Tegenlicht: Mensen van nu

afbeelding van robino
Door robino op za, 11/10/2014 - 21:49

Het was nogal een stap: meedoen met een documentaire van Tegenlicht. Wil ik wel zo'n grote schijnwerper op mijn leven? En wat is het verhaal achter de documentaire, pas ik daar met mijn gezin wel in? Maar het uiteindelijke resultaat was superleuk en ik ben blij mee gedaan te hebben met deze documentaire van Tomas Kaan over hoe idealistische mensen van nu in het leven staan.

Tomas de regisseur had ervoor gekozen om ons tweemaal in de film te laten verschijnen. Als eerste in de hoedanigheid van het dumpster diven (zie het fragment). En in de tweede instantie in relatie tot Geldloos.nl en hoe ik als kersverse vader en partner tegen geld aankijk (zie fragment).

Dat we als zodanig tweemaal een verhaal vormden in de film was een grote verrassing voor ons. Maar het was natuurlijk enorm leuk om te zien hoe ik met mijn gezin naar voren ben gebracht in de film. We hebben hard gelachen om bepaalde scenes waarin wij zelf voor komen. We herkennen onszelf terug en ervaren de film als zeer positief.

Ons verhaal

Toch zie ik ook hoe lastig het is om mijn verhaal goed uit te lichten, gelet op de vragen ook die ik ontving na de uitzending. Mijn achtergrond-verhaal is namelijk niet 123 verteld. Zo heb ik een tijdje bewust zonder geld geleefd en was ik daarmee financieel onafhankelijk. De huur en vaste lasten van mijn woning werden voor het grootste deel betaald via 100% vrijwillige donaties. Dit was in de tijd dat ik mijn huis had opengesteld voor reizigers en wij via een deelcultuur leefden met altijd wisselende huisgenoten.

Het voornaamste doel van deze manier van leven was om iedereen die tijdelijk bij mij thuis woonde in staat te stellen om zonder geldzorgen tot rust te komen. Veel reizigers leven met weinig geld en waren ze bij mij, dan konden ze lang genoeg blijven om op adem te komen, zonder zich druk te maken over geld of wat dan ook.

Sommige mensen bleven maanden achtereen en hadden in die periode nooit geld nodig gehad. De huur werd in eerste instantie gewoon door mij betaald (uit het potje spaargeld en inkomsten uit freelance werk) en het eten vonden we genoeg uit de afvalbak. Later veranderde dit toen mensen mij vrijwillig geld gaven om de huur te betalen. Dit waren veelal mensen die eerder in Casa Robino waren geweest en graag wat terug wilden geven.

Zonder geld leven

In het laatste jaar van deze periode heb ik zelf dan ook geleefd zonder dat ik geld hoefde uit te geven. Deze periode kwam vrij spontaan tot stand tijdens mijn reis in Portugal in augustus 2010 en heb ik, met enkele onderbrekingen, nagenoeg een jaar volgehouden.

Dit was een hele vrije periode, maar het kwam tot een halt toen ik erachter kwam dat ik hierdoor mijzelf weer aan het beperken was, juist door het zonder geld leven als doel te maken. Ik kon bijvoorbeeld niet meer op een 'normale' manier een supermarkt in. Ik kon niet meer met geld omgaan.

Geld werd een last, maar dan van de andere kant bekeken.

Terugschakelen naar geldeconomie

Daarnaast kreeg ik ook te maken met een nieuwe situatie van vrouw en (aankomend) kind. Hierdoor moest ik keuzes maken: waar wil ik mijn energie insteken? Kon ik zonder geld verder leven? Wil ik dat ook? En wil mijn vrouw dat? Een en andere leidde ertoe dat ik de keuze heb gemaakt weer mee te doen met de gangbare economie en zelfstandig geld te verdienen. Dat was niet eenvoudig want ik moest weer omschakelen van leven in de geefeconomie naar de geldeconomie. Aanpassen lukte dan ook niet meteen; dat kostte negen maanden.

Uiteindelijk ben ik eerst aan de slag gegaan als postbezorger en heb ik die baan zeven maanden gedaan. De zelfstandigheid kwam toen ik stopte met deze baan en mij richtte op het uitbouwen van Geldloos.nl en andere websites.. Via die websites genereer ik nu het inkomen van ons gezin en ontvang ik voor het eerst in vijf jaar meer geld dan wat we doorgaans uitgeven. Het was in deze periode dat de documentaire gemaakt is.

Geld is een dominante factor in onze moderne maatschappij en ik laat graag zien dat dit ook anders kan. Dat er ook manieren zijn om voorbij het geldsysteem te werken. Dat idee draag ik met Geldloos.nl uit alsook in de documentaire, Ik ben daarom erg tevreden met de aandacht die de documentaire van Tegenlicht hieraan geeft.

Zie voor meer achtergrondinformatie:

Tags:

Reacties

Wat een geweldig leuke docu!!I
Bedankt