Een Jaar Zonder Geld in Nederland

"Stel je voor, dat niemand meer een baan had, en iedereen gewoon leefde", schrijft Carolien Hoogland op Eenjaarzondergeld.nl. Vanuit die filosofie begon voor Carolien een nieuwe manier van leven, een waarbij ze een jaar lang zich niet bekommerde om het krijgen van een inkomen en op allerlei alternatieve manieren aan haar behoeften ging voorzien.

Het hele jaar 2010 leefde Carolien een jaar zonder geld, ze begon letterlijk op 1 januari en plakte bij het ingaan van het nieuwe jaar haar portemonnee helemaal dicht met stevige plakband. "Het doel van dit jaar", zo legt ze uit, "is om te kijken wat er gebeurt als ik mijn activiteiten, mijn werk, kies op basis van wat mijn netwerk en ik belangrijk (en leuk) vinden. De keuze wordt dus niet meer gestuurd door commerciële factoren. Dat is het leidende principe: laat de commercie varen, word onafhankelijk, zorg ervoor dat je kunt doen wat je belangrijk vind, en waar je blij van wordt."

Een jaar lang kocht ze letterlijk niets, terwijl ze gewoon thuis bij haar gezin bleef wonen. In haar ervaring is het vooral de angst dat mensen ervan weerhoudt om zonder geld te leven. "Angst om het eind van de maand niet te halen, angst om je kind te kort te doen. Angst voor buitensluiting, stigmatisering. Angst om van geen betekenis te zijn."

Enkele belangrijke principes voor Carolien om zonder geld te leven:

  • Ruil om in je behoeftes te voorzien.
  • Ruil niet rechtvaardig: geef wat je kan, neem wat je nodig hebt.
  • Wees pragmatisch.
  • Zonder geld betekent niet zonder kapitaal.
  • If it ain’t broken, don’t fix it

Eva Prins schreef voor het tijdschrift Genoeg een lang achtergrondartikel met veel aanvullende informatie: Leven met een lege beurs. Uit dat artikel komt ook deze mooie uitspraak.

Met haar experiment hoopt Hoogland anderen te inspireren. Niet zozeer om net zo radicaal als zijzelf inkomen en uitgaven te minimaliseren, maar wel om te kijken hoe je ervoor kunt zorgen dát te doen wat je belangrijk vindt en waar je blij van wordt. Hoogland: ‘Veel mensen denken dat je zonder geld niks meer kunt doen. Met mijn experiment laat ik zien dat je door minder uit te geven, juist meer kunt. Ik weet nu dat ik met heel weinig geld kan leven. Dat geeft een gevoel van rust en grote vrijheid."

Over de auteur

is initiatiefnemer van Geldloos.nl en heeft lange tijd zonder geld geleefd. Hij is expert op het gebied van rijk leven met weinig geld of zonder geld. Het idee van de website Geldloos.nl is om mensen ideeën te geven over hoe ze hun leven kunnen inrichten zonder geld. Voor meer informatie lees ook over de beweegredenen achter Geldloos.nl

Contact | Twitter