U bent hier

Blog Geldloos.nl

Moneyless Sansargent Sindinero Ohnegeld

Door guaka op di, 03/12/2013 - 03:59

We hebben niet stil gezeten. Ik vind talen leren leuk. En daarom leek het me een goed idee om Geldloos ook te vertalen in andere talen. Zo is er nu dus ook Moneyless, Sansargent, Sindinero en last but not least Ohnegeld. Een hoop dingen zijn direct vertaald, maar er zijn ook nieuwe artikelen, zoals bijvoorbeeld over geld lenen in El Salvador en misschien wordt dat dan later wel weer vertaald naar deze Nederlands versie. Ook zijn een hoop dingen gewoon niet te vertalen en in dat geval hebben we ervoor gekozen om ons voornamelijk te richten op de Verenigde Staten en Engeland.

a+

Tegenlicht met Mensen van nu

Door robino op vr, 11/10/2013 - 21:49

Het was nogal een stap: meedoen met een documentaire van Tegenlicht. Wil ik wel zo'n grote schijnwerper op mijn leven? En wat is het verhaal achter de documentaire, pas ik daar met mijn gezin wel in? Maar het uiteindelijke resultaat was superleuk en ik ben blij mee gedaan te hebben met deze documentaire van Tomas Kaan over hoe idealistische mensen van nu in het leven staan.

Tomas de regisseur had ervoor gekozen om ons tweemaal in de film te laten verschijnen. Als eerste in de hoedanigheid van het dumpster diven (zie het fragment). En in de tweede instantie in relatie tot Geldloos.nl en hoe ik als kersverse vader en partner tegen geld aankijk (zie fragment).

Dat we als zodanig tweemaal een verhaal vormden in de film was een grote verrassing voor ons. Maar het was natuurlijk enorm leuk om te zien hoe ik met mijn gezin naar voren ben gebracht in de film. We hebben hard gelachen om bepaalde scenes waarin wij zelf voor komen. We herkennen onszelf terug en ervaren de film als zeer positief.

Toch zie ik ook hoe lastig het is om mijn verhaal goed uit te lichten, gelet op de vragen ook die ik ontving na de uitzending. Mijn achtergrond-verhaal is namelijk niet 123 verteld. Zo heb ik een tijdje bewust zonder geld geleefd en was ik daarmee financieel onafhankelijk. De huur en vaste lasten van mijn woning werden voor het grootste deel betaald via 100% vrijwillige donaties. Dit was in de tijd dat ik mijn huis had opengesteld voor reizigers en wij via een deelcultuur leefden met altijd wisselende huisgenoten.

Het voornaamste doel van deze manier van leven was om iedereen die tijdelijk bij mij thuis woonde in staat te stellen om zonder geldzorgen tot rust te komen. Veel reizigers leven met weinig geld en waren ze bij mij, dan konden ze lang genoeg blijven om op adem te komen, zonder zich druk te maken over geld of wat dan ook.

Sommige mensen bleven maanden achtereen en hadden in die periode nooit geld nodig gehad. De huur werd in eerste instantie gewoon door mij betaald en het eten vonden we genoeg uit de afvalbak. Later veranderde dit toen mensen mij juist geld gingen geven om de huur te betalen. Dit waren veelal mensen die eerder in Casa Robino waren geweest en het project graag wilden steunden.

In het laatste jaar van deze periode heb ik zelf dan ook geleefd zonder dat ik geld hoefde uit te geven. Deze periode kwam vrij spontaan tot stand tijdens mijn reis in Portugal in augustus 2010 en heb ik, met enkele onderbrekingen, nagenoeg een jaar volgehouden. Dit was een hele vrije periode, maar het kwam tot een halt toen ik erachter kwam dat ik hierdoor mijzelf weer aan het beperken was, juist door het zonder geld leven als doel te maken. Ik kon bijvoobeeld niet meer op een 'normale' manier een supermarkt in. Ik kon niet meer met geld omgaan. Geld werd een last, maar dan van de andere kant bekeken.

