Geld Besparen met boodschappen

Geld besparen is voor veel mensen echt niet zo makkelijk als het lijkt. Met een paar handige tips van experts kun je toch een heel eind komen. Geld besparen met boodschappen in enkele eenvoudige stappen? Het gaat er vooral om dat je leert slim te kopen wil je goed bezuinigen.

Natuurlijk ken je de tips van boodschappenlijstjes maken en niet eten voordat je de winkel ingaat. Tenminste, we gaan ervan uit dat je al een beetje verder bent dan een beginner. Hier op Geldloos.nl komt het aan op het echte besparen. Probeer het eens voor een week of een maand.

Houd bij wat je vanaf nu daadwerkelijk uitgeeft. Maak lijstjes van alle details waar je geld aan uitgeeft. Maak lijstjes van dingen die je wilt hebben. Bekijk nog eens kritisch het lijstje en streep alles door wat je niet echt nodig hebt. Koop dan ook echt alleen dat wat nog op je lijstje staat. Volg je dit systeem goed op, dan ben je voor je het weet een grote spaarder

Je zal zien dat je met minder dan 5 euro per dag goede maaltijden kan eten, zelfs als gezin. Meer dan 10 euro heb je per dag echt niet aan boodschappen nodig. Dat is dus 300 per maand maximaal en dat is inclusief vers fruit en verse groenten.

Koop geen goedkope zooi

Stop met het kopen van goedkope zooi. Goedkoop eten is vaak ongezond en slecht. Je hebt er weinig aan. Denk aan brood. Koop je graag goedkoop witbrood omdat het zo goedkoop is? Denk beter na. Je hebt meer aan een goed stevig brood dan veel goedkope sneetjes van dat flutbrood. Je hebt er namelijk veel minder van nodig!

Met andere woorden: ga voor kwaliteit, niet voor goedkoop. En het liefst pure Desembrood, want daar heb je veel meer aan. Hetzelfde geldt voor goedkope snelkookrijst en witte pasta. Het is minder stevig en je hebt er meer van nodig. Dus je bent juist duurder uit.

Als we dan voor kwaliteit gaan, bedenk dan eerst eens wat je daadwerkelijk nodig hebt om gezond te zijn en geen honger te hebben. Is dat vlees? Nee niet echt. Wat dat wel is, zijn goede eiwitten, alle mineralen en vitaminen en de juiste vetten. Kan je dit vervangen met iets anders, dan hoef je ook geen duur vlees te kopen. Vis hoef je ook niet vaker dan 1 of 2 in de week te eten, en is ook te vervangen.

Suiker, snoep, koekjes, zoutjes, alcohol, fris is ook allemaal overbodig.

Koop geen blikgroenten

Koop je normaal blikgroenten, zoals bonen in blik? Stop daarmee, dit kost je op de lange termijn alleen maar geld. Bovendien is het vaak ook minder gezond. Want er zit bijvoorbeeld ook overbodige suikers in. Ga gewoon voor gedroogde bonen, diepvries producten en verse groenten. De prijs is vaak hetzelfde maar je krijgt er meer voor terug.

Iets wat je bijvoorbeeld heel goed elke dag kan eten zijn bonen, kikkererwten en andere peulvruchten. Deze kan je ook in de supermarkt vaak per kilo kopen. Je zet ze 's ochtends in het water, en 's avonds kook je ze zo gaar. Met wat rijst erbij, of gewoon aardappelen ben je al een heel eind gekomen. Met wat vers fruit of groente ben je in feite al klaar met je maaltijd en heb je zo al genoeg voor elke dag. Dit soort maaltijden kosten je haast niks. Voor minder dan 5 euro voed je zo een heel gezin.

Peulvruchten zijn goede vleesvervangers. Ze zijn namelijk rijk aan eiwitten. B-vitamines, voedingsvezel, ijzer en andere mineralen. Een portie vlees van 100 gram kan vervangen worden door 75 gram peulvruchten (bron)

Geld besparen met boodschappen heeft dan ook veel te maken met hoe je naar eten kijkt en hoe goed je discipline is. Lekker koken is ook belangrijk, maar dit kan je leren. Koken leer je door te doen, door vaak dezelfde recepten te herhalen en te varieren bijvoorbeeld.

Eet vooral ook vet

Vet eten is echt niet verkeerd. Goede vetten zijn goed voor je. Bovendien ga je ook niet zo snel honger of trek voelen als je vet eet. Denk bijvoorbeeld aan pindakaas of (pure) chocola. Als je dat eet dan heb je snel een minder hongerig gevoel. Dit geldt ook voor volle melk bijvoorbeeld. Als je je kind volle melk geeft bij het ontbijt in plaats van halfvolle of magere melk, zal het kind direct minder brood eten.

