Geld verdienen met Afrika

Door guaka op vr, 17/01/2014 - 00:00

Deze week ben ik in Madagascar. Niet direct voor het geld, maar het is wel een goede gelegenheid om te schrijven over geld verdienen in Afrika. Ik ben hier om een training te geven voor het project Afripedia : samen met een Kameroenees train ik mensen uit Madagascar en omringende landen als Mozambique, Mauritius en de Comoren in het editten van Wikipedia en om deze kennis later ook weer over te dragen. Daarnaast kwam ook de offline toegang tot Wikipedia en kennis aan bod. Nauwelijks een week voordat ik in het vliegtuig stapte kreeg ik een mailtje dat men nog iemand zocht om dit te kunnen doen.

Afrika is een continent van kansen. Als je bereid bent om risico's te nemen en creatieve oplossingen kunt verzinnen kun je hier veel geld verdienen. Er is hier grote armoede, en dan heb ik het niet over de armoede van de Nederlandse bijstand, of zelfs daklozen in Europa. Iedereen is een ondernemer hier, er is geen sociale zekerheid en mensen hebben echt honger. Iedereen hier wil ook leven zoals we leven in Europa en dit biedt een hoop mogelijkheden tot ontwikkeling. Hier een paar tips en ideeën die je op weg kunnen helpen.

Parlez-vous français?

O fala portugês? Ik ga er even vanuit dat je Engels spreekt. Als je daarnaast actieve kennis hebt van de Franse taal ga je daar zeker van profiteren. Ook Portugees kan van pas komen in Angola en Mozambique. Op VWO heb ik 3 jaar Frans gehad, maar daarmee sprak ik nog geen Frans. Gelukkig heb ik een tijd in Parijs gestudeerd, waar ik wel een aardig mondje Frans aan heb overgehouden. Dit kwam goed van pas voor het werk dat ik in 2005 in Mali heb gedaan. Als je serieus bent met Afrika is het zeker aan te raden om je Frans bij te spijkeren.

Ook Afrikanen zelf willen geld verdienen, al ligt dit niet altijd voor de hand hoe. Tijdens mijn verblijf kreeg ik dan ook vaak de vraag: Comment gagner argent par internet? Outsourcing vindt nu meestal plaats naar landen als India en de Filippijnen, waar veel mensen goed Engels spreken en waar internetverbindingen snel en stabiel zijn. Dat is in Afrika nog niet het geval maar dat gaat zeker komen - en daar zal vooral Frankrijk veel van gaan merken.

Werken in Afrika

Wie geld wil verdienen moet in Afrika zijn, schreef NRC in 2012. Dit is meer actueel dan ooit. Universiteiten in Afrika zijn niet van het niveau dat we in Nederland en België gewend zijn. Als je hebt gestudeerd kun je hier makkelijk werk vinden bij non profit organisaties, bedrijven of zelfs de overheid. Ook als je makkelijk je skills kunt tonen door bijvoorbeeld websites die gebouwd hebt is het geen probleem om werk te vinden in Afrika. Het vergt wel enige sociale vaardigheden, netwerken is heel erg belangrijk in Afrika, maar voor de gemiddelde Europeaan zijn er genoeg mogelijkheden. Veel Europese landen hebben culturele instituten (zoals Frankrijk met la Francophonie) waar vaak evenementen worden georganiseerd. Ook ambassades doen hier aan mee.

Je kunt ook proberen om vanuit Europa al werk te vinden, maar er is vaak veel competitie, omdat veel mensen graag arme kindertjes willen helpen in Afrika. Een goede Amerikaanse vriendin van me heeft er na het halen van twee verschillende Masters nog een paar jaar over gedaan om een plek in Afrika te vinden bij USAID, dat omvatte vooraleerst een verblijf van 2 jaar in Washington DC. Daarna kon ze eindelijk naar Nairobi (2 jaar) en nu zit ze alweer een tijd in Congo.

