Ruilhandel in opmars

Ruilhandel wordt steeds populairder bij kleine en middelgrote bedrijven. Bartering, zoals ruilen ook heet, wordt steeds vaker gebruikt om openstaande rekeningen te betalen of om elkaar krediet te verlenen. Een kleine 10% van alle mkb’ers is op een of andere manier bij ruilhandel betrokken.

Ruilhandel grijpt om zich heen

Peer-to-peer ruilhandel komt steeds vaker voor in Nederland. In dit artikel komen enkele voorbeelden aan bod, zoals buurtouders om op elkaars kinderen te passen en Mywheels, over het delen van auto's.

Ruilhandel

Ruilhandel. Ruilen kan onder meer via LETS.

Ruilhandel is een eenvoudige en geweldige manier om in bepaalde behoeften te voorzien. Veel mensen doen aan ruilhandel, maar ook bedrijven doen het steeds meer. Ruilhandel is een aanrader als je zonder geld wil leven of geld wilt besparen. Ruilhandel is daarnaast een fantastische manier om aan nieuwe spullen te komen. Ruilhandel kan bovendien een alternatief zijn voor transacties in de geldeconomie.

Ruilhandel in Nederland

"Kan jij mijn computer repareren? Dan kan ik voor jou gordijnen maken." Er zijn in Nederland veel voorbeelden van goed werkende netwerken voor ruilhandel en ruilhandel-kringen, zoals Noppes in Amsterdam, waar veel mensen aan meedoen. Meestal werken deze ruilhandelnetwerken wel met bepaald soort krediet of puntensysteem: je krijgt een hoeveelheid krediet als je succesvol een dienst hebt aangeboden. Die krediet kan je dan weer gebruiken om andere diensten aan te vragen. Dit worden ook wel een letssysteem genoemd. Deze ruilhandelsystemen bestaan uit een groep mensen, die met elkaar handelt door middel van punten.

Websites Online Ruilen

Er zijn daarnaast ook ruilhandel sites in Nederland waar je online spullen kan ruilen. Bijvoorbeeld www.ruilen.com. Dat is een website op het gebied van ruilen, maar er zijn er meer. Mensen bieden hun audiosets, televisies of meubels op deze ruilsites aan. Zonder de credits of geld kan het soms alleen erg lastig om een match te maken als mensen iets specifieks willen. Er zijn ook ruilsites voor bedrijven en zzp'ers, voor diensten zogezegd.

Ruilhandel beginnen in je eigen buurt

Je kan aan deze netwerken deelnemen, maar ook kan je in je eigen buurt een en ander opzetten, bijvoorbeeld op kleine schaal. Maak daarvoor een lijstje met welke diensten jij kan aanbieden en welke diensten jij denkt nodig te hebben. Maak daarna je behoeften en aanbod kenbaar aan de juiste mensen, en zo kan het balletje rollen. Dit is een goede manier om zelf een ruilhandel te beginnen.

Gratis spullen dankzij ruilhandel

Ruilhandel kan ook een fantastische manier zijn om aan gratis spullen te komen. Dit werkt het makkelijkst als je zelf ook spullen hebt die je weg kan doen. Laat aan mensen in de buurt weten wat je voor spullen te ruilen hebt, en wat je er graag voor terug wilt hebben. Een voorbeeld van hoe dat in de praktijk kan werken is dit verhaal van een oma die naar een bejaardentehuis ging.

Hoe oma het aanpakte? Heel eenvoudig. Zij liet de hele buurt weten dat ze op kamers ging wonen en bood zij haar huisraad te ruil aan. En met succes, want de ‘buurttamtam’ draaide op volle toeren. Binnen amper een week sprokkelde zo een compleet nieuwe inrichting voor haar weinig bij elkaar. Geschikt voor haar nieuwe kamer in het bejaardentehuis.

Ruilhandel om zonder geld te leven

Veel mensen die zonder geld leven besluiten ook om tot ruilhandel over te gaan. De Nederlandse Carolien Hoogland ruilde bijvoorbeeld haar kennis en kunde voor gratis gas en elektra tijdens haar experiment Een jaar zonder geld. En de Duitse Heidemarie Schwermer heeft zelfs een heel netwerk opgezet: Gib und Nimm.

Samenleving gebaseerd op ruilhandel

Een samenleving die gebaseerd is op ruilhandel is wellicht erg lastig om ons voor te stellen. Maar het zou kunnen werken in combinatie met de Geefeconomie en Deeleconomie. Je zou dan kunnen denken aan een manier waarbij mensen hun middelen van het bestaan zoals eten, auto's en woningen delen in een gezamenlijke pot. Iedereen die toegang heeft tot de ruilkring, bijvoorbeeld doordat ze ook wat inleggen, heeft dan recht op gebruik van de hulpmiddelen. Je zou dit kunnen uitbreiden met diensten en gezamenlijke verzekeringen.

Geavanceerd vormen van Ruilhandel

Het systeem van 1 op 1 ruilhandel (ruilhandel zonder een puntensysteem) heeft ontwikkeling nodig omdat het lastig kan zijn een perfecte match te vinden. Een oplossing zou kunnen zijn door een systeem van ruilhandel te ontwikkelen tussen drie of meer personen. Je dan ook een match hebben als je vindt wat je hebben wilt via 1 persoon en dat wat je aanbied, via een derde persoon. Als die match gemaakt wordt, gaat de ruil door. Dit ruilhandel systeem kan dus ook zonder punten.