BKR verwijderen

Heb je een BKR registratie en wil je die verwijderen, dan zijn de stappen om dit te doen niet heel moeilijk. Alleen bij een negatieve BKR is het lastiger, want die kan je niet zomaar verwijderen. Maar heb je een gewone BKR registratie, dan kan je dit prima zelf regelen.

Waarom BKR laten verwijderen?

Een BKR notitie is altijd persoonlijk. Als je van de BKR registratie af wilt, bijvoorbeeld omdat je een nieuwe lening of een hypotheek wilt afsluiten, dan kan het slim zijn om je lopende registraties te verwijderen.

Hoe krijg je de registraties verwijderd? In principe is dat best makkelijk en goed te doen. Het gaat hier vaak om registraties van lopende leningen, telefoonabo's en private lease contracten. Heb je leningen lopen, dan kan je die gewoon stopzetten. Datzelfde geldt voor contracten zoals private lease overeenkomsten die je hebt lopen. Of bij bepaalde telefoonabo's met een telefoon van meer dan 250 euro. BKR registratie gelden trouwens ook voor rood staan limieten boven de 250 euro.

Zelf BKR opvragen

Het is slim om eerst te bepalen wát het BKR over jou heeft geregistreerd. Daarvoor kan je gratis je eigen BKR registratie opvragen. Om zelf je BKR te laten verwijderen, moet je eerst weten wat voor negatieve BKR je hebt. Dit kom je te weet door je BKR registraties op te vragen. Dit is gratis en kan gewoon online. Je moet je daarvoor wel identificeren met je online bankgegevens. Dat gaat via het betrouwbare Idin. Je moet ook een aantal controlevragen beantwoorden.

Voorheen moest je voor je eigen BKR gegevens trouwens betalen. Dat is ronduit belachelijk, zo stelt ook de site openbkr.nl. Het zijn immers je eigen gegevens die je wilt inzien. Er werd dan ook terecht campagne gevoerd voor gratis toegang, bijvoorbeeld door de Consumentenbond.

Negatieve BKR verwijderen.

Heb je een negatieve BKR registratie en vind je dit onterecht, dan kan het de moeite waard zijn om je BKR registratie te laten verwijderen. Dit doe je alleen niet zomaar. Je BKR verwijderen is niet makkelijk om te doen, maar ook weer niet onmogelijk. Veel mensen proberen het zelf te doen, maar er zijn speciale bureau's die je kan inhuren voor deze opdracht. Je moet er dan wel voor kiezen om met een gerenommeerd bureau aan de slag te gaan. Niet eentje die je met een kluitje het riet instuurt.

Veel mensen die hun BKR registratie willen laten verwijderen, hebben een onterechte melding in het BKR staan. Dit komt bijvoorbeeld omdat banken niet altijd even goed de kredietgegevens bijwerken. Bijvoorbeeld je had een rood staan product op je bankrekening of een creditcard, maar deze heb je nu niet meer. Als je dan toch de melding ziet staan op je BKR overzicht, dan moet je actie ondernemen. Dat kan je in eerste instantie gewoon zelf doen, want zo moeilijk is dat niet.

Je kan ook kiezen om de melding te laten staan, maar dat kan gevolgen hebben als je bijvoorbeeld een hypotheek of een lening wilt aanvragen. Je kan dan minder lenen. Besef wel dat de enige zaken die het BKR registreert zijn de leningen die je hebt, zoals rood staan, een creditcard of een persoonlijke lening. Het gaat niet om alle schulden of betalingsachterstanden die je vroeger hebt gehad, maar alleen om leningen. Het BKR weet dus niet of je achterstanden hebt bij de Belastingdienst, energieleveranciers, woningcorporaties of zorgverzekeraars.

Het BKR weet niet of je achterstanden hebt bij de Belastingdienst, energieleveranciers, woningcorporaties of zorgverzekeraars. Het gaat alleen om alle soorten leningen boven de 250 euro. Voor kopen op afbetaling, in termijnen of kopen en achteraf betalen geldt in principe dus geen BKR registratie, behalve als dit via een lening gaat.

Zelf BKR verwijderen

Je wilt je BKR registratie laten verwijderen. Hoe doe je dat? Heel simpel, je gaat met je BKR gegevens in je hand naar de instelling die jouw lening heeft laten registreren. Dit is bijvoorbeeld je bank waar je de lening open hebt staan. Gaat het bijvoorbeeld om een rood staan registratie en heb je die inmiddels weer opgelost? Dan ga je naar de bank en vraag je ze om je BKR registratie te wijzigen. Je kan ze trouwens vaak gewoon een mail sturen. Zij controleren je gegevens en dan laten zij aan de BKR weten dat het probleem is opgelost. Op dat moment verandert jouw BKR registratie.

Dit zegt het BKR hierover: "De gegevens die op je kredietoverzicht staan, leveren kredietaanbieders zo bij ons aan. Is er een fout gemaakt of klopt er iets niet? Dan kan alleen de kredietaanbieder de fout herstellen of je gegevens aanpassen. Neem daarover dus contact op met je kredietaanbieder."

Zo simpel kan het zijn, maar vaak is dit niet het geval. De instelling kan bijvoorbeeld weigeren om jouw aanvraag in behandeling te nemen. Of de BKR bijvoorbeeld weigert om mee te werken. In dit soort gevallen kan je bezwaar aantekenen. Dit bezwaar of klacht moet je dan indienen bij het Kifid. Succes is trouwens niet gegarandeerd, tonen de cijfers. Van 335 zaken die van 2015-2017 waren begonnen, kregen 30 consumenten uiteindelijk gelijk.

BKR laten verwijderen

Dit klinkt allemaal best ingewikkeld of misschien of heb je er helemaal geen tijd voor. Er is dan ook de optie om met een speciaal bureau's in zee te gaan. Zij doen dan hun best om je BKR registratie te verwijderen.

De bekendste van deze bureau's is Dynamiet Nederland. Zij hebben veel kennis in huis om met uw zaak aan de slag te gaan. Het BKR zelf is niet helemaal blij met dit soort organisaties. Zo schrijft op eigen titel het PR bureau van het BKR

Op het internet zijn veel dure bemiddelaars te vinden die deze dienst tegen hoge kosten aanbieden aan consumenten. Het advies is om voorzichtig te zijn met dergelijke partijen. Het kost veel geld en levert niet altijd het gewenste resultaat op.

Komt u er trouwens helemaal niet meer uit met het BKR. Dan kunt u ook nog een kort geding aanspannen. Organisaties zoals Dynamiet Nederland hebben daar veel ervaring mee en winnen ook regelmatig zaken die consumenten hebben aangespannen tegen het BKR.

BKR verwijderen

BKR verwijderen

Heb je een negatieve BKR registratie dan kan het de moeite waard zijn om je BKR registratie te laten verwijderen. Dit doe je alleen niet zomaar. Je BKR verwijderen is niet makkelijk om te doen, maar ook weer niet onmogelijk. Je BKR verwijderen is niet makkelijk om te doen, maar ook weer niet onmogelijk.

Veel mensen kiezen ervoor dit zelf te doen, maar je hebt ook speciale bureau's die je kan inhuren. Je moet er dan wel voor kiezen om met een gerenommeerd bureau aan de slag te gaan. Niet eentje die je met een kluitje het riet instuurt.

Lees meer over: