Eigen Bedrijf Starten Vanuit Huis

Een eigen bedrijf beginnen vanuit huis of voor jezelf beginnen vanuit huis is minder moeilijk dan het soms lijkt. Er zijn weinig grote bezwaren tegen een eigen bedrijf starten vanuit huis. Je moet alleen goed bedenken hoe je je werk indeelt en wat de regels er zijn in verband met de belastingdienst.
Zie ook: Eigen bedrijf starten zonder geld voor een eigen bedrijf starten vanuit huis zonder geld.

Eigen onderneming starten vanuit huis

Veel mensen zijn hun eigen bedrijf vanuit huis begonnen. Het is de meest normale manier van het starten van een eigen bedrijf. Vooral als je een kleine ondernemer bent, (nog) geen personeel in dienst hebt en geen kantoorruimte of winkelruimte nodig hebt. Het scheelt enorm in de kosten van je eigen bedrijf. Zo kan je zelfs een handelsonderneming starten vanuit huis of een winkel aan huis.

Vandaag geld verdienen

Online werk vinden is makkelijker dan ooit en zit enorm in de lift. Met name dankzij veel online freelance platforms zoals Odesk is het nu heel wat makkelijker om vandaag nog online werk te vinden en geld te verdienen. Lees de ervaring en tips van wat je kan doen maar vooral wat je moet laten als je werk wil vinden via dit soort platforms.

Eigen webshop beginnen

Geld verdienen met een online webshop lijkt ideaal. Als het je lukt om zelf je eigen webshop beginnen is het ook wel echt een droom. Je kunt lekker vanuit huis werken als eigen baas en misschien zelfs van je hobby je werk maken. Er komen echter wel een aantal dingen bij kijken voordat je overgaat tot een eigen webshop starten.

    Eigen bedrijf aan huis

    Ondernemen vanuit huis is vooral makkelijk als je diensten levert. Ga je je juist toeleggen op het verkopen van producten dan wordt het wat lastiger. Maar ook dan zijn er goede mogelijkheden, denk bijvoorbeeld aan dropshipping. Met dropshipping hoef je namelijk zelf geen producten op voorraad te hebben. Je huurt dan een speciale ruimte in bij een groothandel waar ze de voorraad voor je beheren. Ze sturen zelfs de spullen voor je naar de klanten toe. Erg makkelijk zo.

    Ook als je je gaat toeleggen op verkoop via Marktplaats of zelfs je eigen webshop, dan heb je dus vaak helemaal geen eigen kantoor nodig. Je hebt alleen wat ruimte nodig voor eventuele voorraad en voor je computer/ laptop. Je kan dit goed zelf voor jezelf bepalen of je thuis genoeg ruimte hebt en of je je ook aan de regels houdt die gelden voor een eigen bedrijf vanuit huis.

Regels en wetten

Belastingtechnisch zijn er weinig bezwaren tegen het beginnen van een eigen bedrijf vanuit huis. Je moet alleen even duidelijk hebben wat wel en niet mag, en welke kosten bij het bedrijf horen en welke kosten privé zijn. Je kan bijvoorbeeld een stuk minder kosten aftrekken van je belastingopgave, maar je hebt vaak dan ook een stuk minder kosten. Dus dat maakt niet zo heel veel uit.

Aftrek kosten

Wil je de kosten van je werkruimte wel aftrekken (erg bureaucratisch!), bedenk dan dat
  • ofwel de werkruimte zich in een aparte ruimte moet bevinden, met een eigen ingang of opgang, of eigen sanitaire voorzieningen.
  • Danwel je moet bij de start van het bedrijf ervoor kiezen om de werkruimte puur en alleen zakelijk te gebruiken.
Je moet in beide gevallen een evenredig deel van je eventuele huurtoeslag terugbetalen. Bovendien moet je vaak wel even bij de Gemeente langs om te zien of je toestemming nodig hebt. Zie voor meer informatie hieronder. tip: zie ook deze rekenhulp van de belastingdienst.

Ook de Kamer van Koophandel maakt geen bezwaar tegen het starten van een eigen bedrijf vanuit huis. Alleen de Gemeente kan er eigenlijk iets van zeggen. Dat is bijvoorbeeld als je een echte winkel wilt beginnen bij jou in de huiskamer. Dat kan eigenlijk niet. Want daar is de woning niet voor bedoeld. De buren zullen klagen over de in- en aanloop bijvoorbeeld. Denk je dat dit een probleem gaat zijn, dan zul je zeker even met de Gemeente moeten afspreken. Kantoor aan huis mag vaak wel gewoon.

De overheid spreekt hierover in zeer bureaucratische en omslachtige termen. Zo schrijft de overheid op Ondernemersplein.nl.
Wilt u een bedrijf aan huis beginnen? Dan moet u nagaan of uw plannen passen in het bestemmingsplan. Als dat zo is, moet u meestal uw bedrijf aan huis melden bij de gemeente. In sommige gemeenten moet u een onttrekkingsvergunning aanvragen. De gemeente geeft hiermee toestemming de woning aan de woningvoorraad te onttrekken. Dan mag u uw woning als bedrijfsruimte gebruiken.

Maar in feite geldt dit alleen voor een aantal gevallen waar u echt iets onttrekt aan de woningvoorraad. Als u bijvoorbeeld een kantoor met meerdere werknemers bij u installeert en het huis hiervoor gaat verbouwen. Of als u een winkel aan huis begint. Bij veel gemeenten hoeft u zich sowieso niet aan te melden (denk aan de meeste grote steden) en bij de meeste andere gemeenten geldt uiteraard een uitzondering als u een klein bedrijf (eenmanszaak) opzet of als er sprake is van beroep aan huis. Dan is er geen sprake van onttrekking van woonruimte.

Er zijn trouwens veel mogelijkheden voor krediet en subsidie, ook als je een bedrijf aan huis wilt beginnen. Als je alle mogelijkheden wilt weten en welke vorm van krediet of subsidie voor jou geschikt is, dan kan je gratis en geheel vrijblijvend contact opnemen met mkbbedrijfskrediet.nl.


Over de auteur

is een expert in het opzetten van eigen ondernemingen en is initiatiefnemer van Geldloos.nl. Hij heeft in 2011 zijn eigen onderneming zonder geld opgezet.

Contact | Twitter