Gemeenschap zonder geld

Helemaal zonder geld leven, waar kan dat nu al? Bijvoorbeeld door in een gemeenschap te leven en daar gewoon het geld uitbannen. Dat is het doel van twee recente initatieven van gemeenschappen die bewust zonder willen geld leven. In Ierland is er al zo'n community, en ook zijn er plannen om andere gemeenschappen te beginnen in het zuiden van Europa.

Happy Pig

Happy Pig

De gemeenschap in Ierland heet The Happy Pig en is begonnen door Mark Boyle en enkele vrienden. Mark Boyle is al veel langer actief op het gebied van geldloos leven en heeft ook enkele boeken geschreven. Van de opbrengsten van zijn boeken heeft hij land gekocht in Ierland. Op dat stuk land wordt nu zonder geld en met DIY/Eco-technologie geleefd. Het doel is zo duurzaam mogelijk samen te leven en een micro-maatschappij op te bouwen.

  • Happiness Without Money? This Irish Community Proves It's Possible [1]
  • The World's First Moneyless Pub [2]

Eutopia

Eutopia

Een ander nieuw initatief is Eotopia. Dit is begonnen door een groep jongeren uit verschillende landen in Europa, met onder meer Raphael Fellmer uit Duitsland die al enkele jaren bewust zonder geld leeft (zie hier een video). Het idee achter Eotopia is om een gemeenschap te starten ergens in het zuiden van Europa waar mensen samenleven zonder geld. De groep is nu op zoek naar een stuk land waar ze kunnen beginnen.

Twin Oaks

Twin Oaks

In de Verenigde staten bestaat er een woon-werk gemeenschap waar je ook zonder geld kan leven. Je moet wel lid zijn van de gemeenschap en meedoen. Het systeem van TwinOaks is bijzonder geavanceerd. Er zijn vele shifts zoals toiletten schoonmaken, hangmaten maken, eten koken voor de groep enz. Je schrijft je in op de wekelijkse werklijst en je houd je aan de afspraken.

De gemeenschap zelf is niet volledig zelfvoorzienend. Inkomsten worden gegegeneerd met een hangmatten en tofu. Daarnaast wordt er heel veel gedeeld. Zo zijn er gemeenschappelijke fietsen, auto's en bijvoorbeeld kleding. Sterker nog, er is zelfs één enorme ruimte met daarin alleen maar kleding.

Meer informatie

  • Ook in het verleden zijn er veel gemeenschappen geweest waar mensen zonder geld leven.
  • Op de website Ecobasa.org kan je meer gemeenschappen vinden waar je terecht kan zonder geld.
  • Ken je zelf nog andere voorbeelden, wees vrij ze te noemen als commentaar hieronder.

Reacties

Over de auteur

is initiatiefnemer van Geldloos.nl en heeft lange tijd zonder geld geleefd. Hij is expert op het gebied van rijk leven met weinig geld of zonder geld. Het idee van de website Geldloos.nl is om mensen ideeën te geven over hoe ze hun leven kunnen inrichten zonder geld. Voor meer informatie lees ook over de beweegredenen achter Geldloos.nl

Contact | Twitter