Scheiden zonder advocaat

Een scheiding aanvragen zonder advocaat ofwel een echtscheiding zonder advocaat is in Nederland mogelijk, maar dit kan alleen onder bepaalde voorwaarden. Heeft u geen geld voor advocaat bij scheiding, dan kan dit enorm in de kosten van een advocaat schelen.

Een echtscheiding kunt u bijvoorbeeld zonder advocaat regelen dankzij een sociaal bemiddelaar ofwel een mediator. Als u er dan samen met een mediator uitkomt, zoals die van gratisscheiden.nl, dan kunt u een echtscheiding zonder advocaat aanvragen.

Kun je scheiden zonder advocaat

De enige echte kosten van een scheiding zonder advocaat zijn dan de Griffiekosten aan de Rechtbank. Bij weinig inkomsten krijgt u bovendien een fikse korting hiervoor. Het bedrag is anno 2017 niet meer dan 79 euro als u weinig geld of inkomen heeft (Griffierecht Onvermogenden heet dit). Dit bedrag kunt u met uw partner delen. Dan moet u hier uitdrukkelijk voor kiezen door op gemeenschappelijk verzoek te gaan scheiden. Anders betaalt u beiden dit bedrag en betaalt u in feite dus dubbel.

Deze griffiekosten van 79 euro bij laag inkomen zijn werkelijk de enige kosten die u daadwerkelijk hoeft te maken bij een scheiding. Dat is dus minder dan 40 euro per persoon als u er samen volledig uit kan komen. Heeft u helemaal geen geld en wilt u helemaal gratis scheiden dan kunt u eventueel een bijdrage vragen van familie of vrienden, of u laat uw partner alles betalen.

Heeft u onvoldoende inkomsten, dan heeft u vaak recht op rechtsbijstand.

De aanvraag doet u niet zelf. De mediator of advocaat vraagt namens u subsidie aan bij de Raad voor Rechtsbijstand. Dit heet een toevoeging. Deze aanvraag moet worden ingediend voordat uw zaak door de mediator of advocaat in behandeling wordt genomen.