5 Tips voor zuiniger autorijden

Als je echt zuinig wilt leven, dan heb je waarschijnlijk geen auto vanwege de hoge kosten die een auto met zich meebrengt. Kun je echt niet zonder een auto, dan kun je natuurlijk wel proberen om er zuiniger in te rijden. Wij geven je hieronder 5 tips om dit mogelijk te maken.

Verlaag je brandstofverbruik

Brandstof is vaak een grote kostenpost als je autorijdt. Hoe meer kilometers je rijdt, hoe vaker je langs de pomp moet om te tanken en hoe meer je uitgeeft aan brandstof. Pas je rijstijl aan, door bijvoorbeeld het "nieuwe rijden" te gebruiken. Probeer de auto ook eens te laten staan en in plaats daarvan de fiets of het openbaar vervoer te nemen.

Kun je echt niet zonder je auto, dan is het zeker de moeite waard om de brandstofprijzen tussen diverse tankstations te vergelijken. Dat kan je zo een paar cent per liter schelen, zelfs als je een beetje moet omrijden om bij het tankstation te komen. Tankstations langs de snelweg zijn meestal duur, dus die kun je beter vermijden.

Zorg dat je autobanden de juiste bandenspanning hebben

Een goede manier om zuiniger te rijden met je auto is door de bandenspanning van je autobanden regelmatig te controleren en op peil te brengen. Tankstations vragen vaak wat geld hiervoor (€0,50 – €1) maar dat geld verdien je makkelijk terug met een lager brandstofverbruik. Als je de banden wel op de juiste bandenspanning houdt. Met de juist bandenspanning kan je namelijk tot 5% per jaar besparen op je brandstofkosten.

Banden vervangen is meestal een dure zaak, maar ook hier kan een goede bandenspanning een besparing opleveren. De juiste bandenspanning zorgt er namelijk voor dat het profiel van je autobanden minder snel afslijt, waardoor je je banden minder vaak hoeft te vervangen. Dat scheelt uiteindelijk behoorlijk wat geld.

Neem je autoverzekering onder de loep

Bij zuinig autorijden hoort natuurlijk ook een goedkope autoverzekering. Kijk hierbij goed naar wat je echt nodig hebt. Wettelijk gezien moet je altijd een WA-verzekering hebben. Deze kost vaak een paar tientjes per maand. Verzekeraars bieden daarnaast allerlei extra verzekeringen aan waarvan je je moet afvragen of je die wel echt nodig hebt.

Als je auto bijvoorbeeld al wat ouder is, dan heeft het niet veel zin om een casco-verzekering af te sluiten. Bij diefstal of total loss krijg je zo weinig terug voor je auto dat je beter je geld op een spaarrekening kunt zetten dan dat je er een dure verzekeringspremie van betaalt.

De beste manier om op je autoverzekering te besparen is door simpelweg schadevrij te rijden zodat je veel schadevrije jaren opbouwt. Het kan ook geen kwaad om bijvoorbeeld jaarlijks de premies tussen verzekeraars te vergelijken en je verzekering over te sluiten. Dit kan direct een verlaging van je autokosten opleveren.

Zuiniger autorijden met de juiste autobanden

Het soort autobanden waarop je rijdt kan ook meehelpen om zuiniger te rijden met je auto. Gebruik je in de winter speciale winterbanden met een lage rolweerstand dan is dat niet alleen veiliger, maar je rijdt hiermee ook zuiniger dan wanneer je in de winter op zomerbanden zou rijden. Dat past ook niet bij zuinig rijden want zomerbanden slijten in de winter harder af waardoor ze minder lang meegaan.

Wacht met het verwisselen van je banden niet tot je auto bij de garage staat voor een onderhoudsbeurt en je je banden wel moet laten vervangen. Als je een profielmeter hebt dan kun je zelf het bandenprofiel controleren en dan weet je precies wanneer je je banden moet vervangen. Kijk ook eens in online bandenshops wat nieuwe banden daar kosten. Vaak kosten ze daar minder dan bij de dealer of garage en heb je meer keuze in voordelige budget merken wat je direct een besparing oplevert.

Kijk wel uit bij het aanschaffen van tweedehands autobanden en zorg ervoor dat, als je tweedehands banden gaat kopen, je altijd een profielmeter bij je hebt. Autobanden met een profiel van 1.6 mm of minder mogen niet meer onder de auto worden gemonteerd en kunnen levensgevaarlijk zijn.

Lagere autokosten door autodelen

Naast zuiniger rijden met je auto kun je ook proberen om extra geld te verdienen met je auto, bijvoorbeeld door de auto te verhuren om zo je autokosten (deels) te kunnen betalen. Zeker als je auto een groot deel van de dag stil staat, kan dit een prima manier zijn om de kosten te verlagen. Er zijn speciale autodeel programma's zoals Car2Go of SnappCar waar je je auto te huur kunt aanbieden. Andere mensen maken dan gebruik van jouw auto en jij ontvangt hiervoor een vergoeding. Ook kan je ervoor kiezen om als Uber chauffeur geld te verdienen. Op deze manier levert je auto je wat extra geld op in plaats van alleen maar geld te kosten.

Besluit je om ultra zuinig te leven en doe je de auto de deur uit? Dan zijn auto deelprogramma's ook een ideale manier om zelf in een auto te kunnen rijden wanneer je die nodig hebt. Je hebt dan niet de maandelijkse kosten van een auto maar je kunt toch een auto gebruiken als dat nodig is.