Geen geld voor begrafenis

Is een familielid overleden en heb je geen geld voor de begrafenis? Geen nood. Er zijn mogelijkheden om de begrafenis zonder geld te regelen. Dit kunt u namelijk regelen via de gemeente. Daar liggen mogelijkheden om niet te hoeven betalen voor de crematie of begrafenis.

  • De gemeente is verplicht om de uitvaart te verzorgen als nabestaanden niet in staat zijn de uitvaart te betalen. Lees deze vijf gouden regels om dit voor elkaar te krijgen.
  • Je kunt soms ook een lening afsluiten door een beroep te doen op de Wet Bijzondere Bijstand, maar die moet je vaak wel terugbetalen. In sommige gevallen is de lening een gift.
  • Een optie die ook geld kost is het online afsluiten van een uitvaartverzekering. Is het daarvoor al te laat, dan is crowdfunding nog een mogelijkheid.
  • SamSam Uitvaartcoaching is een vrijwilligersorganisatie die nabestaanden wil helpen om zo goedkoop mogelijk een uitvaart te organiseren én te voorkomen dat ze zich in de schulden steken door een lening te nemen.

Wie betaalt de uitvaart als er geen geld is?

Allereerst wordt gekeken of de kosten van een uitvaart betaald kunnen worden uit de nalatenschap van de overledene. Lukt dat niet, dan draait de familie op voor de kosten van de begrafenis of crematie.

Toch zijn er uitzonderingen. In artikel 21 van de Wet op de lijkbezorging staat dat de gemeente de plicht heeft om de uitvaart te verzorgen als er iemand binnen de gemeentegrenzen komt te overlijden van wie geen nabestaanden bekend zijn of waarvan de nabestaanden niet in staat zijn de uitvaart te betalen.

Geen geld voor crematie, geen geld voor uitvaart. Wie betaalt de begrafenis als er geen geld is? Betaalt de gemeente de uitvaart, dan heb je als nabestaande vaak niets te kiezen.

Betaalt de gemeente de uitvaart, dan heb je als nabestaande vaak niets te kiezen. De gemeente bepaalt hoe de uitvaart verloopt. Het zal een sobere plechtigheid zijn, mogelijk zelfs zonder of beperkte mogelijkheden om afscheid te nemen. Gemeenten organiseren de uitvaart altijd op een gemeentelijke uitvaartlocatie (begraafplaats of crematorium).

Begrafenis en uitkering

Heb je geen geld om de begrafenis te betalen, maar wil je toch zelf de uitvaart regelen? Als je als nabestaande een uitkering hebt, dan kun je een beroep doen op de Wet Bijzondere Bijstand.

Via de Sociale Dienst in jouw woonplaats kun je een aanvraag doen voor een lening. Na het opstellen van de begroting gaat het geld direct naar de uitvaartondernemer. De lening zul je in termijnen terug moeten betalen, bijvoorbeeld door het in te laten houden op de uitkering.

Natuurlijk is het beter om te voorkomen dat je geen geld voor een begrafenis hebt. Als je er op tijd bij bent, hoeft een uitvaartverzekering zeker niet duur te zijn. Lees meer over de voor- en nadelen van een uitvaartverzekering in het artikel 'Uitvaartverzekering doen of niet?'. Daar vind je tips om zo goedkoop mogelijk online je uitvaart te regelen.

SamSam Uitvaartcoaching

SamSam Uitvaartcoaching is een vrijwilligersorganisatie die nabestaanden wil helpen om zo goedkoop mogelijk een uitvaart te organiseren én te voorkomen dat ze zich in de schulden steken door een lening te nemen. Zie de website van SamSam.

Zie ook deze tips

Crowdfunding begrafenis

De kans is natuurlijk aanwezig dat het al te laat is om een uitvaartverzekering af te sluiten omdat je dierbare al is overleden. Geen geld voor begrafenis, crowdfund hem dan! Geld inzamelen voor een uitvaart is van alle tijden, alleen de wijze waarop dat gebeurt is veranderd. Vroeger was er sprake van 'goed nabuurschap', tegenwoordig zijn er crowdfundacties online.

