BKR verwijderen

Heb je een negatieve BKR registratie en vind je dit onterecht, dan kan het de moeite waard zijn om je BKR registratie te laten verwijderen. Dit doe je alleen niet zomaar. Je BKR verwijderen is niet makkelijk om te doen, maar ook weer niet onmogelijk. Veel mensen kiezen ervoor dit zelf te doen, maar je hebt ook speciale bureau's die je kan inhuren. Je moet er dan wel voor kiezen om met een gerenommeerd bureau aan de slag te gaan. Niet eentje die je met een kluitje het riet instuurt.

Zelf BKR opvragen

Om zelf je BKR te laten verwijderen, moet je eerst weten wat voor negatieve BKR je hebt. Dit kom je te weet door je BKR registraties op te vragen. Dit is gratis en kan gewoon online. Je moet je daarvoor wel identificeren met je online bankgegevens. Dat gaat via het betrouwbare Idin. Je moet ook een aantal controlevragen beantwoorden.

Voorheen moest je voor je eigen BKR gegevens trouwens betalen. Dat is ronduit belachelijk, zo stelt ook de site openbkr.nl. Het zijn immers je eigen gegevens die je wilt inzien. Er werd dan ook terecht campagne gevoerd voor gratis toegang, bijvoorbeeld door de Consumentenbond.

Waarom BKR laten verwijderen?

De meeste mensen die hun BKR registratie willen laten verwijderen, hebben een onterechte melding in het BKR staan. Dit komt bijvoorbeeld omdat banken niet altijd even goed de kredietgegevens bijwerken. Bijvoorbeeld je had een rood staan product op je bankrekening of een creditcard, maar deze heb je nu niet meer. Als je dan toch de melding ziet staan op je BKR overzicht, dan moet je actie ondernemen. Dat kan je in eerste instantie gewoon zelf doen, want zo moeilijk is dat niet.

Je kan ook kiezen om de melding te laten staan, maar dat kan gevolgen hebben als je bijvoorbeeld een hypotheek of een lening wilt aanvragen. Je kan dan minder lenen. Besef wel dat de enige zaken die het BKR registreert zijn de leningen die je hebt, zoals rood staan, een creditcard of een persoonlijke lening. Het gaat niet om alle schulden of betalingsachterstanden die je vroeger hebt gehad, maar alleen om leningen. Het BKR weet dus niet of je achterstanden hebt bij de Belastingdienst, energieleveranciers, woningcorporaties of zorgverzekeraars.

BKR verwijderen

Zelf BKR verwijderen

Je bent het niet eens met je BKR registratie. Wat dan? Dan ga je met je BKR gegevens in je hand naar de instelling die jouw lening heeft laten registreren. Gaat het bijvoorbeeld om een rood staan registratie en heb je die inmiddels weer opgelost? Dan ga je naar de bank en vraag je ze om je BKR registratie te wijzigen. Je kan ze trouwens vaak gewoon een mail sturen. Zij controleren je gegevens en dan laten zij aan de BKR weten dat het probleem is opgelost. Op dat moment verandert jouw BKR registratie.

Dit zegt het BKR hierover: "De gegevens die op je kredietoverzicht staan, leveren kredietaanbieders zo bij ons aan. Is er een fout gemaakt of klopt er iets niet? Dan kan alleen de kredietaanbieder de fout herstellen of je gegevens aanpassen. Neem daarover dus contact op met je kredietaanbieder."

Zo simpel kan het zijn, maar vaak is dit niet het geval. De instelling kan bijvoorbeeld weigeren om jouw aanvraag in behandeling te nemen. Of de BKR bijvoorbeeld weigert om mee te werken. In dit soort gevallen kan je bezwaar aantekenen. Dit bezwaar of klacht moet je dan indienen bij het Kifid. Succes is trouwens niet gegarandeerd, tonen de cijfers. Van 335 zaken die van 2015-2017 waren begonnen, kregen 30 consumenten uiteindelijk gelijk.

BKR laten verwijderen

Dit klinkt allemaal best ingewikkeld of misschien of heb je er helemaal geen tijd voor. Er is dan ook de optie om met een speciaal bureau's in zee te gaan. Zij doen dan hun best om je BKR registratie te verwijderen.

De bekendste van deze bureau's is Dynamiet Nederland. Zij hebben veel kennis in huis om met uw zaak aan de slag te gaan. Het BKR zelf is niet helemaal blij met dit soort organisaties. Zo schrijft op eigen titel het PR bureau van het BKR

Op het internet zijn veel dure bemiddelaars te vinden die deze dienst tegen hoge kosten aanbieden aan consumenten. Het advies is om voorzichtig te zijn met dergelijke partijen. Het kost veel geld en levert niet altijd het gewenste resultaat op.

Komt u er trouwens helemaal niet meer uit met het BKR. Dan kunt u ook nog een kort geding aanspannen. Organisaties zoals Dynamiet Nederland hebben daar veel ervaring mee en winnen ook regelmatig zaken die consumenten hebben aangespannen tegen het BKR.

BKR verwijderen

Heb je een negatieve BKR registratie dan kan het de moeite waard zijn om je BKR registratie te laten verwijderen. Dit doe je alleen niet zomaar. Je BKR verwijderen is niet makkelijk om te doen, maar ook weer niet onmogelijk. Je BKR verwijderen is niet makkelijk om te doen, maar ook weer niet onmogelijk.

Veel mensen kiezen ervoor dit zelf te doen, maar je hebt ook speciale bureau's die je kan inhuren. Je moet er dan wel voor kiezen om met een gerenommeerd bureau aan de slag te gaan. Niet eentje die je met een kluitje het riet instuurt.

Lees meer over: