Autodelen

Autodelen is Trending

Geen geld om een auto te kopen? Wees blij, want zonder auto heb je ook een probleem minder. Je kan dan ook aan autodelen doen. Autodelen is in Nederland een nieuwe trend en is een hele goede optie naast liften bijvoorbeeld. Het is een goedkope oplossing om geld te besparen, en zelfs om een beetje geld te verdienen.

Het principe van autodelen

Met autodelen heb je altijd een auto ter beschikking, veelal zonder de lasten. Vooral in grote steden is autodelen populair. Er zijn veel aanbieders, zoals Greenwheels en Diks Autodate. Meestal betaal je bij autodelen een abonnement en een bedrag per uur. Dankzij autodelen kan je veel geld besparen. Je betaalt namelijk geen parkeerkosten en je bent ook geen geld kwijt aan autoverzekeringen. Bovendien heb je wel altijd een auto maar je hoeft er niet een te kopen.

Autodelen en zelforganisatie

Je kan autodelen ook zelf organiseren met je buren of buurtgenoten. Je kan samen met buurtgenoten een auto aanschaffen bijvoorbeeld. Of je kan je eigen auto voor je buren ter beschikking stellen. Er zijn ook bedrijven die dit voor je faciliteren, zoals Snappcar en MyWheels. Vooral MyWheels is een bekende op dit gebied. Of zeg maar: MyWheels is de trendsetter op het gebied van autodelen.

MyWheels begon als een spontaan initiatief in de jaren negentig.

Mywheels is ontstaan vanuit mijn initiatief om in 1993 één auto te delen met drie buren. Na 10 jaar hadden we 6 auto’s en 40 deelnemers en hebben we er een organisatie van gemaakt met als uitgangspunt dat we de auto’s delen en ook de winst (bron)

Voordelen autodelen

  • Je kan veel geld besparen. Je betaalt geen parkeerkosten voor de deelauto en je bent ook geen geld kwijt aan verzekeringen.
  • Het is duurzamer: er zijn minder auto's nodig en daarmee ook minder parkeerplekken
  • Je hebt meer flexibiliteit: met sommige deelauto's kan je de deelauto gewoon laten staan. Je hoeft hem niet terug te brengen waar je hem opgepikt hebt

Autodelen maakt het autogebruik betaalbaar voor mensen die incidenteel een auto willen gebruiken, zoals studenten, stedelingen, treinreizigers en toeristen (bron).

Door een auto te delen kunt u flink kosten besparen. Afhankelijk van uw situatie is autodelen goedkoper tot ongeveer 12.000 kilometer per jaar. (bron)

Nadelen autodelen

  • Bij veel deelauto's betaal je voor de auto per uur. Je bent dan veel geld kwijt als je op familiebezoek gaat, terwijl de auto lange tijd gewoon stilstaat. Dit soort autodeelbedrijven zijn dan eigenlijk niets anders dan verkapte autoverhuurbedrijven.
  • Niet alle autodeel bedrijven zijn in staat om een goede dienstverlening te leveren. Zo heeft het Brusselse Zen Car leuke ideeën maar is de dienstverlening ver onder de maat. Voordat je voor een bedrijf kiest kan het verstandig zijn om eens op vrijdagavond te bellen (bij Zen Car was er dan meestal niemand bereikbaar).

Autodelen / Carpoolen

Over de auteur

is initiatiefnemer van Geldloos.nl en heeft lange tijd zonder geld geleefd. Hij is expert op het gebied van rijk leven met weinig geld of zonder geld. Het idee van de website Geldloos.nl is om mensen ideeën te geven over hoe ze hun leven kunnen inrichten zonder geld. Voor meer informatie lees ook over de beweegredenen achter Geldloos.nl

Contact | Twitter