Profiteren van elkaar

afbeelding van robino
Door robino op di, 22/10/2013 - 15:46

Als mensen over geldloos leven horen, dan is het een veelgehoord commentaar alsof je profiteert van andermans geld. Ik vind het een intrigerende vraag en ben er niet helemaal uit wat er van waar is en niet.

Aan de ene kant vind ik dit commentaar pure onzin. Het gaat hier om de overvloed van waarde en het vrijwillig delen hiervan met de ander. Denk bijvoorbeeld aan liften (de lege passagierstoel) maar ook aan eten dat er over is en anders weggegooid wordt. Of wat dacht je van bruikbare spullen die mensen willen delen.

Iets teruggeven en terugdoen

Toch kan ik me wel inleven met mensen die zeggen dat je niets terugdoet of teruggeeft. Of dat je zelf geen geld wilt gebruiken, maar dat je wel iets krijgt waar iemand anders dan geld voor betaald heeft. En dat je dan ook niet helemaal buiten geld om kan leven. In dat laatste zit wel een punt en daarom kan ik het argument, dat je alleen maar geldloos kan leven als je profiteert van de goedheid en vrijgevigheid (en het geld) van de ander, goed begrijpen.

De situatie is echter wel weer iets complexer als je er juist wel iets tegenoverstelt, als het om een soort van transactie gaat en het een vorm van een ruil is. En zo zie ik het eigenlijk vaak ook wel. Want is het niet juist erg mooi om een ander te helpen? Is dat ook niet iets dat bijdraagt aan het geluk van de gever? Ik bedoel: juist de mensen die voor mij stoppen als ik lift vinden het geweldig om met mij te praten en verhalen uit te wisselen. Of wat dacht je bijvoorbeeld van mensen die vooral via ruilhandel geldloos weten te leven?

En dit is natuurlijk wel het geval: dat veel mensen die bewust geld willen uitbannen dit bewust doen om het anonieme kenmerk van geld juist uit te schakelen. Zodra je bewust zonder geld probeert te leven dan wordt alles namelijk weer persoonlijker en meer authentiek.

Tot slot is het natuurlijk ook weer zo dat iedereen van elkaar profiteert. Of je nu met of zonder geld in je behoeften voorziet. We leven immers in een samenleving waarin we allemaal vorm geven aan wat er is. Op die manier profiteren we dan ook allemaal van elkaar, hoe je het ook went of keert. Of het nu om gedeelde kennis gaat (geefeconomie), of om goedkope producten die je koopt (geldeconomie).

Reacties

We profiteren inderdaad allemaal van elkaar, de kleren - de huizen - de wegen - alles is tot stand gekomen door de ideeën en arbeid van ontelbare mensen. Alleen het voorbeeld al van zonder geld te leven, is een enorme bijdrage aan onze samenleving. We kunnen niet anders dan geven, ook al is het niet direct zichtbaar omdat we er nooit eerder op deze manier naar gekeken hebben. De zon geeft belangeloos zonder er iets voor terug te verlangen, en kijk eens wat dat heeft opgeleverd. Ik denk dat het leven zonder geld nog veel mooier gaat stromen als er "weigeraars" mensen dus, zijn die alleen oog hebben voor geven, bijdragen en helpen. Niet als ruil, maar gewoon omdat je daar zin in hebt, en dan verder gaan op je pad. Je zult meer krijgen dan je lief is.