Eetbare Planten Zoeken

Fruit zoals aardbeien, appels en bramen hoeven niet uit een supermarkt te komen, maar kan je ook gewoon bij jou in de straat vinden, of in het park en in het bos bij jou in de buurt. Dit eten kan je vaak vrij oogsten. En behalve fruit is er ook kastanjes, paardenbloemen, wilde kruiden en nog veel meer voedsel te vinden.

Deze activiteit om eten te vinden wordt ook wel Urban Foraging, ofwel Wildplukken, genoemd. Maar om dit te doen is het natuurlijk wel raadzaam om te weten wat je wel en niet kan eten, en waar je dit kan vinden.

  • Om je een begin te geven is er voor Amsterdam een kaart beschikbaar waar je bruikbaar eten vinden kan. Je wordt zelf ook aangemoedigd om nieuwe plekken die je vindt, te delen.
  • Daarnaast is er ook WildplukWiki, een website met heel veel informatie over eten uit het wild.

Handleiding

Om te weten wat je wel en niet kan eten, bestaat er een database bij Wilde Bertram. Er is ook een goede handleiding beschikbaar in het Engels.

Om het stedelijke oogsten goed te laten verlopen, zijn er vier richtlijnen om je aan te houden:

  • Wees vriendelijk: vraag om toestemming als het onduidelijk is wie de eigenaar is van een specifieke boom
  • Wees genereus: hoeveel heb je werkelijk nodig? Neem alleen dat mee wat je wil eten, laat de rest achter voor anderen
  • Wees alert: let op dat er geen chemische zooi op de bomen of planten zit
  • Wees voorzichtig: zet geen zeldzame of beschermde plantsoorten op de kaart

Gratis plukken bij boerderij

Plukrijp.be is een boerderij ergens tussen Leuven en Mechelen. Het is een hele speciale boerderij. Het is niet alleen helemaal opgezet volgens principes van permaculture, maar iedereen kan er ook gratis en voor niks komen plukken!
Er zijn meestal tussen de 10 en 25 mensen, veel jongeren uit alle uithoeken van de wereld die komen om te leren over biologische landbouw, via websites en organisaties zoals WWOOFing en helpxchange. Iedereen is van harte welkom. Het wordt gewaardeerd als je meehelpt, op het land, in de keuken of met het bouwen van nieuwe constructies, maar het is geen vereiste. We hebben zelf een hoop dille, komkommers, paprika's, pompoenen, basilicum, tomaatjes, paksoy, courgettes en nog veel meer geplukt.

Meer informatie

  • Er is ook de website Wild Weed Wisdom in het Engels met daarin veel tips over het vinden van eetbare planten in Amsterdam. De auteur geeft ook tours en workshops.
  • Een mooi boek over wildplukken, ook geschikt voor kinderen is het Handboek voor wildplukkertjes.
  • Tegenwoordig wordt er best veel gepubliceerd over wildplukken, kijk hier voor een overzicht van boeken op bol.com. Toen wij in 2011 de eerste versie van dit artikel schreven was er nog bijna niets.

Over de auteur

is initiatiefnemer van Geldloos.nl en heeft lange tijd zonder geld geleefd. Hij is expert op het gebied van rijk leven met weinig geld of zonder geld. Het idee van de website Geldloos.nl is om mensen ideeën te geven over hoe ze hun leven kunnen inrichten zonder geld. Voor meer informatie lees ook over de beweegredenen achter Geldloos.nl

Contact | Twitter