Daarnaast kreeg ik ook te maken met een nieuwe situatie van vrouw en (aankomend) kind. Hierdoor moest ik mijn "ideaal" van vrijwillig leven in de geefeconomie (tijdelijk?) opgeven. Het was weer tijd dat we geld in het laatje kregen: ik moest dus de omschakeling maken van een leven gebaseerd op vrijwillige donaties naar zelfstandig geld verdienen via betaald werk. En dat lukte niet meteen; dat kostte bijna een jaar.

Want een kantoorbaan lag mij niet meer. Ik had dat vele jaren eerder gedaan, zelfs behoorlijk succesvol. Maar ik wist dat ik aan zoveel vrijheid gewend was geraakt dat ik nooit meer op die manier aan de slag kon gaan. Het idee was dat ik zelfstandig verder zou gaan, maar ik kon nog niet goed zien in welke richting.

Uiteindelijk ben ik eerst aan de slag gegaan als postbezorger en heb ik die baan bijna acht maanden volgehouden. Het was een heerlijke baan, want het is dankbaar en nuttig werk en ik kon elke dag lekker buiten lopen. Ik hield het vol tot het moment kwam dat ik mezelf haast hersendood voelde en ik echt niet meer verder kon. Het was weer tijd voor iets nieuws, iets met meer perspectief en onafhankelijkheid.

Die onafhankelijkheid kwam toen ik met de baan stopte en een goede vriend mij een kleine som geld leende, zodat ik mijzelf voor een aantal maanden goed kon richten op het uitbouwen van Geldloos.nl en andere websites.. Via die websites (bijvoorbeeld over trapliften) genereer ik nu ons inkomen en ontvang ik voor het eerst in vijf jaar meer geld dan wat we doorgaans aan geld uitgeven.

Dit maakt ons ontzettend blij, want hiermee hebben we de basis gelegd om in de komende jaren verder te gaan zonder dat wij afhankelijk hoeven te zijn van bijvoorbeeld een werkgever of locatie. Wij kunnen, net als in de afgelopen jaren, ons eigen ding blijven doen en we leven van wat onze passie ons brengt. En dat is voor ons (het) ideaal.

Tegelijkertijd kan ik met Geldloos.nl meer mensen inspireren om op een andere manier naar geld en (materiële) rijkdom te kijken. Geld is een dominante factor in onze moderne maatschappij en ik laat graag zien dat dit ook anders kan. Ik ben dan ook erg tevreden met de aandacht die de documentaire van Tegenlicht hieraan geeft.

Zie voor meer achtergrondinformatie:

Profiteren van elkaar

Door robino op zo, 22/09/2013 - 21:26

Als mensen over geldloos leven horen, dan is een veelgehoorde kritiek dat je profiteert van andermans geld. Ik vind het een intrigerende vraag en ben er niet helemaal uit of het waar is of niet. Want zo simpel is de werkelijkheid nu eenmaal niet.

Aan de ene kant vind ik dit commentaar klinkklare onzin. Waar het hier om gaat is de overvloed die er is in het leven en het vrijwillig delen hiervan door de ander. Ik denk hier bijvoorbeeld aan het liften maar ook aan eten dat er over is, of bruikbare spullen, en wat mensen met je willen delen.

Toch kan ik me wel inleven met mensen die daar dan tegenover stellen dat je niets terugdoet of teruggeeft. Of dat je zelf geen geld wilt gebruiken, maar dat je wel iets krijgt waar iemand anders dan geld voor betaald heeft. En dat je dan ook niet helemaal buiten geld om kan leven. In dat laatste zit wel een punt en daarom kan ik het argument, dat je alleen maar geldloos kan leven als je profiteert van de goedheid en vrijgevigheid (en het geld) van de ander, goed begrijpen.

De situatie is echter wel weer iets complexer als je er juist wel iets tegenoverstelt, als het om een soort van transactie gaat en het een vorm van een ruil is. En zo zie ik het eigenlijk vaak ook wel. Want is het niet juist erg mooi om een ander te helpen? Is dat ook niet iets dat bijdraagt aan het geluk van de gever? Ik bedoel: juist de mensen die voor mij stoppen als ik lift vinden het geweldig om met mij te praten en verhalen uit te wisselen. Of wat dacht je bijvoorbeeld van mensen die vooral via ruilhandel geldloos weten te leven?