Veel mensen starten een crowdfundactie voor jonge mensen die plotseling overleden en geen uitvaartverzekering hadden. Het is logisch dat mensen die jong overleden, vaak geen geld voor een begrafenis opzij hadden gelegd. Crowdfundplatformen waar je geld op kunt halen voor een begrafenis zijn onder meer www.doneeractie.nl en Dream or Donate. Een recente crowdfund-actie voor de terminaal zieke Emma Post leverde zelfs ruim 55 duizend euro op.

Lees meer over:

Ruilhandel

Ruilhandel. Ruilen kan onder meer via LETS.

Ruilhandel is een eenvoudige en geweldige manier om in bepaalde behoeften te voorzien. Veel mensen doen aan ruilhandel, maar ook bedrijven doen het steeds meer. Ruilhandel is een aanrader als je zonder geld wil leven of geld wilt besparen. Ruilhandel is daarnaast een fantastische manier om aan nieuwe spullen te komen.

Weggeefwinkel

Ben je op zoek naar kleding, boeken, speelgoed, kookmateriaal of naar zomaar iets nieuws om te gebruiken? Dan kan je wellicht je geluk op in een weggeefwinkel. Dat is geen winkel in de traditionele betekenis, maar een plek waar gratis spullen te vinden zijn.

Zelf brood bakken

Zelf brood bakken is vrij eenvoudig, zeer voedzaam en superleuk om te doen. Bovendien heb je er geen of weinig geld voor nodig. Wat je wel nodig hebt is meel, water en zout. Met deze drie ingrediënten kan je zelf het lekkerste brood maken dat je ooit geproefd hebt. Dit is dus brood zonder gist.

Budget Tips Geld Besparen

Het is belangrijk om bij te houden waar je geld voor uitgeeft. Geef je het uit aan 'domme dingen' of alleen aan belangrijke dingen. Het is evenzeer belangrijk om af en toe iets kleins te kopen wat je eigenlijk niet nodig hebt, want anders word je weer gevangene van je eigen doelstellingen.

Tijdschrift: Genoeg

Twintig jaar Genoeg Magazine

Tijdschrift Genoeg is hét tijdschrift over geld besparen en leven met minder spullen. Of: leven met meer kwaliteit, minder gedoe en meer tijd. Het magazine verschijnt vier keer per jaar en zit boordevol met tips voor een creatiever leven met minder geld.

Gratis Spullen

gratis spullen, gratis meubels

Er zijn veel mensen die graag hun overbodige spullen gratis weggeven. Ze doen dit omdat ze het zonde vinden om de spullen weg te gooien, of omdat ze de spullen liever gratis weggeven dan er geld voor te vragen. Vaak geven mensen ook spullen weg die verder (te) weinig geld waard zijn in hun ogen, terwijl ze graag andere mensen er blij mee willen maken.

Geen geld en zwanger

Zwanger en geen geld. Wat nu? Zo zaten mijn vrouw en ik bij de verloskundige voor onze eerste afspraak. We hadden het over financiën en aan ons werd de vraag gesteld hoe we dachten ons kind op te voeden, zonder geld. Dit verwarde ons enigszins. En wellicht naïef stelden wij: "Geld? Hebben we dat echt nodig voor een baby?"

Voedsel delen

Er zijn regelmatig nieuwe initiatieven om voedsel te delen. Dit zijn online initiatieven zoals kliekjesgroepen op Facebook, of andere zoals StreetSmart in Amsterdam waar je gratis of voor een kleine vergoeding een restaunantmaaltijd kan krijgen. Ook zijn er her en der in het land speciale deelboxen zoals koelkastjes en weggeefboxen met eten.

Tijdschrift: Mug

Mug Magazine is een gratis tijdschrift voor mensen met een klein budget dat verkrijgbaar is in Amsterdam en omstreken. Mug bevat veel informatie over de rechten die mensen met een minimum inkomen hebben. Ook zitten er altijd veel bespaartips in. Je kan de magazine ook online lezen.

Niets kopen maand

Een maand lang niets nieuws kopen, dat is de uitdaging van de Buy Nothing New-maand. Het is een jaarlijks fenomeen dat in Nederland begon in oktober 2012. Niets nieuws kopen is een geweldige manier om op zoek te gaan naar de manier van leven voorbij het geld. Het zet je aan tot het opzoeken naar manieren om zonder geld te leven.

Sociale banken

sociale banken nederland
Speciaal voor mensen met een laag inkomen of met schulden zijn er in Nederland banken waar je goedkoop geld kan lenen. Deze banken heten ook wel sociale banken of gemeentelijke kredietbanken. Dit zijn banken die er speciaal zijn voor mensen met schulden, personen met een negatieve bkr registratie of mensen die geld nodig hebben maar nauwelijks of helemaal geen inkomsten hebben, bijvoorbeeld een uitkering.

Gratis speelgoed

Kinderen hoeven geen geld te kosten en speelgoed hoeft niet duur te zijn. Er zijn dan ook vele manieren om aan gratis speelgoed te komen. Een van de meest beproefde manieren om aan speelgoed te komen is om regelmatig naar een speelotheek te gaan.

Gratis boeken

gratis boeken

Boeken zijn in overvloed gratis beschikbaar, als je maar weet waar je ze kan vinden. Er staan miljoenen boeken te verstoffen in de boekenplanken alleen al in Nederland. Wat dacht je van hoeveel boeken wereldwijd op dit moment niet gelezen worden? Dat zijn boeken die gedeeld kunnen worden. En in toenemende mate zijn boeken dan ook gratis te vinden.

Reizen zonder geld

Zonder geld reizen is een van de eenvoudigste dingen om te doen. Het is namelijk iets wat we elke dag doen: lopen. Maar er zijn ook andere manieren om zonder geld op stap te gaan, zoals fietsen en liften. Op deze manier zal je in de meeste gevallen geen geld nodig hebben om vooruit te komen. Bovendien is het avontuurlijk en superleerzaam.

In 10 Stappen Zonder Geld

Ga jij de uitdaging aan: kan jij zonder geld leven? Leer het leven op een nieuwe manier kennen. Daag jezelf uit om oplossingen te bedenken voor alledaagse dingen: waar haal ik eten vandaan, hoe zal ik slapen en wat is datgaan wat ik kan bieden aan anderen? Wat kan ik ruilen bijvoorbeeld? Maar ook: hoe werkt het echte geven?

Consuminderen

Het is een hele simpele en zeer effectieve manier om minder afhankelijk te zijn van geld: consuminderen. Je gaat simpelweg minder consumeren, oftewel consu-minderen. Dankzij consuminderen ga je minder kopen, meer ontspullen en je gaat meer zelf doen, meer zelf dingen maken en op alternatieve manieren aan je spullen komen.

Autodelen

Geen geld om een auto te kopen? Wees blij, want zonder auto heb je ook een probleem minder. Je kan dan ook aan autodelen doen. Autodelen is in Nederland een nieuwe trend en is een hele goede optie naast liften bijvoorbeeld.

Snel geld sparen

Snel geld sparen is een makkelijke manier om meer geld te hebben. Je hebt elke dag, elke week en elke maand kosten. Meestal gaan je vaste kosten omhoog, bijvoorbeeld door een stijging van je huur of door boodschappen die duurder worden. Als je bijhoudt hoeveel je uitgeeft aan alle deze zaken is geld sparen een goede mogelijkheid.

Snel kosten besparen

Snel geld verdienen kan door direct op kosten te besparen. Kies daarom alleen voor noodzakelijke verzekeringen en kies de goedkoopste. Sluit je aan bij een vergelijkingssite waarbij ze voor jouw de goedkoopste verzekering, energieleverancier of internetprovider uitzoeken.

.

Door Anoniem (niet gecontroleerd) op zo, 10/05/2015 - 16:00