Zelfvoorzienend leven

afbeelding van robino
Door robino op ma, 29/04/2013 - 19:04

Het is iets waar ik op Geldloos nog niet bij stil heb gestaan: zelfvoorzienend leven. En ik vraag me af waarom eigenlijk. Is dat omdat ik altijd in een stad gewoond heb? Of is het omdat ik gewoon te veel van reizen houd en het moeilijk is voor mij om op dezelfde plek te blijven?

Het is zo dat ik er persoonlijk nog geen hobby of levensstijl van gemaakt hebt: om zonder hulp van buitenaf te kunnen leven. Aan de andere kant heb ik wel een aantal dagen in Portugal geleefd van fruit dat ik daar onderweg vond. Maar verder dan dat ben ik nog niet gegaan.

Plannen om die kant op te gaan heb ik vooralsnog niet. Maar wel zou ik graag wat meer inhoud op Geldloos willen toevoegen over dit onderwerp, met wat meer informatie over mensen die zo leven en ook over bijvoorbeeld eco-dorpen en andere intentional communities.

Lees ook

Reacties

Misschien eens via facebook of internet mensen zoeken die bezig zijn met flow towns. Interessante en leuke toevoeging zou dat zijn!! :D

Een fantastisch boek hierover is: "The new complete book of self-sufficiency" by John Seymour.
400 bladzijden waarin werkelijk alles instaat hoe je volledig zelfvoorziend kan leven.
Het blijft natuurlijk wel een feit dat je nog steeds eerst geld moet investeren in een stuk grond.

Er zijn steeds meer mensen die hun siertuin omspitten tot moestuin of bakken met groente op hun balkon zetten... en daarbij pitten van groentes die ze eten als zaaimateriaal gebruiken, Vrijwilliger worden bij bijv. een educatieve groententuin en af en toe wat kunnen oogsten is ook een mogelijkheid. Ook het oogsten van wilde planten, wilde vruchten etc gebeurt steeds meer. Ik denk dat voor veel mensen geldloos leven nog een brug tever zal zijn, maar het stap voor stap zelfvoorzienend worden binnen hun bestaande gemeenschap wel aandurven. Het samenwerken met buren kan je ook als een stap richting zelfvoorziening als gemeenschap... dit heeft m.i. meer toekomstperspectief dan in je eentje zelfvoorzienend worden: niet iedereen heeft een akker om eten te verbouwen