BKR verwijderen

Heb je een negatieve BKR registratie dan kan het de moeite waard zijn om je BKR registratie te laten verwijderen. Dit doe je alleen niet zomaar. Je BKR verwijderen is niet makkelijk om te doen, maar ook weer niet onmogelijk.

Veel mensen kiezen ervoor dit zelf te doen, maar je hebt ook speciale bureau's die je kan inhuren. Je moet er dan wel voor kiezen om met een gerenommeerd bureau aan de slag te gaan. Niet eentje die je met een kluitje het riet instuurt.

Zelf BKR opvragen

Om zelf je BKR te laten verwijderen, moet je eerst weten wat voor negatieve BKR je hebt. Dit kom je te weet door je BKR registraties op te vragen. Hiervoor betaal je een eenmalig bedrag en dan krijg je een papieren lijst thuis gestuurd met daarop alle BKR registraties.

Je kan er ook voor kiezen om een online abonnement te nemen, dan kan je het hele jaar door je BKR registraties bekijken. Dit is handig als er veranderingen kunnen komen en als je dat meteen wilt weten. Je betaalt wel extra voor een online abonnement.

Dat je hiervoor moet betalen is trouwens best belachelijk, zo stelt ook de site openbkr.nl. Het zijn immers je eigen gegevens die je wilt inzien. Gelukkig is de prijs al wel lager dan een paar jaar geleden.

Zelf BKR verwijderen

Ik ben het niet eens met mijn BKR registratie. Wat dan? Dan ga je met je BKR gegevens in je hand naar de instelling die jouw lening heeft laten registreren. Gaat het bijvoorbeeld om een rood staan registratie en heb je die inmiddels weer opgelost? Dan ga je naar de bank en vraag je ze om je BKR registratie te wijzigen. Zij controleren je gegevens en dan laten zij aan de BKR weten dat het probleem is opgelost. Op dat moment verandert jouw BKR registratie.

Zo simpel kan het zijn, maar vaak is dit niet het geval. De instelling kan bijvoorbeeld weigeren om jouw aanvraag in behandeling te nemen. Of de BKR bijvoorbeeld weigert om mee te werken. In dit soort gevallen kan je bezwaar aantekenen bij het BKR. U kan een klacht indienen bij de Geschillen-commissie van het BKR. U moet hiervoor wel (opnieuw!) betalen. Dit kost weer geld, 50 euro dit keer.

Dit krijgt u terug als uw bezwaar gegrond is. Je kan trouwens ook een materiƫle schadevergoeding eisen. Bijvoorbeeld omdat u verlies heeft geleden door de BKR registratie. Maar als we kijken naar de uitspraken van de geschillencommissie gebeurt dit bijna nooit. Er zijn bovendien maar weinig uitspraken van de geschillencommissie. In 2017 niet meer dan gemiddeld 1 uitspraak per maand. Er zijn dus weinig mensen die zo ver komen.

Succes bij die geschillencommissie is niet gegarandeerd, tonen cijfers. Van 335 zaken die de afgelopen twee jaar aanhangig zijn gemaakt, kregen 30 consumenten uiteindelijk gelijk. (bron: NRC 11-08-2017)

BKR laten verwijderen

Is het allemaal te ingewikkeld voor u of heeft u er geen tijd voor. Er is ook de optie om met een speciaal bureau in zee te gaan. De bekendste is wel Dynamiet Nederland. Zij hebben veel kennis in huis om met uw zaak aan de slag te gaan. Het BKR zelf is niet helemaal blij met dit soort organisaties. Zo schrijft op eigen titel het PR bureau van het BKR

Op het internet zijn veel dure bemiddelaars te vinden die deze dienst tegen hoge kosten aanbieden aan consumenten. Het advies is om voorzichtig te zijn met dergelijke partijen. Het kost veel geld en levert niet altijd het gewenste resultaat op (bron)

Komt u er verder niet meer uit met het BKR. Dan kunt u ook nog een kort geding aanspannen. Organisaties zoals Dynamiet Nederland hebben daar veel ervaring mee en winnen ook regelmatig zaken die consumenten hebben aangespannen tegen het BKR.

Lees meer over: