Geen geld voor scheiding

U wilt scheiden van uw partner maar u heeft geen geld, weinig of geen inkomen. Geen nood. Er zijn manieren om toch te scheiden zonder dat dit veel geld hoeft te kosten. Goedkoop scheiden of zelfs gratis scheiden behoort tot de mogelijkheden. Veel mensen die scheiden betalen al gauw 3000 euro persoon aan kosten echtscheiding, maar dit kan veel goedkoper. Vooral voor mensen zonder inkomen, of die geen geld hebben, is scheiden zonder kosten mogelijk.

Geen inkomen toch scheiden

Help, ik ga scheiden maar heb geen inkomen! Als u een echtscheiding wilt dan dient u hiervoor een verzoek in bij de Rechtbank. Dit kan tegenwoordig alleen via een advocaat of mediator. De advocaat of mediator regelt de papieren en geeft deze aan de Rechter. Maar een advocaat kost vaak geld. Heeft u weinig inkomen of helemaal geen inkomen dan komt u in aanmerking voor een goedkope scheiding of zelfs een helemaal gratis scheiding. Zie voor een voorbeeld de website gratisscheiden.nl waar u een aanvraag kunt doen voor een gratis scheiding met mediation.

Heeft u onvoldoende inkomsten, dan heeft u vaak recht op rechtsbijstand. Maar let op als u een mediator of advocaat zoekt, want niet elke mediator of advocaat werkt hiermee. Vraag dit daarom vooraf aan de mediator of advocaat voordat u met een van deze in zee gaat.

De aanvraag doet u niet zelf. De mediator of advocaat vraagt namens u subsidie aan bij de Raad voor Rechtsbijstand. Dit heet een toevoeging. Deze aanvraag moet worden ingediend voordat uw zaak door de mediator of advocaat in behandeling wordt genomen.

Scheiding aanvragen zonder advocaat

Een scheiding aanvragen zonder advocaat of scheiden zonder advocaat kan alleen onder bepaalde voorwaarden. Dat kan bijvoorbeeld met een sociaal bemiddelaar ofwel een mediator. Als u er dan samen met de mediator zoals die van gratisscheiden.nl of UitElkaar.nl uit kan komen, dan heeft u geluk en kunt u een echtscheiding zonder advocaat aanvragen.

De enige echte kosten van een scheiding zonder advocaat zijn dan de Griffiekosten aan de Rechtbank. Bij weinig inkomsten krijgt u bovendien een fikse korting hiervoor. Het bedrag is anno 2019 niet meer dan 79 euro als u weinig geld of inkomen heeft (Griffierecht Onvermogenden heet dit). Dit bedrag kunt u met uw partner delen. Dan moet u hier uitdrukkelijk voor kiezen door op gemeenschappelijk verzoek te gaan scheiden. Anders betaalt u beiden dit bedrag en betaalt u in feite dus dubbel.

Deze griffiekosten van 79 euro bij laag inkomen zijn werkelijk de enige kosten die u daadwerkelijk hoeft te maken bij een scheiding. Dat is dus minder dan 40 euro per persoon als u er samen volledig uit kan komen. Heeft u helemaal geen geld en wilt u helemaal gratis scheiden dan kunt u eventueel een bijdrage vragen van familie of vrienden, of u laat uw partner alles betalen.

Scheiden zonder inkomen

We gaan hier er wel vanuit dat u er samen met uw partner uit kan komen. Dit betekent dat u samen achter de scheiding staat, dat u samen het verzoek indient en dat u de zaken onderling zelf goed kan regelen. Bovendien heeft u de mogelijkheid om gratis mediation aan te vragen. U kunt hiervoor terecht bij de website Gratis Scheiden.nl of UitElkaar.nl. Zij bieden u de mogelijkheid tot online scheiden voor de laagste kosten. Ze zegt de organisatie:

Scheiden is al duur genoeg. Door efficiënt te werken kunnen wij de kosten van de echtscheiding zo laag mogelijk houden. Wij verwachten dat u alle benodigde gegevens volledig en juist aanlevert. Op basis daarvan stellen wij de benodigde stukken op.

Goedkoop scheiden online

Dit online scheiden betekent dat u online enkele formulieren invult. U vult hierbij ook de gegevens in van uw partner. U ontvangt dan nog een telefoontje of e-mail als er bepaalde vragen zijn. Daarna krijgt u ook een factuur voor de kosten bij de rechtbank, de zogenaamde griffierechten. Heeft u betaald, dan wordt hierna alles voor uw geregeld.

