Is een familielid overleden en heb je geen geld voor de begrafenis? Geen nood. Er zijn mogelijkheden om de begrafenis zonder geld te regelen. Dit kunt u namelijk regelen via de gemeente. Daar liggen mogelijkheden om niet te hoeven betalen voor de crematie of begrafenis.
- De gemeente is verplicht om de uitvaart te verzorgen als nabestaanden niet in staat zijn de uitvaart te betalen. Lees deze vijf gouden regels om dit voor elkaar te krijgen.
- Je kunt soms ook een lening afsluiten door een beroep te doen op de Wet Bijzondere Bijstand, maar die moet je vaak wel terugbetalen. In sommige gevallen is de lening een gift.
- Een optie die ook geld kost is het online afsluiten van een uitvaartverzekering. Is het daarvoor al te laat, dan is crowdfunding nog een mogelijkheid.
- SamSam Uitvaartcoaching is een vrijwilligersorganisatie die nabestaanden kan helpen om zo goedkoop mogelijk een uitvaart te organiseren én te voorkomen dat ze zich in de schulden steken door een lening te nemen.
Wie betaalt de uitvaart als er geen geld is?
Allereerst wordt gekeken of de kosten van een uitvaart betaald kunnen worden uit de nalatenschap van de overledene. Lukt dat niet, dan draait de familie op voor de kosten van de begrafenis of crematie.
Toch zijn er uitzonderingen. In artikel 21 van de Wet op de lijkbezorging staat dat de gemeente de plicht heeft om de uitvaart te verzorgen als er iemand binnen de gemeentegrenzen komt te overlijden van wie geen nabestaanden bekend zijn of waarvan de nabestaanden niet in staat zijn de uitvaart te betalen.
Geen geld voor crematie, geen geld voor uitvaart. Wie betaalt de begrafenis als er geen geld is? Betaalt de gemeente de uitvaart, dan heb je als nabestaande vaak niets te kiezen.
Betaalt de gemeente de uitvaart, dan heb je als nabestaande vaak niets te kiezen. De gemeente bepaalt hoe de uitvaart verloopt. Het zal een sobere plechtigheid zijn, mogelijk zelfs zonder of beperkte mogelijkheden om afscheid te nemen. Gemeenten organiseren de uitvaart altijd op een gemeentelijke uitvaartlocatie (begraafplaats of crematorium).
Begrafenis en uitkering
Heb je geen geld om de begrafenis te betalen, maar wil je toch zelf de uitvaart regelen? Als je als nabestaande een uitkering hebt, dan kun je een beroep doen op de Wet Bijzondere Bijstand.
Via de Sociale Dienst in jouw woonplaats kun je een aanvraag doen voor een lening. Na het opstellen van de begroting gaat het geld direct naar de uitvaartondernemer. De lening zul je in termijnen terug moeten betalen, bijvoorbeeld door het in te laten houden op de uitkering.
Natuurlijk is het beter om te voorkomen dat je geen geld voor een begrafenis hebt. Als je er op tijd bij bent, hoeft een uitvaartverzekering zeker niet duur te zijn. Lees meer over de voor- en nadelen van een uitvaartverzekering in het artikel 'Uitvaartverzekering doen of niet?'. Daar vind je tips om zo goedkoop mogelijk online je uitvaart te regelen.
SamSam Uitvaartcoaching
SamSam Uitvaartcoaching is een vrijwilligersorganisatie die nabestaanden wil helpen om zo goedkoop mogelijk een uitvaart te organiseren én te voorkomen dat ze zich in de schulden steken door een lening te nemen. Zie de website van SamSam.
Crowdfunding begrafenis
De kans is natuurlijk aanwezig dat het al te laat is om een uitvaartverzekering af te sluiten omdat je dierbare al is overleden. Geen geld voor begrafenis, crowdfund hem dan! Geld inzamelen voor een uitvaart is van alle tijden, alleen de wijze waarop dat gebeurt is veranderd. Vroeger was er sprake van 'goed nabuurschap', tegenwoordig zijn er crowdfundacties online.
Veel mensen starten een crowdfundactie voor jonge mensen die plotseling overleden en geen uitvaartverzekering hadden. Het is logisch dat mensen die jong overleden, vaak geen geld voor een begrafenis opzij hadden gelegd. Crowdfundplatformen waar je geld op kunt halen voor een begrafenis zijn onder meer www.doneeractie.nl en Dream or Donate. Een recente crowdfund-actie voor de terminaal zieke Emma Post leverde zelfs ruim 55 duizend euro op.