Lening voor studie volwassenen

Geld lenen voor een studie hoeft niet duur te zijn. Ook niet als u een particuliere opleiding wilt volgen. Kijk goed naar de mogelijkheden en wees je bewust van goedkope leningen, studiefinanciering voor volwassenen, subsidies en belastingaftrek. Een studielening aanvragen, geld lenen voor je studie of helemaal geen geld om te studeren? Kijk ook eens naar de mogelijkheden om zonder geld te studeren.

Studielening aanvragen bij DUO

U kunt bij DUO een goedkope lening aanvragen voor uw studie op MBO- HBO- of Universiteitsniveau. Dit geldt sinds 2017 voor iedereen, ook als u ouder bent dan 30. Bent u ouder dan 30 dan kunt u geld lenen voor de kosten van de opleiding, niet voor leefgeld. Kijk op de pagina Levenlanglerenkrediet van DUO voor meer informatie.

De studiefinanciering 30 jaar en ouder heet ook wel het collegegeldkrediet en is een onderdeel van de studiefinanciering. Dit is een speciale studielening om het collegegeld te betalen. Zo schrijft de overheid:

Vanaf 1 september 2017 verandert de leeftijdsgrens. Dan mogen bijvoorbeeld ook dertigers, veertigers en vijftigers gebruikmaken van het collegegeldkrediet. Dit geldt voor alle (geaccrediteerde) opleidingen in deeltijd en voltijd, in het wo, hbo en mbo-bol.

Studie lening aanvragen bij Gemeente

Er zijn in een aantal gemeenten in Nederland ook mogelijkheden voor speciale studie leningen. Deze zijn beschikbaar voor mensen met een laag inkomen en alleen als de studie ook kan helpen bij het verbeteren van uw werkmogelijkheden. Zo is er in de gemeente Amsterdam bijvoorbeeld een lening via de gemeentelijke Kredietbank. Deze scholingslening is bedoeld om de kosten van een studie te betalen. U sluit de lening af bij de Kredietbank Amsterdam. De studie moet uw kansen op werk vergroten. U kunt de lening alleen aanvragen als u een laag inkomen heeft.

Of dit ook in uw gemeente mogelijk is zou best kunnen. Neem daarvoor contact op met de sociale bank van uw gemeente. Kijk voor een overzicht op de website Socialebanken.nl



Geld lenen voor particuliere opleiding

Komt u niet in aanmerking voor een goedkope lening bij de gemeente of bij DUO. Dan kunt u ook studielening aanvragen bij een commerciƫle instelling. Dit kan gewoon bij de bank, of via een online aanbieder van leningen. Deze laatsten zijn vaak goedkoper. Maar zoals altijd: vergelijken loont. Tip: het Nederlands Krediet Collectief selecteert automatisch voor u de goedkoopste aanbieders, zie hieronder de rentetarieven.

U hoeft niet speciaal te vragen voor een studielening, dit is vaak gewoon marketing. Maar u moet wel het doel van uw lening opgeven. De lening waar de meeste mensen het beste naar kunnen vragen is een Persoonlijke Lening. Dit is een vaste lening met een vast bedrag en vaste aflossingstermijnen. Deze lening kunt u gebruiken voor de financiering van uw studie voor volwassenen. U kunt ook kiezen voor een doorlopend krediet. De rente is dan vaak lager, maar de lening wordt wel afgeraden omdat veel mensen dan meer geld lenen dan nodig is voor de studie. U bent dan vervolgens vaak duurder uit.

Studie maandelijks betalen

Tot slot zijn er ook mogelijkheden om bepaalde HBO of MBO diploma's te halen via thuisstudie en in deeltijd, bijvoorbeeld bij de NTI, LOI of NCOI. Bij deze instellingen kunt u er altijd voor kiezen om per maand te betalen, in plaats van het hele bedrag in een keer. Vaak valt dit goedkoper uit dan een lening. Dit kan ook bij de meeste Hogescholen en Universiteiten. U bent dan een stuk goedkoper uit, want u betaalt geen rente. Geld lenen is dan voor veel mensen overbodig. Voor deze studies krijgt u overigens geen studiefinanciering of collegegeldkrediet omdat het een deeltijdstudie is.

Er zijn tenslotte ook mogelijkheden om de kosten van de studie van de inkomstenbelasting af te trekken, of om de studie te bekostigen op alternatieve manieren. Kijk voor meer informatie over subsidies, goedkope studies en belastingaftrek naar Geen Geld om te Studeren.



Over de auteur

is de financiƫle expert en initiatiefnemer van Geldloos.nl. Hij weet alles over leningen en kent alle kredietaanbieders in Nederland. Robin weet precies hoe de kredietaanbieders hun leenproducten op de markt zetten en waar consumenten goed op moeten letten.

Contact | Twitter

Lening voor studie volwassenen

Geld lenen voor een studie hoeft niet duur te zijn. Ook niet als u een particuliere opleiding wilt volgen. Kijk goed naar de mogelijkheden en wees je bewust van goedkope leningen, studiefinanciering voor volwassenen, subsidies en belastingaftrek. Een studielening aanvragen, geld lenen voor je studie of helemaal geen geld om te studeren?