Het was inmiddels negen maanden geleden dat ik geld in mijn handen had gehad. Dat ik geld gevoeld had, aangeraakt had, het knisperende geluid van briefgeld hoorde en het papier in mijn handen voelde. Het was zo lang geleden dat ik van schrik niet wist ik wat ik ermee moest.
Het geld was niet eens mijn eigen geld. Ik was te gast bij vrienden in Lyon en het was mijn beurt om naar de markt te gaan en inkopen te doen. Ik accepteerde het, want vond dat ik geen slaaf mocht zijn van mijn principes.
Maar makkelijk was het niet!
Ik liep maar van de ene kant van de markt naar de andere. Het was een lange straat met veel kraampjes. Ik probeerde elke koopvrouw en -man aan te kijken, om te bepalen of ze wel aardig genoeg zijn. Ik keek niet eens zozeer naar de groenten of naar het fruit, maar vooral naar de persoon aan wie ik mijn geld zou geven...
Uiteindelijk - om de impasse te doorbreken - kocht ik opeens een paar appels in de eerste de beste kraam. Daarna had ik nog 19 euro om uit te geven aan overige groente en fruit. Bij de ene kraam koos ik wat komkommers, en bij de andere peren. Het was een feest en elke keer als ik het geld weer aan iemand gaf zag ik de hoeveelheid verkleinen en mijn tas zwaarder worden.
En bij elke uitgave werd ik weer meer bewust van wat geld kan beteken, wat het waard is. Wat geld betekent voor iemand, waar het voor nodig kan zijn. Wat iemand ermee kan doen.
Voor mij is geld eigenlijk altijd wel vanzelfsprekend geweest. Opgegroeid in een land met veel welvaart, ook al in relatieve armoede, en goed geschoold, wist ik eigenlijk niet beter dan dat geld er altijd wel was. Het vangnet is daar en mogelijkheden zijn altijd te over geweest om geld te verdienen. Een baantje is zo gevonden! Maar zelfs zonder geld of met weinig geld kon ik mijn vrij eenvoudig mijn weg vinden.
Maar zoveel anders is het voor wie geld geen vanzelfsprekendheid is. Geld is iets waar veel personen tegenop kijken. Geld is macht, de mogelijkheid om dingen voor elkaar te krijgen. Zonder geld geen macht, zonder geld geen basis, geen mogelijkheden, geen eten, geen school, geen... waardigheid. Waarom?
Geld is dan zoveel anders dan wat het voor mij is. Geld is iets wat je begeert, iets wat je nodig hebt om meer welvaart te krijgen, geluk te vinden. Geld als gelukbrenger. Hoe meer geld, hoe meer geluk. Pas later komt het besef dat dit bedrog is, maar vaak komt dit besef te laat.
De waarde van geld is complex. Het is iets dat voor iedereen wel een beetje anders is. Hoe waardeer jij geld? Ben je er afhakelijk van, of red je je ook zonder? Heb je altijd meer nodig of mag het ook een onsje minder zijn?