Geld verdienen met afval

Skippen, of dumpster diving, kan een prima manier zijn om niet voor eten te betalen. Er wordt veel teveel weggegooid. Maar daarmee houdt het niet op. Behalve voedsel wordt er nog een hoop andere waardevolle zaken weggegooid en geld verdienen met afval is makkelijker dan je op het eerste gezicht zou denken. Wil je ook geld voor afval verdienen?

Gratis spullen vinden

De meest voor de hand liggende manier is om perfect bruikbare spullen mee te nemen. Huishoudelijk afval bevat vaak meubels en nog goed bruikbare elektronische apparatuur en andere spullen. Zo heb ik zelf in 2002 of zo een bluetooth headset gevonden en een stepje, allebei nog in de verpakking. Nooit gebruikt.
Nog een voorbeeld: gisteren op weg terug naar huis met een vriend zagen we een bed van Ikea. De matras hebben we lekker laten liggen maar het frame hebben we bij mij in de kelder gelegd. Mijn vriend is net verhuisd en had nog geen bed. Mooi gespaard dus. Voor grotere items is het natuurlijk handig als je een auto of ander voertuig (bakfiets?) hebt om het te vervoeren als je er geld mee wilt verdienen.

Gratis Geld Vinden

Soms kun je zelfs écht geld vinden. Dit is meestal niet al te veel geld: een paar stuivers die in de zitbank zijn gevallen of een paar cent in een plantenbak. Maar met geluk kun je misschien een paar biljetten in een tas of een oude kast tegenkomen. Uiteraard is dit niet iets waar je ook echt vanuit kunt gaan.

Opknappen en verkopen

Als je een beetje handige klusser bent, bijvoorbeeld met stof of hout. En je hebt oog voor schoonheid, kun je ook spullen meenemen die niet zo heel gaaf meer zijn en die een beetje werk nodig hebben. Met een beetje verf of een paar schroeven kun je zo afval in waardevolle zaken omtoveren. Deze spullen kan je verkopen, bijvoorbeeld via Martkplaats.

Collector Items Vinden

Ook gooien mensen wel eens spullen weg die bijzonder zijn en daarom veel geld waard zijn. Dat is niet makkelijk in te schatten voor een leek, maar met een beetje geluk kan je wel iets vinden dat waardevol blijkt te zijn. Zo ken ik het verhaal van een vriend die een hele doos vond met daarin speciale speelkaarten van Dungeons and Dragons. Die kaarten bleken heel waardevol te zijn, want ze waren erg bijzonder en schaars. Via martkplaats leverde dat zo een paar honderd euro op.

Geld verdienen met metaal

Met metaal kun je al snel een leuk centje bijverdienen. Eventueel met hulp van een metaaldetector. Als je geluk hebt vindt je zilver, goud of zelfs platinum, waarmee je naar een juwelierswinkel kunt gaan. Maar ook minder waardevolle en meer voorkomende metalen zoals koper, ijzer, aluminium (incl. blikjes) kun je makkelijk in geld omtoveren bij de juiste plekken. Neem wel je ID kaart mee, want er wordt de afgelopen jaren veel teveel koper gestolen van spoorleidingen.
Je kunt koper ook makkelijk vinden in oude TVs en andere apparaten. Marktprijzen kunnen flink variëren gedurende een paar maanden tijd dus als je genoeg plek hebt en je hebt het geld niet direct nodig loont het zich om even af te wachten tot de prijs omhoog gaat, net als met aandelen.

Blijf sociaal

Als je met andere dumpster divers te maken hebt is het het beste om een goede verstandhouding te bewaren met iedereen. Op termijn is het beter om (een beetje) info en zelfs spullen met anderen te delen. Soms heeft iemand anders een goede vondst gedaan en is deze ook bereid om hiervan wat te delen.
Het is ook verstandig om je plekken schoon (zelfs schoner) achter te laten. Maak er geen rommel van en blijf altijd vriendelijk.