Geld besparen als een vrek

Er zijn veel verschillende redenen te bedenken om geld te willen besparen. Sommige mensen kiezen voor 'consuminderen' omdat ze op die manier het milieu willen ontzien. Anderen willen zo onafhankelijk mogelijk zijn van geld, omdat ze zo meer vrijheid voelen.

Bij Geldloos verkennen we graag de mogelijkheden om geld te besparen. Daarmee staan we in een lange traditie, want geld besparen is van alle tijden. Niet voor niets kent het Nederlands een flink wat uitdrukkingen die hiernaar verwijzen. Denk bijvoorbeeld aan de tering naar de nering zetten, de broekriem aanhalen en de hand op de knip houden.

Vrekken

Het is nu best gewoon om er een niet-materialistische levensstijl op na te houden. Je wordt er niet raar op aangekeken als je zuinig probeert te leven. Dat is niet altijd zo geweest. Mensen die geen geld uit wilden geven werden beschouwd als vrekken, krenten of gierigaards. Door 'vrekken' als geuzennaam te kiezen brak de Stichting Zuinigheid met Stijl hierover begin jaren negentig veel taboes door. Ze gaven een krantje uit; het internet stond immers nog in de kinderschoenen.

Kritisch naar je uitgaven kijken

Met de Vrekkenkrant haalde de stichting een oplage van vijfduizend. Er stonden allerlei tips in om zo zuinig mogelijk te leven. Veel daarvan was gebaseerd op de experimentele levenswijze van initiatiefnemers Hanneke van Veen en Rob van Eeden. Zij ruilden hun drukke bestaan als goed betaalde tweeverdieners in voor een relaxter leven door zeer kritisch naar hun uitgaven te kijken. Door het huishouden als een bedrijf te runnen bespaarden ze steeds meer op nutteloze kostenposten, vertelden ze in een interview met NRC Handelsblad. De televisie en tijdschriften gingen de deur uit, kleding werd alleen nog maar tweedehands aangeschaft en boodschappen beter gepland.

Internationale beweging

De vrekken hoorden destijds tot een internationale beweging, die in Duitsland ('Geizhals') en België ('de Vlaamse Vrek') navolging kreeg. In de Verenigde Staten waren in de jaren negentig dertig tot veertig vrekkenkranten in omloop. Er verschenen honderden boeken over zuinig leven. De beweging was waarschijnlijk zo populair vanwege de slechtere sociale voorzieningen in de VS.

Genoeg

De Vrekkenkrant stopte in 1996, maar werd in 1997 opgevolgd door het tijdschrift 'Genoeg', dat nog steeds uitgegeven wordt en ook op internet te vinden is. De boeken van de Stichting Zuinigheid met Stijl zijn tweedehands verkrijgbaar via bol.com, zie bijvoorbeeld.

Lees meer over:

Over de auteur

is initiatiefnemer van Geldloos.nl en heeft lange tijd zonder geld geleefd. Hij is expert op het gebied van rijk leven met weinig geld of zonder geld. Het idee van de website Geldloos.nl is om mensen ideeën te geven over hoe ze hun leven kunnen inrichten zonder geld. Voor meer informatie lees ook over de beweegredenen achter Geldloos.nl

Contact | Twitter