Veel mensen blijven eten door dit hongergevoel en ze blijven snacken. Leer dit af. Vooral als je suikergoed en zoutjes eet, dan wil je vaak alleen maar meer hiervan eten. Bedenk welke alternatieven er zijn. Bedenk dat een sappige meloen vaak beter werkt dan chips. Zorg ervoor dat er lekker vers fruit in huis is.

Ga ook zelf bakken

Heb je er de tijd voor, ga dan vooral zelf bakken. Hoemeer je zelf kan doen, hoe meer geld je bespaart. Denk aan brood bakken bijvoorbeeld (gebruik vooral geen bloem, want dat neemt minder water op en dus heb je er meer van nodig!). Koekjes zijn ook heel leuk zelf te maken, eventueel met je kinderen. Pindakaaskoekjes bijvoorbeeld zijn erg lekker en makkelijk.

Ook kan je zelf lekkere cake maken voor minder dan 1 euro, met wat eieren, bloem en boter. Of bananenbrood. Ook erg lekker en supermakkelijk. Doe je dit 2x in de week, dan heb je meer dan genoeg aan snoepgoed in huis. Gebruik de zaterdag of zondag om samen dingen te bakken. Bakken is leuk als je er de tijd voor neemt en wilt leren.

Koop volgens een patroon

Om te beginnen met flink geld besparen met boodschappen zou je een schema kunnen maken. Zet op dit schema wat je elke dag gaat eten. Bedenk wat je daarvoor nodig hebt en koop dit 1 of 2 maal in de week. Koop alleen datgene wat je nodig hebt. Denk aan fruit, groente, bonen en graanproducten zoals brood. Het noodzakelijke broodbeleg enzovoorts. Bepaal de prioriteiten en bepaal je budget.

Houd je aan het schema en bekijk de week erop de resultaten. Hoeveel geld is er bespaard? Maak er een spel van, eventueel samen met je kinderen of huisgenoten. Heb je veel geld bespaard, meer dan je nodig hebt? Dan is het ook tijd om jezelf en de anderen te tracteren. Een tractatie is iets speciaals. Behandel het ook zo en geniet er samen van.

Reacties

Het is mij nog nooit gelukt om peulvruchten 's morgens te weken en 's avonds zo klaar te koken. Het weken duurt minimaal 24 uur en dan nog moet het een paar uurtjes koken.
Groente uit blik is ook zeker niet ongezond.

Ruilhandel

Ruilhandel. Ruilen kan onder meer via LETS.

Ruilhandel is een eenvoudige en geweldige manier om in bepaalde behoeften te voorzien. Veel mensen doen aan ruilhandel, maar ook bedrijven doen het steeds meer. Ruilhandel is een aanrader als je zonder geld wil leven of geld wilt besparen. Ruilhandel is daarnaast een fantastische manier om aan nieuwe spullen te komen.

Weggeefwinkel

Ben je op zoek naar kleding, boeken, speelgoed, kookmateriaal of naar zomaar iets nieuws om te gebruiken? Dan kan je wellicht je geluk op in een weggeefwinkel. Dat is geen winkel in de traditionele betekenis, maar een plek waar gratis spullen te vinden zijn.

Zelf brood bakken

Zelf brood bakken is vrij eenvoudig, zeer voedzaam en superleuk om te doen. Bovendien heb je er geen of weinig geld voor nodig. Wat je wel nodig hebt is meel, water en zout. Met deze drie ingrediënten kan je zelf het lekkerste brood maken dat je ooit geproefd hebt. Dit is dus brood zonder gist.

Budget Tips Geld Besparen

Het is belangrijk om bij te houden waar je geld voor uitgeeft. Geef je het uit aan 'domme dingen' of alleen aan belangrijke dingen. Het is evenzeer belangrijk om af en toe iets kleins te kopen wat je eigenlijk niet nodig hebt, want anders word je weer gevangene van je eigen doelstellingen.

Tijdschrift: Genoeg

Twintig jaar Genoeg Magazine

Tijdschrift Genoeg is hét tijdschrift over geld besparen en leven met minder spullen. Of: leven met meer kwaliteit, minder gedoe en meer tijd. Het magazine verschijnt vier keer per jaar en zit boordevol met tips voor een creatiever leven met minder geld.