Incassokosten betalen of niet?

Incassokosten zijn extra kosten die een incassobureau in rekening brengt. Heb je schulden en zit een incassobureau achter je broek? Soms hoef je deze extra incassokosten niet te betalen. Je moet wel goed opletten want anders betaal je te veel geld voor niks.

Incassokosten niet betalen

Waar moet je op letten? Op de eerste plaats hoef je de incassokosten niet te betalen als je geen aanmaningsbrief hebt ontvangen. Het incassobureau of de schuldeiser moet je namelijk eerst een brief sturen met daarin een betalingsherinnering. De consumentenbond schrijft hierover.

Voordat incassokosten in rekening mogen worden gebracht, dienen schuldeisers verplicht een herinnering te sturen met een betalingstermijn van 14 dagen.
In die zogenaamde 14 dagen brief moet ook duidelijk staan dat wat de gevolgen zijn als u niet betaalt binnen de termijn. Zijn de gevolgen extra kosten maar staat dit niet in de brief? Dan hoeft u de kosten dus niet te betalen. Weet u het niet zeker of de incassobrief wel of niet klopt, check dan de Incassobrief Checker.


Hoeveel incassokosten mag er gerekend worden

Op de tweede plaats gaat het hier ook om de soort schuld. Betreft het een lening of zelfs een minilening dan mogen er volgens de wet geen incassokosten berekend worden. In plaats daarvan mag een schuldeiser zoals een incassobureau wel een vertragingsvergoeding vragen over het uitstaande bedrag. Krijgt u een rekening met incassokosten, maak dan bezwaar.
Bij leningen mogen geen incassokosten in rekening worden gebracht. Maar er mag alleen een vertragingsvergoeding worden doorberekend. Vertragingsvergoeding zijn rentekosten over de achterstallige betalingen.

Daarnaast kan het ook zijn dat u te veel aan incassokosten betaalt. Behalve incassokosten en extra rente mogen er namelijk geen extra kosten gerekend worden. Ook geen BTW bijvoorbeeld of zogenaamde bureaukosten. U kunt deze kosten berekenen via de speciale website Consuwijzer.nl van de overheid. U kunt dan goed controleren of de kosten niet te veel zijn.

Komt u er niet uit, u kunt voor gratis juridisch advies terecht bij een groot aantal advocaten kantoren in Nederland. Ook zijn er speciale juridische advieskantoren.

Lees meer over:

Ruilhandel

Ruilhandel. Ruilen kan onder meer via LETS.

Ruilhandel is een eenvoudige en geweldige manier om in bepaalde behoeften te voorzien. Veel mensen doen aan ruilhandel, maar ook bedrijven doen het steeds meer. Ruilhandel is een aanrader als je zonder geld wil leven of geld wilt besparen. Ruilhandel is daarnaast een fantastische manier om aan nieuwe spullen te komen.

Weggeefwinkel

Ben je op zoek naar kleding, boeken, speelgoed, kookmateriaal of naar zomaar iets nieuws om te gebruiken? Dan kan je wellicht je geluk op in een weggeefwinkel. Dat is geen winkel in de traditionele betekenis, maar een plek waar gratis spullen te vinden zijn.

Zelf brood bakken

Zelf brood bakken is vrij eenvoudig, zeer voedzaam en superleuk om te doen. Bovendien heb je er geen of weinig geld voor nodig. Wat je wel nodig hebt is meel, water en zout. Met deze drie ingrediënten kan je zelf het lekkerste brood maken dat je ooit geproefd hebt. Dit is dus brood zonder gist.

Budget Tips Geld Besparen

Het is belangrijk om bij te houden waar je geld voor uitgeeft. Geef je het uit aan 'domme dingen' of alleen aan belangrijke dingen. Het is evenzeer belangrijk om af en toe iets kleins te kopen wat je eigenlijk niet nodig hebt, want anders word je weer gevangene van je eigen doelstellingen.

Tijdschrift: Genoeg

Twintig jaar Genoeg Magazine

Tijdschrift Genoeg is hét tijdschrift over geld besparen en leven met minder spullen. Of: leven met meer kwaliteit, minder gedoe en meer tijd. Het magazine verschijnt vier keer per jaar en zit boordevol met tips voor een creatiever leven met minder geld.