Er zijn ook andere organisaties die u kunnen helpen bij online scheiden. Maar zij vragen vaak wel een bepaalde bijdrage van op zijn minst enkele tientjes. Heb je geen geld en ben je op zoek naar een goede manier om te scheiden zonder dat dit veel geld kost, dan kan je het beste terecht bij gratisscheiden.nl of UitElkaar.nl. Zij kunnen u bovendien ook helpen met gratis of goedkope mediation indien u een conflict heeft met uw partner waar u niet uitkomt. Een en ander zal ook afhangen van uw situatie, zo schrijft de organisatie:

Nadat u het onderstaande formulier zo compleet mogelijk heeft ingevuld, beoordelen we of u in aanmerking komt voor een gratis echtscheiding. Als dit niet het geval is, doen we u een scherpe aanbieding. Na het invullen van het aanvraagformulier ontvangt u direct een e-mail met instructies.

Ouderschapsplan

Gaat u scheiden maar heeft u kinderen, dan zult u zeker wel het een en ander in goed overleg moeten regelen. Om uw scheiding in gang te zetten heeft u namelijk een officieel Ouderschapsplan nodig. Ook moet u bij de scheiding denken aan een groot aantal andere zaken zoals partneralimentatie en verdelen van uw eigendommen. Voor meer informatie over alles dat komt kijken bij een scheiding kunt u goed terecht op de overheidswebsite Wijzer in Geldzaken.

Tips om aan geld te komen

  • Als u gaat scheiden en u heeft kinderen dan komt u in aanmerking voor een nieuwe sociale huurwoning als u urgentie aanvraagt. Dit kan alleen als u en de kinderen niet in de huidige woning kunnen blijven wonen. Het is belangrijk dat de rechter zich hier over uitspreekt.
  • Na uw scheiding kunt u ook een bijstandsuitkering aanvragen. Heeft u kinderen tot 6 jaar dan heeft u geen sollicitatieplicht.
  • U kunt ook vragen om een verhuisvergoeding of een tegemoetkoming in de kosten voor aanschaf van meubels of een wasmachine. Dit heet ook wel de bijzondere bijstand bij verhuizen.
  • U kunt bij de gemeente terecht voor een afspraak bij een sociaal werker als u meer informatie wilt, of kijk op de website van uw gemeente
  • Heeft uw partner wel inkomsten, dan heeft u wellicht recht op partneralimentatie. Ook is het slim om u te informeren over de verschillende toeslagen die u kunt aanvragen

Ruilhandel

Ruilhandel. Ruilen kan onder meer via LETS.

Ruilhandel is een eenvoudige en geweldige manier om in bepaalde behoeften te voorzien. Veel mensen doen aan ruilhandel, maar ook bedrijven doen het steeds meer. Ruilhandel is een aanrader als je zonder geld wil leven of geld wilt besparen. Ruilhandel is daarnaast een fantastische manier om aan nieuwe spullen te komen.

Weggeefwinkel

Ben je op zoek naar kleding, boeken, speelgoed, kookmateriaal of naar zomaar iets nieuws om te gebruiken? Dan kan je wellicht je geluk op in een weggeefwinkel. Dat is geen winkel in de traditionele betekenis, maar een plek waar gratis spullen te vinden zijn.

Zelf brood bakken

Zelf brood bakken is vrij eenvoudig, zeer voedzaam en superleuk om te doen. Bovendien heb je er geen of weinig geld voor nodig. Wat je wel nodig hebt is meel, water en zout. Met deze drie ingrediënten kan je zelf het lekkerste brood maken dat je ooit geproefd hebt. Dit is dus brood zonder gist.

Budget Tips Geld Besparen

Het is belangrijk om bij te houden waar je geld voor uitgeeft. Geef je het uit aan 'domme dingen' of alleen aan belangrijke dingen. Het is evenzeer belangrijk om af en toe iets kleins te kopen wat je eigenlijk niet nodig hebt, want anders word je weer gevangene van je eigen doelstellingen.

Tijdschrift: Genoeg

Twintig jaar Genoeg Magazine

Tijdschrift Genoeg is hét tijdschrift over geld besparen en leven met minder spullen. Of: leven met meer kwaliteit, minder gedoe en meer tijd. Het magazine verschijnt vier keer per jaar en zit boordevol met tips voor een creatiever leven met minder geld.