Jongeren en schulden

Vooral jongeren hebben veelvuldig schulden. Wat zijn de beste tips om weer uit de schulden te komen? En wat kan je zoal doen om te voorkomen dat je (weer) in de schulden raakt?

Begin voor het erger wordt

Veel jongeren met schulden hebben nog geen problematische schulden, maar zijn wel schuldig. Het is erg handig om dan op tijd te beginnen dit in te zien. Of zoals een schuldhulpverlener het zegt:

Bijna iedereen heeft weleens een rekening te laat betaald, maar de meeste schulden escaleren pas als jongeren niet snappen hoe het systeem werkt. Schulden worden vaak echt problematisch door boetes en deurwaarderskosten.

Haal je kop uit het zand

Dus blijf dan ook niet met het probleem doormodderen. Heb je schulden? Dan is het belangrijk dit nu op te pakken. Maak een plan, zoek hulp en zet je schouders eronder. Er zijn instanties waar je langs kan gaan. Bij de gemeente of wijkcentra weten ze er alles van. Er zijn speciale mensen die jou gratis kunnen helpen met het afbouwen van je schulden. Daarnaast kan je er ook over praten met je ouders, mentor, leerkrachten of andere begeleiders.

Praat met schuldeisers

Het is super hulpgevend om te weten dat er best te praten valt met veel schuldeisers. Hoewel er ook eikels van bedrijven tussen zitten, zijn veel bedrijven en instellingen wel redelijk. Er valt vaak wel een regeling te treffen. Kom je er zelf niet uit, ga dan langs bij de wijkcentra of de gemeente voor hulp.

Leningen oversluiten

Het is mogelijk om al je schulden in een keer af te lossen via de gemeente. Er zijn speciale kredietbanken van de gemeente die je schulden kunnen overnemen. De schulden worden dan in een keer afgelost door deze speciale bank en jij hebt dan 1 nieuwe lening die alle andere leningen en overige schulden overneemt. Je moet wel voor op gesprek komen. Kijk hier voor meer informatie.

Volhouden met aflossen

Het is evenzeer belangrijk om vol te houden met het aflossen van je schulden. Het is normaal dat er momenten zijn dat je het (weer) even niet ziet zitten. Maar kop op, ook dit moment keert weer en je komt er weer boven op. Het gaat erom weer vervolgstappen te zetten en doorgaan met waar je gebleven was. Of zoals een jonge schrijver in zijn boek Jong en Schuldig over schulden zegt:

Uitglijders bij aflossen zijn net als bij stoppen met roken en afvallen helemaal niet erg, als je daarna de draad maar weet op te pakken (bron)

Meer jongeren en schulden

(Afbeelding afkomstig van dit artikel uit de NRC over Jong en schuldig)

Lees meer over: