Eigen webshop beginnen

Geld verdienen met een online webshop lijkt ideaal. Als het je lukt om zelf je eigen webshop beginnen is het ook wel echt een droom. Je kunt lekker vanuit huis werken als eigen baas en misschien zelfs van je hobby je werk maken. Er komen echter wel een aantal dingen bij kijken voordat je overgaat tot een eigen webshop starten.

Webshop beginnen welk product

Heb je besloten ervoor te gaan, dan moet je een product kiezen. Het is verstandig om dit enigszins flexibel te houden. Veel mensen willen een eigen webshop beginnen om producten als sieraden, nagelproducten en kleding te verkopen, vooral kinder- en dameskleding. Misschien is het dus beter om even verder te kijken en echt je eigen niche te zoeken.

Als je voor een product gekozen hebt moet je ook nog even kijken of er wel een groothandel is die dat product aan jou kan verkopen. Liefst ook tegen prijzen die ver onder de prijzen liggen van al bestaande webshops en andere (online) winkels zoals Amazon en Bol.com. Je inkoop is erg belangrijk, de groothandel moet ook betrouwbaar genoeg zijn.

Zelf Webshop starten: stappenplan

Hier een lijstje met een stappenplan. De eerste twee stappen hebben we al gehad:

  • Welk product?
  • Betrouwbare groothandel die jouw product kan leveren
  • Dropshipping of eigen voorraad?
  • Website opzetten, welke software?
  • Payment provider
  • Bezoekers krijgen d.m.v. zoekmachine-optimalisatie of sociale media
  • Producten verzenden
  • Inschrijving bij de KvK?
  • Administratie bijhouden
  • Belastingaangifte

Nu is het tijd om stap 3. en verder te behandelen:

Dropshipping of eigen voorraad?

Dropshippen is het verkopen van producten die je laat leveren door een ander bedrijf. Het kan een goede manier zijn om te beginnen met een eigen webshop. Je loopt zo namelijk veel minder risico. Het ligt echter niet altijd voor de hand om een goede relatie op te bouwen met een bedrijf dat hiervoor open staat. Als je geen startkapitaal hebt en je kunt je product niet op stel en sprong bij een groothandel halen (bijvoorbeeld om de hoek) is dropshipping wel zeker een overweging waard.

Webshop software

Er is een hoop verschillende software beschikbaar. Het is erg verstandig om voor een open source oplossing te kiezen zodat je niet aan een leverancier vastzit. Als je shop een groot succes wordt wil je niet dat je 100% afhankelijk bent van het bedrijf dat jouw website regelt Ook kun je je kosten beperken door te kiezen voor software waar je zelf controle over hebt, ook als je zelf niet technisch bent. We bespreken hier dus alleen maar open source oplossingen.

Joomla wordt vaak gebruikt maar wordt door de beheerders van deze website afgeraden. Het pakket is niet zo flexibel als veel andere software. Drupal (met Drupal Commerce) is een goede keuze als je al veel ervaring hebt met Drupal, anders is het nogal omslachtig om hiermee aan de gang te gaan. WordPress met WooCommerce kan ook een goede keuze zijn voor beginners, al ga je wel tegen beperkingen aanstoten als je shop echt gaat groeien. Odoo is een nieuwkomer die het proberen waard kan zijn.

Gespecialiseerd op e-commerce heb je Magento, OpenCart en nog een hele rits andere PHP systemen. Magento is waarschijnlijk de beste keuze.

Betaling ontvangen

Het belangrijkste deel van je business is geld krijgen van mensen of bedrijven. Een goede payment processor is hiervoor essentieel. In Nederland is dit meestal iDeal. Voor Duitsland kun je denken aan Sofort en in Belgiƫ is het Mr Cash. (Beetje makkelijker als iedereen op Bitcoin zou overstappen.) Ook Paypal is in Duitsland populair.

Bezoekers aantrekken

Zodra je webshop online moet je bezoekers gaan krijgen. Google is een hele goede manier hiervoor, maar je moet ofwel tijd en geld steken in zoekmachineoptimalisatie ofwel geld steken in adverteren door middel van Adwords.

Je kunt ook social media proberen. Het is altijd verstandig om alles in elk geval een beetje op te zetten, en dan op termijn te kijken wat voor jou werkt. Persoonlijk hebt ik nooit veel geld verdiend met Facebook of Twitter maar misschien werkt het wel voor jou. Ook krijg je met jouw product misschien niet veel bezoekers via YouTube het kan wel een extra signaal zijn voor Google om je site op de eerste pagina te plaatsen voor een voor jou belangrijke keyword combinatie .