Veiligheid in Afrika

In veel Afrikaanse landen moet je uitkijken als blanke. Ik kan in Antananarivo 's avonds niet alleen over straat lopen. En zelfs voor 500m pakken mensen vaak een taxi. Dat is wel een extreem verschil met Bamako in Mali voor mij, waar ik (in 2005) veel alleen op straat was, ook 's nachts. Dat ik na een tijdje een beetje Bambara sprak hielp wel een hoop.

Vanwege mijn reislust heb ik zelf een doorlopende reisverzekering, da's alvast één zorg minder. Het is ook wel prettig om te weten dat je in het geval van diefstal, ongelukken of andere ongemakken verzekerd bent. Het is namelijk zeer verstandig om bij een overval gewoon mee te werken en in het geval van dreiging met wapens gewoon af te geven wat men vraagt. Naderhand moet je dan wel een politierapport gaan halen, hetgeen in mijn ervaring (in India en Peru) nogal een gedoe kan zijn in ontwikkelingslanden.

Tip: Als er geen Nederlandse (of Belgische) ambassade in een land is (een "honorair consulaat" telt niet mee) kun je altijd terecht bij ambassades van andere EU landen. Ik loop hier in Madagascar rond met een papiertje met het telefoonnummer van de Franse ambassade.

Zaken doen in Afrika

Als je bedrijf echt een groeimarkt zoekt is Afrika ideaal, meer nog dan India, China en Brazilië gaat de economie van Afrika de komende 20 jaar een hele grote groei doormaken. Zodra mensen de inkomensgrens van 2 dollar per dag doorbreken komt er een vraag naar andere producten. Denk daarbij niet op een Nederlandse, Europese of Westerse manier. Met 2 euro per dag ga je niet snel een grote fles shampoo of wijn van 7 euro kopen. Door het aanbieden van producten in kleinere hoeveelheden kun je veel makkelijker op de Afrikaanse markt verkopen.

Ook in Nederland en België kun je geld verdienen met zonnepanelen, maar in Afrika zijn de mogelijkheden natuurlijk veel groter. Voor waterfilters is er in West-Europa al helemaal geen markt, terwijl deze in Afrika een essentiële rol kunnen vervullen. Ook voor opkomende technologieën als drones en 3D printers is Afrika ideaal. De infrastructuur voor transport is zeer beperkt dus vervoer via drones zou wel eens heel snel kunnen opkomen. Het omvormen van plastic naar grondstof voor 3D printers is daarnaast een prima manier om van het gigantische afvalprobleem af te komen. Combineer zonne-energie, drones en 3D printing en je hebt een leuk SciFi verhaal, maar ook een rooskleurige toekomst voor Afrika.

Beleggen in Afrika

Ook als je iets minder avontuurlijk aangelegd bent kun je geld verdienen met Afrika. Vanuit je luie stoel kun je beleggen in beleggingsfondsen gericht op Afrika en zelfs in Afrikaanse bedrijven.

MO* citeert de CEO van IFC, een commerciële spin-off van het IMF:

Het rendement op IFC-investeringen in aandelen in Afrika ligt, gerekend vanaf onze oprichting, op gemiddeld 18 procent per jaar. Daar kunnen veel beleggingsfondsen enkel van dromen.

Economieën van alle landen ten zuiden van de Sahara zijn hard aan het groeien. Gemiddeld 4% per jaar. Door slim te investeren in de topsectoren van de toplanden kun je makkelijk rijk worden met beleggen in Afrika. Vooral Nigeria en Zuid-Afrika springen eruit, de 2 landen met de grootste economieën en respectievelijk nummer 1 en nummer 5 op de Afrikaanse ranglijst van aantal inwoners. Beleggen in Nigeria klinkt risicovoller dan het is. Je kunt in een ETF stappen die vanuit New York of Londen wordt beheerd. Geen kans op 419 scams. Op onze zustersite rijkwordenmetbeleggen.nl vind je meer informatie over beleggen in Afrika.

verder lezen