocht ze niet. Kleding maakte ze bovendien zelf. Maar toch kwam ze voor een aantal keuzes te staan, bijvoorbeeld schoolfoto's. En halverwege het jaar kocht ze toch nog iets....

"Te veel spullen hebben. Daar word je zot van. Dat beweer ik niet alleen, dat is gewoon zo. Altijd de kriebel voelen om iets nieuws te willen, daar wordt je ook zot van. Daarom ga jij nu gewoon met me mee doen. Jij gaat nu ook niets meer kopen. Nee, ook niet dat ene. Ik garandeer je dat je niet ongelukkig wordt hierdoor. Zo, dat is gezegd. En passant is het ook nog eens een van de beste dingen die je gedaan hebt voor het milieu."

Haar initiatief is erg inspirerend en het is leuk om te zien dat zij niet de enige is die een tijdlang bewust niets koopt. Zo is er bijvoorbeeld ook het initiatief Gewoon Genoeg. Jannie nodigt de mensen die ook zoiets willen doen om dit mooie logo online te plaatsen.

Een maand niets nieuws kopen

Er is ook het initiatief om een maand lang niets nieuws te kopen. Dat is elk jaar de maand oktober en begon in 2012. Misschien voor jou is dit ook een goede manier om eens mee te doen met het experiment om de invloed van geld op je leven te verminderen.

Over de auteur

is initiatiefnemer van Geldloos.nl en heeft lange tijd zonder geld geleefd. Hij is expert op het gebied van rijk leven met weinig geld of zonder geld. Het idee van de website Geldloos.nl is om mensen ideeën te geven over hoe ze hun leven kunnen inrichten zonder geld. Voor meer informatie lees ook over de beweegredenen achter Geldloos.nl

Contact | Twitter