Verzending

Zodra je een product verkocht hebt moet je dit ook gaan verzenden. PostNL en TNT zijn hiervoor goede mogelijkheden. Als je product veel geld waard is (bijv. juwelen?) is het slim

Het wordt iets lastiger als je grotere en/of zwaardere dingen wilt verkopen zols bijvoorbeeld meubelen. Je moet dan misschien zelfs gewoon zelf rond gaan rijden aangezien het niet voor de hand ligt om een goede transporteur te vinden hiervoor.

Inschrijving bij de KvK?

Met een hele kleine omzet is het niet per se noodzakelijk maar als je serieus bent met je webshop is inschrijven bij de KvK is zeker aan te raden. Je ondernemingsplan ziet er dan grofweg zo uit: "webshop met producten, verkoop tegen fink hogere prijs dan inkoop".

Administratie bijhouden

Het is belangrijk je administratie vanaf het begin bij te houden. Het kan verstandig zijn om hiervoor een boekhouder in te schakelen. Het gaat dan over administratie van een eenmanszaak. Kans groot dat je op termijn geld spaart hiermee. Als je voor Odoo hebt gekozen als webshop software kun je hierin ook je administratie grotendeels bijhouden, anders zijn er ook andere online tools zoals bijvoorbeeld Moneybird.

Bewaar in elk geval alle bonnetjes en facturen van kosten die je maakt voor je shop.

Als je kiest voor een boekhouder is de belastingaangifte een eitje. Anders wordt het nogal puzzelwerk en moet je ook elk jaar zorgen dat je op tijd erbij bent.

Webshop beginnen zonder geld

Je kunt makkelijk zonder startkapitaal beginnen of een gratis een eigen webshop beginnen. Begin bijvoorbeeld een blog over het product dat je wilt gaan verkopen en bouw dit uit. Op het moment dat je genoeg bezoekers hebt implementeer je een echte winkel. Het is bijvoorbeeld niet moeilijk om een webshop te beginnen zonder direct geld te hoeven investeren. Kijk ook eens naar het artikel Eigen zaak beginnen zonder geld of Eigen Winkel Beginnen zonder geld.

Geld verdienen met webshop

Snel geld verdienen met een webshop is voor de meeste mensen niet weggelegd. Het is een lang proces waar je serieus mee bezig moet zijn en veel tijd in moet steken. Je kunt er op termijn wel echt een hoop mee verdienen als je het goed aanpakt. Denk hierbij aan een jaar of drie, vier. Zoals je op Twinkle kunt lezen gaan veel webshops failliet. Het is dan ook verstandig om je investeringen beperkt te houden tot tijd.

Webshop beginnen: tips

Hier nog een paar tips voor je eigen webshop:

  • Een opleiding of cursus kan leuk zijn maar het belangrijkste is dat je zelf actief bent.
  • Je kunt ook alvast beginnen met een blog dat je later uitbouwt tot webshop. Op die manier kun je eventueel ook geld verdienen met affiliate marketing of google adsense.
  • Als je nu een uitkering hebt is het verstandig om eens met het UWV te gaan praten. Misschien zijn er daar zelfs mogelijkheden om je goed op gang te helpen, zelfs met gedeeltelijk behoud van je uitkering.
  • Je kunt een webshop makkelijk naast je baan beginnen. Het is niet slim om alvast ontslag te nemen voordat je een omzet van minstens 2000 euro per maand hebt.
  • Als je webshop goed draait ben je de facto ZZP'er. Dat houdt ook een aantal leuke belastingvoordelen in.
  • Het kan slim zijn om gratis producten als bonus bij een bepaald bedrag te geven. Dat werkt soms beter dan goedkoop.
  • In Nederland zijn de eisen aan een webshop een stuk minder dan bijv. in Duitsland. Het is goed hier rekening mee te houden.
  • Plaats ook een tekst met algemene voorwaarden op je site zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan als iedereen producten terug gaat sturen.
  • Voor verder advies kan het verstandig zijn om op een forum te vragen. De KvK heeft een vrij actief platform waar je al je vragen kwijt kunt. Je kunt hier ook ervaringen van anderen lezen, zowel van geslaagde als minder geslaagde webshop eigenaren.

Over de auteur

is een expert in het opzetten van eigen ondernemingen en is initiatiefnemer van Geldloos.nl. Hij heeft in 2011 zijn eigen onderneming zonder geld opgezet.

Contact | Twitter