Studeren in het buitenland

Studeren in het buitenland hoeft helemaal niet duur of ingewikkeld te zijn. Wat moet je weten voor je aan een buitenlands avontuur begint? Waar kun je gratis studeren? Wat doe je met je verzekeringen, je studiefinanciering en hoe regel je eventueel een studiebeurs? We zetten het hier uiteen en geven je de 'studeren in het buitenland checklist'.

Volgens een onderzoek van Stichting NWS kiezen mensen om uiteenlopende redenen voor een studie in het buitenland. Voordelen of motivaties die veel genoemd worden zijn het opdoen van levenservaring en persoonlijke ontwikkeling; je leert jezelf kennen in een nieuwe situatie en wordt gedwongen om uit je comfort zone te komen en een andere taal te leren. Mensen kiezen ook voor studeren in het buitenland omdat het gratis is of ze er gemakkelijker de studie van hun keuze kunnen volgen. Ook het opbouwen van een internationaal netwerk of het verbeteren van carrièrekansen worden veel genoemd.

Voor een goed overzicht over waar je in Europa het goedkoopst kan studeren, zie ook deze Engelstalige gids over studeren in het buitenland: A guide to countries with tuition-free education

Studeren in het buitenland kosten

Onderstaande tabel geeft een overzicht van de kosten van studeren in het buitenland voor EU-burgers in verschillende Europese landen. We gaan daarbij alleen uit van het lesgeld aan de universiteiten.

Studeren in het buitenland Prijzen (2018)
België tot € 9,30 p/j (Vl), € 374 - € 836,96 p/j (Wal), € 435 p/j (Du)
Denemarken gratis
Duitsland gratis, kosten voor sommige masters
Finland gratis
Frankrijk € 189,10 - € 261,10 per jaar
Griekenland gratis
Hongarije gratis
Ierland gratis, kosten voor postdoctorale studies
Italië inkomensafhankelijk, € 0 - € 2.000 p/j
Letland € 1.200 - € 9.900 per jaar
Litouwen € 950 - € 5.250 p/j (bachelor), € 2.100 - € 6.200 p/j (master)
Luxemburg gratis, wel registratiekosten
Nederland € 2.006 p/j
Noorwegen gratis
Oostenrijk gratis
Polen gratis, kosten voor sommige programma's in andere talen
Portugal € 950 - € 1.250 p/j
Slovenië gratis
Spanje kredietsysteem, € 12,50 per krediet, minimaal € 750 p/j
Tsjechië gratis in het Tsjechisch, € 1.000 per semester in andere talen
IJsland gratis, € 100 - € 150 registratiekosten
Zweden gratis
Zwitserland € 750 - € 3.000 per semester

Studeren in het buitenland na middelbare school

Veel jongeren kiezen voor 1 jaar studeren in het buitenland na het afronden van de middelbare school, een zogenaamd tussenjaar. Zo'n tussenjaar of 'gap year' is vaak een goede manier om te ontdekken wat je eigenlijk wilt.

Vind je het spannend om dit allemaal zelf te regelen? Meerdere organisaties bieden kant-en-klare paketten aan over de hele wereld. De kosten lopen uiteen van € 2.000 tot € 20.000, afhankelijk van de gekozen lengte en bestemming. Je kunt het dus zo gek maken als je zelf wilt. Maaltijden en accommodatie bij een gastgezin of campus zijn meestal inbegrepen in de prijs.

Organisaties zoals Education First (EF) hebben speciale programma's voor scholieren. Je kunt er zelfs al tijdens je middelbare schoolperiode een jaartje op uitwisseling. Om een indruk te geven geven we hier een aantal mogelijkheden voor uitwisselingen in het buitenland (secundair onderwijs):

Organisatie Mogelijkheden
EF highschool exchange year, taalcursus / studiejaar in het buitenland
YFU summer school, uitwisseling, taalcursus
AFS high school year, vrijwilligerswerk
Interlanguage taalreizen, high school year
Travel Active work & travel, vrijwilligerswerk, high school, taalreizen, au pair
Rotary jaaruitwisseling, camps & tours, familie-uitwisseling
AIESEC vrijwilligerswerk, stages
JoHo gap year, tussenjaar, taalcursus

Vergeet je niet vooraf goed in te lezen op de internetfora of ga naar een informatiebijeenkomst. Misschien kom je er na het lezen van ervaringen van anderen achter dat je beter af bent bij de ene organisatie dan de ander. Je kunt ook zelf veel regelen, dat is vaak goedkoper.

Studeren in het buitenland Erasmus

Een veelgebruikte manier voor Europese studenten om te studeren in het buitenland is de beurs van Erasmus+. Je kunt deze aanvragen via je eigen universiteit of hogeschool. Het beursbedrag ligt tussen de € 150 en € 270 per maand, afhankelijk van het land waar je heen gaat. Als je stage gaat lopen krijg je tussen de € 270 en € 390 per maand.

Naast Erasmus is studeren in het buitenland ook mogelijk met een beurs via AFS. Ook via de beurzenzoeker van Nuffic kun je geld vinden voor studie, stage of onderzoek.

Maak je je zorgen over de doorbetaling van je studiefinanciering als je gaat studeren in het buitenland? DUO betaalt in veel gevallen gewoon uit, of je nu binnen of buiten Europa gaat studeren. Check wel of je opleiding aan de voorwaarden voldoet. Kijk op deze pagina van DUO of dat zo is.

Lees meer over:

Lening voor studie volwassenen

Geld lenen voor een studie hoeft niet duur te zijn. Ook niet als u een particuliere opleiding wilt volgen. Kijk goed naar de mogelijkheden en wees je bewust van goedkope leningen, studiefinanciering voor volwassenen, subsidies en belastingaftrek. Een studielening aanvragen, geld lenen voor je studie of helemaal geen geld om te studeren?