En dit is natuurlijk wel het geval: dat veel mensen die bewust geld willen uitbannen dit bewust doen om het anonieme kenmerk van geld juist uit te schakelen. Zodra je bewust zonder geld probeert te leven dan wordt alles namelijk weer persoonlijker en meer authentiek.

Tot slot is het natuurlijk ook weer zo dat iedereen van elkaar profiteert. Of je nu met of zonder geld in je behoeften voorziet. We leven immers in een samenleving waarin we allemaal vorm geven aan wat er is. Op die manier profiteren we dan ook allemaal van elkaar, hoe je het ook went of keert. Of het nu om gedeelde kennis gaat (geefeconomie), of om goedkope producten die je koopt (geldeconomie).

Leven zonder inkomen

Door robino op di, 27/08/2013 - 21:54

Zonder inkomen leven is geen eenvoudige opgave, als je tenminste afhankelijk bent van geld en inkomsten. Voor personen die doelbewust kiezen om zonder inkomen te leven, is dit juist de uitdaging waar ze graag voor gaan. Maar de meeste mensen kiezen er niet voor om zonder inkomen te leven, en voor hen kan het best een zware opgave zijn.

Zo zijn er genoeg mensen die toch hun huur moeten betalen, alsook voor hun eten. Zit je in deze schuit, dan kan je op Geldloos.nl veel tips vinden over hoe je toch aan eten kan komen bijvoorbeeld, ook al heb je geen geld of inkomen.

Want ook al heb je geen inkomen, dat betekent nog niet dat je een slachtoffer bent. Je kan altijd opstaan, vertrouwen hebben in jezelf en dingen voor elkaar boksen. In dat geval kan je dus veel leren van mensen die bewust zonder geld leven.

Daarnaast is er ook een aantal mogelijkheden om steun te krijgen via de overheidstoelagen. Zo heb je in een aantal gevallen ook gewoon recht op geld. Kijk voor meer informatie op de website van Nibud.nl of op rechtopgeld.nl.

Meer informatie

Alles wijkt voor geld

Door robino op za, 01/06/2013 - 07:55

Geld doet rare dingen met mensen. De macht van geld legt zich vast in het hoofd van de mensen en manipuleert het hart. De liefde moet wijken voor het willen van altijd meer en meer. Meer geld, meer macht, meer onzin.

Het is een verschijnsel waar ik al langer bekend mee ben, maar elke keer als ik ermee geconfronteerd word is het weer een klap in mijn gezicht. En de klap komt harder aan zodra de macht van het geld steeds dichterbij komt, een deel van de liefde weghaalt.

Zo ben ik op dit moment superverontwaardigd over het plan van de stad Istanbul om het Gezi park in Istanbul, centraal naast het Taksim plein en aan het eind van de beroemde winkelboulevard Istiklal caddesi te slopen. Het is een postzegelparkje, klein maar enorm fijn dat het er is. Het is juist het feit dat het parkje zo centraal ligt betekent dat mensen er veel van genieten. En bovendien: er zijn niet veel van dit soort parkjes in Istanbul.

Maar nu moet dit parkje wijken. Het moet weg vanwege de macht van het geld. Er moet een winkelcentrum komen. Alsof er al niet genoeg winkelcentra zijn in de Turkse superstad. Mensen protesteren hiertegen. En er is veel geweld, want de politie in Istanbul houdt niet van dit soort protest. Het is nog een vraag hoe het afloopt, maar misschien dat de mensen ook nog anders kunnen protesteren: door massaal niets te kopen.

Het park is een beschermd groen gebied in de stad. Maar zoals zo vaak gebeurt als het aankomt op groen dat moet wijken voor beton, haalt men een truc uit. Want hoewel het park niet mag wijken voor nieuwbouw, mag dat wel als het gaat om (re)constructiewerken van oude bouwwerken. Om het winkelcentrum te bouwen wilt het stadsdeel daarom de Militaire Barakken van Taksim, een oud gebouw dat vroeger op die plek stond en meer dan zeventig jaar geleden is gesloopt, opnieuw bouwen en daar het winkelcentrum in huisvesten.

