geld verdienen met Bitcoin

Op 11 februari 2009 ontving een groep mensen een e-mail met daarin de beschrijving van 's werelds eerste munteenheid die volledig zonder tussenkomst van banken of overheden wordt gereguleerd: De Bitcoin. Het is een echte zogenoemde P2P-munteenheid. En het leuke aan de Bitcoin is dat iedereen ze kan maken.

Het maken van Bitcoins gaat met computers. In de programmatuur van Bitcoins is vastgesteld hoeveel Bitcoins er per gegeven tijd bij kunnen komen. En met een computer kan jij die Bitcoins genereren. Mensen die dit per direct hebben gedaan, hebben veel geld verdiend met de Bitcoins. Want het kostte niet veel tijd om een Bitcoin te generen in het eerste jaar van de Bitcoins. En anno 2013 zijn de Bitcoins maar liefst 100 euro waard.

Het kost echter erg veel rekenkracht om op deze manier geld te verdienen met Bitcoins. Je hebt sterke computers nodig om voldoende Bitcoins te genereren. Maar wat je ook kan doen is speculeren met Bitcoins. Er zijn momenten dat de Bitcoin een stuk minder geld waard is, door de verschillende "bubbles" heen is de waarde toch flink gestegen. Eind 2013 zo bijna 500 euro. Het is best mogelijk dat de munt nog veel meer gaat stijgen, vooral als andere munten het minder goed gaan doen.

Er zijn voorspellingen dat de Bitcoin op een dag zelfs tienduizend euro waard gaat zijn. Want ingebakken in het systeem is dat er ter zijner tijd minder Bitcoins in de roulatie zullen zijn, en als de vraag naar Bitcoins blijft toenemen zoals in de afgelopen vier jaar, bedenk dan maar eens waar dit over zes jaar zal zijn en hoeveel geld je kan verdienen. Aan de andere kant: het is een vorm van speculeren en de toekomst kan je maar moeilijk voorspellen. Want voor hetzelfde geld gaat het juist de andere kant op en ben je al je geld kwijt.

Altcoins

Er zijn ook nog andere munten dan Bitcoins, vooral Litecoin staat bekend als alternatief. Deze zogenaamde altcoins hebben net iets andere eigenschappen dan Bitcoin en zijn een stuk minder waard. Het klinkt natuurlijk leuker om te zeggen dat je 50 litecoins hebt dan dat je een half bitcoin hebt. Daarnaast is het "minen" van altcoins vaak wel nog te doen met normale processors. Zo is er Primecoin, een coin waarbij het minen gebaseerd is het op vinden van reeksen priemgetallen. Dat heeft wetenschappelijk nog enigszins nut. En is op dit moment ook nog steeds niet met grafische kaarten of zelfs speciale hardware te doen, zoals bij Bitcoins en Litecoins.

Decentrale bedrijven

Je zou Bitcoin ook als het eerste autonome decentrale bedrijf kunnen zien, waarbij 1 Bitcoin 1 aandeel in het bedrijf is. Bitcoin als bedrijf maakt het mogelijk om waarde over te maken naar waar dan ook ter wereld, een soort decentrale Western Union dus. Of Paypal, maar dan veel goedkoper en zonder restricties op landen. Er zijn mensen die dit idee nog verder willen uitwerken, voor bijvoorbeeld dataopslag of online identiteit. Of zelfs om waarde over te maken die veel stabieler is, zelfs gekoppeld aan de euro of de dollar. Zie coinwiki.info voor een uitgebreid artikel over deze ideeën.

Links

* Bitcoin topic op Tweakers.net

Lees meer over: