Zit je in de WW en wil je voor jezelf beginnen, dan kun je gewoon een eigen bedrijf starten. Let wel op dat je eerst overlegt met het UWV voordat je je bij de Kamer van Koophandel inschrijft. Je plannen moeten namelijk wel goedgekeurd worden door het UWV.
WW en eigen bedrijf
Het UWV heeft wel wat regels voor het starten van een eigen bedrijf. Je vraagt toestemming aan een adviseur bij het UWV en je moet meestal eerst een gratis cursus doen om te kijken of het ondernemerschap wel bij jou past. Verder is het belangrijk om te weten of je gebruik wilt maken van een onderzoeks- en startperiode. Hier zitten veel voordelen aan. Je hoeft bijvoorbeeld niet te solliciteren, terwijl je wel een groot deel van je uitkering behoudt.
Onderzoeksperiode eigen bedrijf beginnen
Als je toestemming krijgt geeft het UWV je de tijd om uit te zoeken waar je kansen als ondernemer liggen. Tijdens deze onderzoeksperiode van zes weken hoef je niet te solliciteren om je uitkering volledig te behouden. Tijdens de onderzoeksperiode kun je kijken naar de haalbaarheid van je idee en een ondernemingsplan schrijven. Ook de financiering komt daarbij aan bod. Je kunt geld en advies krijgen bij Qredits, een onafhankelijke kredietverstrekker zonder winstoogmerk.
Als je na afloop van deze periode besluit om toch niet te gaan ondernemen, dan behoud je gewoon het recht op je WW-uitkering. Je zult wel je sollicitatieplichten weer moeten nakomen. Ga je wel door met je bedrijf na deze periode van onderzoek? Dan kom je in aanmerking voor een startperiode van maximaal 26 weken. Op Ondernemersplein vind je hier meer informatie over.
Drie manieren om een eigen bedrijf te starten vanuit WW
Begin je een bedrijf vanuit een WW-uitkering, dan beschouwt de UWV je als zelfstandige, ook als je als freelancer of zzp'er actief wordt. Er zijn drie manieren om dat te doen: met een startperiode, zonder startperiode of zonder behoud van je WW.
Met startperiode
Vraag je een startperiode aan? Dan krijg je 26 weken lang 29 procent minder WW-uitkering. Je mag dan al je uren in je eigen bedrijf steken en hoeft niet te solliciteren. Het maakt voor de UWV niet uit hoeveel je verdient. Er zijn wel enkele voorwaarden:
- Je krijgt alleen toestemming als het UWV jouw bedrijf als voldoende levensvatbaar ziet. Daarom moet je eerst de online training Zelfstandig ondernemen met een WW-uitkering gevolgd hebben.
- Je moet het formulier Inkomstenopgave op Mijn UWV invullen en opsturen.
- Je mag tijdens de startperiode geen opdrachten uitvoeren voor je laatste werkgever. Doe je dat toch, dan ontvang je geen uitkering meer en kun je zelfs een boete krijgen.
- Na de startperiode moet je doorgeven hoeveel uur je aan je bedrijf kwijt bent.
Zonder startperiode, met behoud van WW
Je kunt er ook voor kiezen om je onderneming te beginnen zonder startperiode, maar met behoud van WW. Dit heeft gevolgen voor je WW-uitkering.
-
Ben je op of na 1 juli 2015 werkloos geworden, dan berekent de UWV een fictief inkomen voor het aantal uren dat je aan je bedrijf besteedt. Dit wordt van je WW-uitkering afgetrokken.
-
Had je al voor 1 juli 2015 recht op WW? Dan gelden er andere regels. Je hebt dan geen toestemming nodig om een eigen bedrijf op te zetten, maar moet wel doorgeven hoeveel uren je aan je bedrijf besteedt via het Wijzigingsformulier WW. Let op; de uren die je hier invult gaan blijvend (!) van je WW-uitkering af, ook als je in later minder uren in je eigen bedrijf steekt.
Kies je ervoor om geen startperiode aan te vragen, dan moet je voor het aantal uren dat je WW ontvangt je sollicitatieplichten na blijven komen.
Zonder behoud van WW
De laatste mogelijkheid om een eigen bedrijf te beginnen is de meest eenvoudige; zonder behoud van WW. Je geeft via het Wijzigingsformulier WW door dat je weer aan het werk gaat en ziet af van de WW. Uiteraard vervallen dan ook de bijbehorende verplichtingen.
Ontvang je naast je WW-uitkering ook een toeslag, besef dan dat je deze mogelijk moet terugbetalen. Het gaat hier om de toeslag die je van het UWV ontvangt als je onder het bestaansminimum zit ondanks de WW-uitkering.