Ik hoop echter met al mijn hart dat de volgende keer als ik naar Istanbul vertrek, ik weer fijn van het parkje genieten mag. Want Istanbul ligt dicht bij mijn hart en een parkje in het centrum van een stad geeft meer kwaliteit aan het leven dan nog meer winkels.

Voor analyse over de situatie in Istanbul en Turkije adviseer ik het artikel The Turkish protests and the genie of revolution

Dumpster Diving in Nederland

Door robino op di, 30/04/2013 - 16:51

Dumpster Diving is iets wat ik al zo lang doe, en waarmee ik zoveel bezig ben dat het tijd was voor een nieuwe website: Dumpsterdam.nl. Ik ben een fervente liefhebber van het scheumen. Als ik de tijd ervoor heb ga ik regelmatig en op zijn minst een keer per week even langs bij een aantal vaste plekken die ik ken.

Dumpster Diving is bovendien de makkelijkste manier om aan gratis eten te komen. En het werkt ook nog eens aanstekelijk. Want elke keer als je weer een nieuwe goed gevulde bak vindt, is het een beetje jammer dat er weer zoveel voedsel wordt weggegooid. Want voedselverspilling is echt schandalig. Maar aan de andere kant geeft het wel weer een geweldig gevoel om een nieuwe buit te maken en dat werkt zeer aanstekelijk.

Het is dan ook net alsof ik weer lekker ouderwets een echte verzamelaar ben. Zoals de mens vooral vroeger leefde: van plek naar plek gaan op zoek naar nieuw voedsel. Of gewoon vanaf de vaste standplaats op pad gaan om fruit, noten en groenten te vinden. De activiteit geeft dus een heerlijk gevoel.

Natuurlijk werkt het soms ook een beetje beschamend. En vooral de eerste keren dat je het doet kan het best lastig voelen. Maar zodra je weet hoe je ook die schroom van je af kan gooien, eet je heerlijk gratis voedsel. Tot slot is er nog een voordeel: weggegooid voedsel is vaak net iets lekkerder, want het is een stuk rijper...

Hieronder nog een artikel uit de MUG van een paar jaar geleden, met daarbij meer tips van mijn hand.

Zelfvoorzienend leven

Door robino op ma, 29/04/2013 - 19:04

Het is iets waar ik op Geldloos nog niet bij stil heb gestaan: zelfvoorzienend leven. En ik vraag me af waarom eigenlijk. Is dat omdat ik altijd in een stad gewoond heb? Of is het omdat ik gewoon te veel van reizen houd en het moeilijk is voor mij om op dezelfde plek te blijven?

Het is zo dat ik er persoonlijk nog geen hobby of levensstijl van gemaakt hebt: om zonder hulp van buitenaf te kunnen leven. Aan de andere kant heb ik wel een aantal dagen in Portugal geleefd van fruit dat ik daar onderweg vond. Maar verder dan dat ben ik nog niet gegaan.

Plannen om die kant op te gaan heb ik vooralsnog niet. Maar wel zou ik graag wat meer inhoud op Geldloos willen toevoegen over dit onderwerp, met wat meer informatie over mensen die zo leven en ook over bijvoorbeeld eco-dorpen en andere intentional communities.

Geld Geld Geld

Door robino op di, 02/04/2013 - 09:25

Hoe kan ik Geldloos verder ontwikkelen? Dat is een vraag waar ik de laatste tijd mee zit. Zal ik verder gaan met manieren en tips om zonder geld te leven en te reizen? Of zal ik de invalshoek ook verleggen naar geld besparen, en zelfs naar manieren om aan geld te komen?

Of waarom niet alle drie? Ik zit ook te denken om te bloggen over geld en Geldloos om te vormen tot een consumenten kenniscentrum over geld. Hoe je geld kan besparen, hoe we zonder geld kunnen leven, en hoe je aan geld kan komen als je het nodig hebt. Het is toch wel iets waarover ik veel kennis heb, en ook reeds bestaande kennis kan verzamelen.

Veel ideeën heb ik dus. Ik kijk ze nog even aan, om nog wat meer structuur te krijgen hierin en zal dan een en ander wel gaan omvormen.

Verder met geldloos

Door robino op wo, 13/02/2013 - 17:58

Het afgelopen jaar had ik een supermooi moment in mijn leven: de geboorte van mijn zoon Novi. Dit heeft uiteraard al mijn aandacht gekregen en ik heb mijn projecten even op pauze gezet. Nu dat we alweer zes maanden verder zijn, en mijn zoon flink doorgroeit, heb ik weer meer tijd en energie om dit in geldloos.nl en andere projecten te steken.

Inmiddels heb ik een nieuwe introductietekst online gezet, waarbij ik mijn achtergrond wat meer toelicht. En waarbij ik vertel over wat ik op dit moment uit geldloos.nl denk te willen halen; over een wereld zonder geld: reizen zonder geld, leven zonder geld en samenleven zonder geld.

Ook is er een nieuwe tip verschenen, over weggeefwinkels. Want nu met mijn zoon erbij heb ik nieuwe behoeften, zoals speelgoed. En hoe kom ik zonder geld aan speelgoed? De weggeefwinkel blijkt voor ons een hele goede optie te zijn. Zie de foto hieronder voor wat we daar gekregen hebben zoal.

Radio-reportage: Duiken naar Afval

Door robino op di, 07/02/2012 - 09:28

De NOS radio benaderde mij afgelopen zomer: of ze eens met mij mee mogen dumpster diven. Dat vond ik prima: radio biedt meestal wel goede mogelijkheden om een leuke reportage te maken waarbij we ook in kunnen gaan op de inhoud van het verhaal.

Ook spraken we even over mijn avonturen om geldloos te leven. Vorig jaar is me dat zeer goed gelukt: het enige waar ik geld voor uitgaf waren mijn vaste lasten zoals huur en zorg.

Het zijn drie verhalen geworden. In het eerste verhaal introduceer ik het schuimen. In het tweede verhaal gaan we naar de markt in Amsterdam, waarbij ook de marktkooplui aan het woord komen. En in het derde verhaal gaan we naar de Albert Heijn, en spreken we met de directeur.

Beluister de reportages vanaf de website van de NOS:
* http://nos.nl/artikel/261720-dumpsterdiver-robin-duikt-letterlijk-naar-a...

Op reis zonder geld

Door robino op ma, 13/06/2011 - 16:15

Zojuist ben ik teruggekeerd van een eerste geslaagde reis door Nederland zonder geld. Ruim drie weken lopend van plek naar plek, met alleen een hangmat, wat toiletspullen, zuurdesem om brood mee te maken en wat extra kleding.

Ik trok van Amsterdam naar de Duitse grens bij Denekamp via Muiden, Naarden, Huizen, Zeewolde, Harderwijk, Elspeet, Vierhouten, Vaassen, Terwolde, Twello, Deventer, Bathmen, Rijssen, Delden, Hengelo, Losser, Lutte, Denekamp en Oldenzaal. Vanaf Oldenzaal was ik met een lift weer terug in Amsterdam. Op een later tijdstip zal ik terug liften naar mijn eindput om van daaruit weer verder te wandelen, heel Nederland door.

Slapen deed ik in het bos, soms bij mensen thuis. Ik heb zelf brood gebakken, ik ben bij een bakker thuis geweest en ook ben ik regelmatig door mensen uitgenodigd voor avondeten of om te blijven slapen. Voor het overige heb ik van mensen en bij winkels fruit, kaas en vlees gekregen. Ook heb ik warme maaltijden gekregen bij ongeveer tien restaurants.

Mensen waren erg verrast om mij tegen te komen, en het waarom van mijn reis te horen. De meeste mensen hielpen mij graag verder. Het lopen zelf is mij goed afgekomen, elke dag was weer een nieuw avontuur.

Eerste Stap

Door robino op ma, 18/04/2011 - 16:23

Al eerder heb ik zonder geld gereisd. Drie maanden door Portugal te voet en liftend. Binnenkort ben ik van plan om ook in Nederland zonder geld te reizen. Dit ga ik te voet doen. Ik leef dan van wat mensen mij geven.

Daarna wil ik echter ook de volgende stap zetten. Ik wil volledig zonder geld leven. Maar ik heb wel een woning en betaal dus gewoon huur, gas en licht. En ik wil mijn woning graag behouden. De volgende stap zal dus zijn om te zien hoe ik dit kan oplossen.

Abonneren op Blog