Zodra ik weer geld ging gebruiken voor de eerste keer sinds lange tijd, kwam ik er pas echt achter wat de waarde van geld is. Dat geld niet 'zomaar' iets is dat je uitgeeft, maar dat het iets was geworden dat ik graag aan de juiste persoon wilde geven. Dat het geld dat ik weggeef, ook naar iets goeds gaat, iemand die het echt verdient of nodig heeft.
Ik werd me dus steeds bewuster van ethisch consumeren. Wat gebeurt er met mijn geld als ik het gebruik? Een van de beste plekken om dan te beginnen is de bank en beleggingen. Want daar zit uiteindelijk het meeste geld.
Waar je op kan letten als je geld uitgeeft
- Ethisch bankieren. Op welke bank staat jouw geld? Is dit bijvoorbeeld de Triodos bank of ASN-bank?
- Ethisch beleggen. Wordt jouw geld wel belegd in zaken die de wereld beter maken? Of in zaken die de wereld juist verslechteren?
- Duurzaamheid. Maakt jouw geld de wereld duurzamer of juist minder duurzaam?
De Eerlijke Bankwijzer
Lang niet alle banken investeren in duurzaamheid, milieu of mensenrechten. Sterker, er zijn tal van banken die precies het tegenovergestelde doen. Het geld dat deze banken beheren gaat soms regelrecht naar investeringen die slecht zijn voor het milieu en sociale omstandigheden. Zoiets wil je dus niet. Of jouw bank ook zo'n waardeloze bank is kan je checken via De Eerlijke Bankwijzer
Kritiek op duurzaam geld
Toch is het niet allemaal zo duidelijk als het maar kan: of de banken die zich duurzaam noemen ook wel puur op duurzaamheid inzetten. Zo is er in het artikel "Waar het geld van ASN écht naartoe gaat" van Vrij Nederland ook wel kritiek te vinden, vooral op de ASN Bank.
Meer dan de helft van het kapitaal van ASN zit in SNS Reaal, een bank die het niet zo nauw neemt met groene en sociale doelen.
Op de site van ASN draaien de windmolens vrolijk rond. Maar van al het door ASN uitgezette kapitaal gaat uiteindelijk nog geen tweehonderd miljoen euro, minder dan twee procent, naar projecten in duurzame energie.
Toch is de ASN zelf het niet eens met de kritiek:
We zijn een bank, geen ondernemer. Op een paar punten zijn we radicaal. We investeren nul in fossiele energie en nul in wapens. Maar we willen verdikkeme geen nichebank zijn, maar een grote speler.
Meer informatie
- De Eerlijke Bankwijzer
- Fair Fin: Campagne die Belgische banken en het publiek informeren en aanzetten om anders om te gaan met geld.
- Geld verdienen met aandelen over achtergrondinformatie over geld verdienen met aandelen.