Eigen Bedrijf Starten Zonder Geld

Heb je geld nodig om een eigen zaak te starten? Zeker niet. Er zijn ook manieren om ondernemer te worden zonder geld, voor jezelf beginnen zonder dat je ook maar een cent hoeft uit te geven. Gratis. Letterlijk je eigen bedrijf starten zonder geld of een eigen winkel starten zonder geld. Wij hebben het zelf ook zo gedaan: onze zaak starten zonder geld, zonder startkapitaal en zelfs zonder diploma. Wij leggen graag uit hoe een eigen bedrijf beginnen zonder geld ook voor jouw mogelijk is.

Wees een echte ondernemer, en begin gewoon!

  Eigen bedrijf starten zonder startkapitaal

  Een eigen bedrijf beginnen start gewoon bij het begin. Dus laten we beginnen bij ons startpunt "geen geld hebben". Nu denken we dan automatisch meteen: hoe komen we aan geld, maar dat doen we voor nu eventjes niet. Nee integendeel, wij draaien het juist om. Je gaat gewoon het idee uitwerken hoe je alles zonder geld kan oplossen. Want serieus, overal bestaat een oplossing voor, ook om aan dingen te komen zonder geld. (Wil je toch eerst geld krijgen, check dan de info over kapitaal krijgen.) We gaan dus ondernemen zonder geld.

  Ondernemer worden zonder geld begint bij een goede planning en bedrijfsplan. Schrijf daarom aan de ene kant alles op wat je minimaal nodig om jouw eigen zaak te starten. Vaak is het niet eens zo heel veel, behalve natuurlijk als je iets wilt verkopen dat je eerst zelf moet kopen. Maar zelfs dan zijn er oplossingen zoals dropshipping als je bijvoorbeeld een eigen winkeltje wilt beginnen zonder geld of aan huis.

  Vooral als je diensten gaat verkopen of een product verkopen dat je zelf kan maken, dan heb je meestal niet eens geld nodig om te starten. Bovendien zijn er speciale ruilplatforms of andere mogelijkheden waarbij je kan denken om spullen te krijgen in ruil voor je eigen dienst of toekomstig product. En hiermee beginnen we dus al te brainstormen: want welke opties zijn er om alles voor elkaar te krijgen zonder geld uit te geven?

  Eigen bedrijf starten zonder KvK

  Laten we dan eerst ook alvast een fabeltje uit de lucht helpen. Nee, je hoeft je niet bij de KvK in te schrijven als je met je onderneming wilt beginnen. Je eigen bedrijf starten zonder KvK inschrijving kan en is toegestaan. De meeste mensen beginnen hun ondernemerschap met onderzoek en het opzetten van een plan. Daarna of zelfs daarvoor al schrijven zij zich in bij de Kamer van Koophandel. Vervolgens beginnen zij.

  Dit is echter niet de enige weg die je kan lopen. Veel mensen die beginnen met een eigen zaak, zoals zzp'ers en freelancers, zijn eigenlijk al bezig met ondernemen zonder dat ze zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Pas als ze echt ondernemer voor de belastingdienst zijn, en pas als ze echt geld verdienen, schrijven ze zich in. De kosten die je in het verleden hebt gemaakt, kan je vervolgens nog altijd gewoon aftrekken van je winst (zolang je natuurlijk wel een administratie bijhoudt).

  De kosten van een inschrijving bij de KvK zijn overigens niet zo extreem hoog. In feite ben je al klaar met een eenmalige investering van 50 euro. Maar je kan hiermee ook wachten tot je daadwerkelijk geld verdient en je onderneming al wat meer zekerheid geeft. Dit scheelt met name veel gedoe in je administratie en btw aangiftes.

  Zodra je dus wel al geld gaat verdienen, dan pas schrijf je de onderneming in bij de KvK. Dan meldt de KvK je automatisch ook aan bij de Belastingdienst als ondernemer (mits je niet een baan hebt, dan is de situatie iets complexer). Hoe dan ook, totdat het zover is dat je bedrijfje loopt, kan je er ook voor kiezen om gewoon te bijverdienen. Je bent dan officieel nog geen ondernemer voor de belastingdienst.

  Dit betekent dat je dus deze inkomsten gewoon als "inkomsten uit overig werk" aangeeft in je jaarlijkse inkomstenbelastingopgave. Voordeel: dit scheelt je heel veel administratie, vooral als je bedrijf nog klein is. Nadeel: je hebt minder aftrekposten. Dus doe dit alleen zolang je niet veel verdient (minder dan je belastingvrije voet, zeg maar, want daarna ga je er financiële nadelen van ondervinden - je kan dit dus zelf uitrekenen). Lees voor meer informatie deze officiële info van de belastingdienst.

Kapitaal krijgen

Heb je echt geld nodig voor het opzetten van je eigen bedrijf, dan kan je geld lenen of investeerders zoeken. Dit doe je tegenwoordig het makkelijkst via crowdfunding. Er zijn genoeg platforms waar je een aanvraag kunt indienen voor een krediet. Soms kan je dit zelfs in no-time geregeld hebben.

Er zijn ook speciale platforms als je een café wilt beginnen zonder geld, of ook om andere horeca te starten zonder geld zoals een restaurant, een snackbar of om een café te beginnen zonder geld. Er zijn heel veel mogelijkheden, je kan hiervoor ook gratis advies vragen bij de service mkbbedrijfskrediet.nl

Een andere optie is om langs te gaan bij een bank. Maar die zijn wat langzamer en doen wat moeilijker hierover. Behalve als je echt een bullitproof plan hebt en een track-record. Dan zal het een stuk makkelijker gaan. Daarnaast kan je ook op zoek gaan naar zogenaamde Angel-Investeerders, lui de in ruil voor een toekomstig winstdeling wel willen investeren in jouw idee.

De beste mogelijkheden biedt vooralsnog de overheid. Via het programma Qcredits kan je goedkoop zakelijk krediet krijgen tot 50.000 euro of zelfs in bepaalde gevallen (als je bijvoorbeeld een onderpand hebt) tot maar liefst 250.000 euro. Je hebt hiervoor uiteraard wel een heel goed ondernemingsplan nodig. Daarnaast zijn er ook tal van aftrekposten waar je gebruik van zal maken. De meeste van deze aftrekposten gaan automatisch als je ondernemer bent voor de belastingdienst en helpen je dus niet om een startkapitaal bij elkaar te krijgen. Wil je kijken of er ook subsidies voor jouw soort onderneming zijn, check dan deze pagina van de rijksoverheid.

Als je alle mogelijkheden wilt weten en welke vorm van krediet of subsidie voor jou geschikt is, dan kan je gratis en geheel vrijblijvend contact opnemen met mkbbedrijfskrediet.nl.

Investeringen maken

Voor de meeste startende ondernemers kan het erg belangrijk zijn dat je nieuwe klanten vindt. Doe je dienstverlening dan heb je vaak wel een website nodig of visitekaartjes. Een website kan je ook gratis laten maken. Er zijn genoeg online platforms waar je hiervoor terecht kan. Een eigen domeinnaam kan daarbij best handig zijn en soms vind je snel genoeg aanbiedingen voor een punt nl domein van 1 of 2 euro voor het eerste jaar.

Andere investeringen zoals een computer kan je soms gratis krijgen of je gebruikt gewoon je privé-computer. Dit geldt ook voor je telefoon. Ook aan andere zaken zoals vervoer kan je goedkoop komen. Wees creatief en bedenk waar de mogelijkheden liggen, laat je niet in met gedachten van jezelf of anderen die leiden tot nietsdoen. Heb je bijvoorbeeld een ruimte nodig, of een winkel, kijk eens naar ruimtes die nu leeg zijn en bedenk eens of er een deal valt te sluiten met de eigenaar of via de gemeente. Bijvoorbeeld een tijdelijk contract tegen een extra lage prijs voor het eerste jaar, of de eerste drie maanden. Voor startende ondernemers zijn er vaak echt wel dingen te regelen, als je er maar om vraagt via de gemeente bijvoorbeeld.

Wees creatief en bedenk waar de mogelijkheden wel liggen.

Denk ook aan ruilhandel

Heb je bepaalde zaken nodig die je helpen bij het ondernemen, zoals een website, logo, visitekaartjes, of wat dan ook? Denk ook eens aan ruilhandel. Via zakelijk ruilen kun je ook aan bepaalde zaken komen zonder dat dit een cent kost. Er zijn speciale platforms die je hierbij kunnen helpen (denk aan: Durf te vragen).

Geld lenen om een bedrijf op te zetten

Het is natuurlijk ook mogelijk om zakelijk geld te lenen, het is hierbij verstandig om eerst een goede afweging te maken of je dit echt wilt doen. De rente staat laag, maar als je dit krediet niet terug kunt betalen ben je toch persoonlijk verantwoordelijk als je dit niet via een BV hebt geregeld. En zelfs als je het binnen een BV doet kun je hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld in veel gevallen.

Lees ook

Over de auteur

is een expert in het opzetten van eigen ondernemingen en is initiatiefnemer van Geldloos.nl. Hij heeft in 2011 zijn eigen onderneming zonder geld opgezet.

Contact | Twitter