Zelf brood bakken

Zelf brood bakken is vrij eenvoudig, zeer voedzaam en superleuk om te doen. Bovendien heb je er geen of weinig geld voor nodig. Wat je wel nodig hebt is meel, water en zout. Met deze drie ingrediënten kan je zelf het lekkerste brood maken dat je ooit geproefd hebt. Dit is dus brood zonder gist.

Zodra je het brood bakken onder de knie hebt, kan je het zelf gezond brood bakken ook aan andere mensen leren. Je kan bovendien ook enorm variëren met je recepten. Je hoeft alleen maar de basis onder de knie te hebben om te experimenteren zoveel als je wilt. Zo kan je makkelijk zelf notenbrood bakken, of speltbrood zonder gist, brood bakken met bloem of brood bakken zonder bloem, zelf volkorenbrood bakken in de oven, zuurdesembrood bakken en brood bakken zonder broodbakmachine.

Brood zonder gist maken

Met meel en water kan je namelijk desem maken. Dat gaat als volgt: je mengt het meel met wat water als een papje en laat dat een dag of een paar dagen staan, je ververst dit elke dag met een beetje water en meel en na een tijdje gaat het goedje een beetje borrelen en opzetten. Dit is je desem, de basis van het brood en het is nu klaar om brood mee te bakken. Dit brood heet ook wel een zuurdesem brood, maar als je het niet te lang laat rijzen (maximaal 3,4 uur) dan smaakt het brood totaal niet zuur.

Neem het goedje (maar bewaar een klein beetje) en meng de desem met meer water en meel, zorg ervoor dat het ongeveer 1/10e van het geheel is. Doe het bijvoorbeeld in een plastic pot en roer met een pollepel alles goed door elkaar tot het een goed kneedbaar geheel is geworden (dus niet droog en 'zwaar', en niet nat en kleverig). Kneed het geheel op het tafelblad me de palmen van je hand en leg het 3, 4 uur te rusten op de ovenschaal, met een doek eroverheen en op kamertemperatuur.

Het goedje dat je bewaart hebt doe je weer terug in het potje en blijf je om de dag voeden. In de zomer vaker dan in de winter (alles hangt erg af van het klimaat: de luchtvochtigheid en temperatuur).

Daarna stop je het brood in een voorverwarmde oven tussen de 30 en 50 minuten. Het aantal graden doe je tussen de 150 en 180, wat afhangt van de type oven. Een kleine electrische oven is 30-40 minuten op 150 graden genoeg.

Zodra je dit proces onder de knie hebt kan je ook experimenteren met nootjes, sesamzaad, rijst, rozijnen, kruiden en wat er ook maar bij je opkomt.

Voor een stap-bij-stap instructie, zie


Je kan dezelfde instructies gebruiken maar met speltmeel, wil je bijvoorbeeld speltbrood bakken zonder gist. Of als je wilt broodjes bakken zonder gist, dan kan je hetzelfde recept gebruiken maar maak dan kleine bolletjes.

Makkelijk brood bakken zonder gist

Wil je echter makkelijk brood bakken zonder gist, dan kan je ook overwegen om gewoon platbrood te maken. Dit brood is net als een tortilla, een kleine pannenkoek. Je doet wat meel en water en zout bij elkaar, je husselt het met een mixer tot het glad is, doe er nog wat meer meel bij, kneed het samen tot het een zachte bol is en je bakt het als een kleine pannenkoek in de pan. Om het broodje goed dun te maken, doe er wat bakpapier boven op en zet er een pan bovenop en pers het goed tegen het brood aan. Zo wordt die dunner. Je kan uiteraard ook een deegroller gebruiken.

Reacties

Je eigen brood bakken is gezond, lekker en goedkoop inderdaad. Het wordt nóg interessanter wanneer je het brood op zonne energie kunt bakken. Ik bedoel niet op zonnepanelen maar met een kookapparaat op zonne energie. Met een zelfgemaakte (zonne)hooikist bijvoorbeeld.
Voor degenen die niet zo handig zijn, er zijn ook kant en klare zonne ovens te koop. De baktijd is (bij zonnig weer natuurlijk) hetzelfde als je gas/ heteluchtoven. Het heeft echter 2 grote voordelen: Je brood kan nooit aanbranden vanwege de (slowcooking) lage temperatuur én bakken kost je helemaal niks!

Over de auteur

is initiatiefnemer van Geldloos.nl en heeft lange tijd zonder geld geleefd. Hij is expert op het gebied van rijk leven met weinig geld of zonder geld. Het idee van de website Geldloos.nl is om mensen ideeën te geven over hoe ze hun leven kunnen inrichten zonder geld. Voor meer informatie lees ook over de beweegredenen achter Geldloos.nl

Contact | Twitter